Τι ετοιμάζει το θέατρο Άνεσις για την θεατρική περίοδο 2016 – 2017;
8 Ιουνίου 2016
Συνάντηση με τους πρωταγωνιστές της παράστασης “Παρίας”
9 Ιουνίου 2016
Προβολή όλων

Το γράμμα του Ανδρέα Φλουράκη από το Royal Court Theatre

«Είναι η πρώτη φορά ύστερα από πολλές δεκαετίες που το Royal Court Theatre κάνει παραγωγή σε ένα ελληνικό κείμενο. Τα «πράγματα που παίρνεις μαζί» ξεκινούν την Πέμπτη 9 Ιουνίου και θα σκηνοθετηθούν από τον Richard Twyman. Στην ίδια ενότητα με τον τίτλο «The Crossings Plays», θα παρουσιαστεί το καινούργιο έργο του Fausto Paravidino και μετά θα ακολουθήσει το «Minefield» της Lola Arias που θα δούμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών», γράφει από το Λονδίνο για το artplay.gr ο γνωστός θεατρικός συγγραφέας Ανδρέας Φλουράκης, απαντώντας με τον τρόπο του στην πρόσκλησή μας.

«Τα πράγματα που παίρνεις μαζί» είναι ένα πολυφωνικό έργο για την εγκατάσταση από ένα μέρος σε ένα άλλο και τα πράγματα που επιλέγουμε να πάρουμε μαζί μας. Έμπνευση για την γραφή αυτού του έργου δεν ήταν μόνο η μαζική μετανάστευση όχι μόνον των Σύριων προς την Ευρώπη, αλλά και των Ελλήνων. Γύρω από τα αντικείμενα που παίρνουν οι χαρακτήρες σε αυτό το ταξίδι στήνονται μικρές ιστορίες για το νέο μεταναστευτικό.

Τον Ιανουάριο, προηγήθηκε, η βιωματική περφόρμανς «Άσκηση Ετοιμότητας» όπου είχα ζητήσει από 10 ηθοποιούς διαφορετικών ηλικιών και δύο παιδιά να διαλέξουν 8 πράγματα που θα έπαιρναν μαζί τους αν έπρεπε να φύγουν αύριο από τη χώρα χωρίς να έχουν δυνατότητα επιστροφής. Στα σπίτια μας στοιβάζουμε χιλιάδες αντικείμενα, αλλά ποια είναι εκείνα που θα επιλέγαμε να πάρουμε μαζί και γιατί;

Για μένα είναι μέρος μια τριλογίας για την Χώρα, της οποίας το πρώτο μέρος είναι το «Θέλω Μια Χώρα», το δεύτερο «Τα Πράγματα Που Παίρνεις Μαζί» και υπάρχει κι ένα τρίτο μέρος, για την ώρα ατιτλοφόρητο.

Μέσα Ιουλίου ανεβαίνουμε με τον σκηνοθέτη Μενέλαο Καρατζά στην Νέα Υόρκη για να δουλέψουμε το «Θέλω Μια Χώρα» με αμερικανούς ηθοποιούς και συνεργάτες στο Lincoln Center Theater. Αυτή θα είναι η κατάληξη μιας πορείας του έργου που ξεκίνησε πέρσι τον Αύγουστο στο Φεστιβάλ Αθηνών σε σκηνοθεσία της Μαριάννας Κάλμπαρη, δεκάδες νέους ηθοποιούς του Τέχνης και την εξαιρετική Ρένη Πιττακή, παρουσιάστηκε το φθινόπωρο στη Φρυνίχου, το Μάρτιο έγινε από την πέμπτη τάξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας, στο τέλος του ίδιου μήνα απόσπασμα του έργου παρουσιάστηκε από τη θεατρική ομάδα «πασπARTού» στη Μυτιλήνη στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου που ήταν αφιερωμένη στο προσφυγικό, τον Απρίλιο ανέβηκε στην Έδεσσα από τη Θεατρική Ομάδα των Φίλων του Συλλόγου Καρκινοπαθών σε σκηνοθεσία της Ηρώς Γεωργίου, τον Μάιο παρουσιάστηκε στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά από το Β΄ Γυμνάσιο Νίκαιας σε σκηνοθετική επιμέλεια του Πέρη Μιχαηλίδη και τέλος, αρχές του μήνα που διανύουμε, παρουσιάστηκε από την Ομάδα Θεάτρου Μελών Θεραπευτικής Κοινότητας ΚΕΘΕΑ Ηπείρου στο Καμπέρειο Θέατρο Ιωαννίνων.

Τέλη Ιούνη σχεδιάζουμε με την Κάλμπαρη ένα εργαστήριο γραφής στο Θέατρο Τέχνης που θα εισάγει τρόπους εξερεύνησης και δημιουργίας θεατρικών σκηνών χρησιμοποιώντας ήρωες από θεατρικά έργα του Shakespeare. Σκεφτόμαστε μάλιστα να παρουσιάσουμε επιλεγμένο υλικό του εργαστηρίου των συγγραφέων την επόμενη χρονιά στο Θέατρο Τέχνης, με αφορμή την επέτειο 400 χρόνων από τον θάνατο του πιο διάσημου συγγραφέα όλων των εποχών».

Από το Λονδίνο με αγάπη

Ανδρέας Φλουράκης