Κριτική της παράστασης “Η τέλεια γυναίκα”
4 Ιουνίου 2016
1500 δωρεάν θέσεις σε ανέργους για την όπερα “Αϊντα” του Βέρντι στο Ηρώδειο
5 Ιουνίου 2016
Προβολή όλων

Κριτική της παράστασης “Αυτός και το πανταλόνι του”


Γράφει η θεατρολόγος Μαριαλένα Δογγούρη

Το Σάββατο 4 Ιουνίου, το Τρίτο Κουδούνι βρέθηκε στο θέατρο Underground και στην πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης “Αυτός και το πανταλόνι του”, του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία της Βάνας Πεφάνη, με τους Κώστα Αρζόγλου και Πάνο Μπόρα.

Το “Αυτός και το πανταλόνι του”, είναι ένα μονόπρακτο, που μιλά για την μοναξιά των ανθρώπων. Μια πίκρα και μελαγχολία, γεμάτη από μοναξιά, σάτιρα, αγάπη και νοσταλγία, είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα του μονόπρακτου, αλλά κι “ολόκληρου” του έργου του Καμπανέλλη. Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε το 1957, στο “Θέατρο Τέχνης”, από το Βασίλη Διαμαντόπουλο.

Το σκηνικό της παράστασης , με το παλαιού τύπου σαλόνι και τα βαλσαμωμένα ζώα, υπογραμμίζει την φθορά και την εγκατάλειψη που βιώνει ο ήρωας. Τα φώτα παίζουν με τα συναισθήματα του ήρωα και του κοινού: ο ρεαλιστικός φωτισμός εναλλάσσεται με τον απόκοσμο μπλε, υπογραμμίζοντας τον εσωτερικό κόσμο του ήρωα.

Οι δυο ηθοποιοί επί σκηνής, Κώστας Αρζόγλου και Πάνος Μπόρας, έχουν μια αντίθεση· τα νιάτα και το γήρας, η ελπίδα και η παραίτηση. Ο Κώστας Αρζόγλου έχει μόνιμα το σώμα του σκυφτό, οι κινήσεις του είναι ρεαλιστικές, ενώ, αντίθετα, η συνείδηση του ήρωα, ο Πάνος Μπόρας κάνει ανάλαφρες κινήσεις, σχεδόν χορεύει πάνω στην σκηνή. Ο Κώστας Αρζόγλου μας χαρίζει μια σπαραχτική ερμηνεία, καταφέρνοντας με επιτυχία να παρουσιάσει τα συναισθήματα του ήρωα, τη μοναξιά αλλά και τη θέληση για ζωή. Ο Πάνος Μπόρας κλέβει την παράσταση, προσφέροντας μια ελαφρότητα και μια παιδικότητα που ανακουφίζουν τον θεατή.

Σκηνοθετικά, η Βάνα Πεφάνη επέλεξε να τονίσει αυτήν την διαφορετικότητα των ηρώων επί σκηνής, αλλά και υπογραμμίζοντας με την εναλλαγή του φωτισμού, τις πιο βαθιές σκέψεις του ήρωα.

Το έργο “Αυτός και το πανταλόνι του” είναι ένας μονόλογος. Ένας μονόλογος, όμως, που ουσιαστικά είναι διάλογος: η σύγκρουση ενός αδύναμου ανθρώπου με το ανελέητο περιβάλλον του και τις βαθύτερες σκέψεις του. Ένα μοναδικό δείγμα γραφής του μεγάλου Καμπανέλλη, μια άρτια παράσταση που δεν πρέπει να χάσετε.

Πληροφορίες για την παράσταση θα βρείτε εδώ