ΠΡΑΞΗ ΕΠΤΑ Ανώτερη Δραματική Σχολή Εισαγωγικές εξετάσεις 2016 – 2017
9 Σεπτεμβρίου 2016
«ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ – ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΤΡΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
9 Σεπτεμβρίου 2016
Προβολή όλων

10 κύκλοι εργαστηρίων για το σύγχρονο θέατρο στην πράξη

Ό, τι μπορείς, με ό, τι έχεις, όπου είσαι
10 κύκλοι εργαστηρίων για το σύγχρονο θέατρο στην πράξη

Α’ περίοδος: Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2016
Ακύλλας Καραζήσης, Βάσω Καμαράτου & Κώστας Κουτσολέλος, Σύλβια Λιούλιου & Όλια Λαζαρίδου, Περικλής Μουστάκης, Άντζελα Μπρούσκου

Πώς διαμορφώνεται το σύγχρονο θεατρικό τοπίο;
Ποιος ο ρόλος του ηθοποιού μέσα σε αυτό;
Τι ακριβώς του ζητείται;
Και πώς θα το κάνει πράξη;

Τα εργαστήρια Ό,τι μπορείς με ό,τι έχεις, όπου είσαι για τρίτη χρονιά συνιστούν ένα άμεσο και αποτελεσματικό περιβάλλον μάθησης της θεατρικής πρακτικής. Επικεντρώνοντας στο θέατρο με τα ελάχιστα μέσα, τη σκηνική πράξη και τη λειτουργία του ηθοποιού, τα εργαστήρια παρουσιάζουν με απλό και πρακτικό τρόπο νέες ιδέες και μεθόδους πάνω στο σύγχρονο θέατρο και την περφόρμανς.

Το πρόγραμμα των εργαστηρίων έχει σχεδιαστεί με σκοπό να είναι ευέλικτο και προσβάσιμο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της εποχής και ταυτόχρονα συστηματικό και εντατικό ώστε να παρέχει στους συμμετέχοντες εργαλεία χρήσιμα για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους.

Οι εισηγητές – καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών – μοιράζονται την καλλιτεχνική τους εμπειρία και δουλεύουν στενά με τους συμμετέχοντες, βουτώντας στη δημιουργική διαδικασία μέσω των μαθημάτων, της συζήτησης, της δοκιμής και της έρευνας. Ο κάθε κύκλος των εργαστηρίων ολοκληρώνεται με μία ανοιχτή για το κοινό παρουσίαση.

Διδάσκουν οι : Θέμελης Γλυνάτσης, Ακύλλας Καραζήσης, Βάσω Καμαράτου και Κώστας Κουτσολέλος, Σύλβια Λιούλιου και Όλια Λαζαρίδου, Νίκος Μαστοράκης, Περικλής Μουστάκης, Άντζελα Μπρούσκου, Αγγελική Παπαθεμελή, Ρούλα Πατεράκη, Γιάννος Περλέγκας και Πρόδρομος Τσινικόρης.

Επίσης, τον Ιανουάριο του 2017 το Bios θα συνεχίσει για δεύτερη χρονιά το Γυμνάσιο Σκηνοθεσίας Θεάτρου, με την Γεωργία Μαυραγάνη. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά θα ανακοινωθούν σύντομα.

Το πρόγραμμα της πρώτης περιόδου περιλαμβάνει τέσσερα εργαστήρια με τον Ακύλλα Καραζήση, τη Βάσω Καμαράτου και τον Κώστα Κουτσολέλο, τον Περικλή Μουστάκη και την Άντζελα Μπρούσκου.

Άντζελα Μπρούσκου, Άμλετ
(το εργαστήριο αυτό θα οδηγήσει σε παράσταση τον Φεβρουάριο του 2017 στο Bios)
Παρασκευή 14 Οκτωβρίου έως Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου, και Παρασκευή 13 Ιανουαρίου έως Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου
κάθε Παρασκευή 18:00 – 22:00, για 20 συναντήσεις
κόστος συμμετοχής εργαστηρίου : 250 ευρώ

Σκοπός του εργαστηρίου να αναγνώσει τον Άμλετ μέσα από τους κώδικες και τα εργαλεία της δραματουργίας, της υποκριτικής, της σκηνοθεσίας ακόμα και της σκηνογραφίας, προκειμένου να καταλήξει σε παραστασιακή μορφή ως εγκατάσταση στα δωμάτια του πρώτου ορόφου του bios (η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου και θα παίζεται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή για 4 εβδομάδες).

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν και ομαδικά μέσα από διαφορετικές οπτικές και θέσεις πάνω στην δημιουργία ενός θεατρικού έργου που γίνεται παράσταση.

Αφετηρία εκκίνησης και πηγή πληροφοριών θα αποτελέσει το ίδιο το κείμενο, γι’αυτό και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν ήδη αναγνώσει το έργο στη μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε ηθοποιούς, σπουδαστές δραματικών σχολών, θεατρολόγους και σκηνοθέτες.

Άντζελα Μπρούσκου
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Ίδρυσε το 1993 το Θέατρο Δωματίου, καθώς και το ομώνυμο studio υποκριτικής με την βασική συνεργάτη της, ηθοποιό Παρθενόπη Μπουζούρη. Ασχολήθηκε με την έρευνα πάνω στην μέθοδο και την τεχνική του ηθοποιού με άξονα την αρχαία τραγωδία. Έκτοτε σκηνοθέτησε πολλά έργα από το σύγχρονο και κλασικό ρεπερτόριο. Συνεργάστηκε επίσης με το Εθνικό Θέατρο, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Θέατρο Τέχνης και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου.

Βάσω Καμαράτου – Κώστας Κουτσολέλος, Μικρή καθημερινή τραγωδία
Δευτέρα 10 Οκτωβρίου έως Τρίτη 13 Δεκεμβρίου
κάθε Δευτέρα και Τρίτη 13:00 – 17:00, για 20 συναντήσεις
κόστος συμμετοχής εργαστηρίου : 200 ευρώ

Ένας χορός καθημερινών ασήμαντων ανθρώπων.
Ένας χορός για την κούραση και την ταλαιπωρία της κάθε ημέρας.

Στο εργαστήριο αυτό θα δουλέψουμε πάνω στην έννοια της χορικότητας και του συνόλου, με βασικό εργαλείο το σώμα του ηθοποιού – αφτιασίδωτο και εύθραυστο . Θα χρησιμοποιήσουμε υλικά όπως η αργή κίνηση, η εικόνα, το τραγούδι αλλά και κείμενα, με σκοπό να φτιάξουμε στο τέλος ένα μικρό χορικό για την τραγωδία της καθημερινότητας.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε επαγγελματίες ηθοποιούς, σπουδαστές δραματικών σχολών, και ανθρώπους που έχουν έστω μια μικρή εμπειρία από το θέατρο. Επίσης θα θέλαμε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να είναι διαθέσιμοι σε όλες τις συναντήσεις.

Βάσω Καμαράτου – Κώστας Κουτσολέλος
Η Βάσω Καμαράτου και ο Κώστας Κουτσολέλος είναι ηθοποιοί και σκηνοθέτες. Έχουν φτιάξει αρκετές δικές τους παραστάσεις (Bios, Φεστιβάλ Αθηνών, Μπαγκλαντές κ.α.) και έχουν συνεργαστεί ως ηθοποιοί με πολλούς έλληνες σκηνοθέτες (Blitz, Α.Αζάς, Α.Χιώτη, Γ. Μαυραγάνη, Β. Νούλας κ.α.). Μαζί έχουν φτιάξει την παράσταση ”Less” (Bios, Σύστημα Αθήνα) και την παράσταση με εφήβους ”Μια τραγωδία για παιδιά” (Εφηβικό Φεστιβάλ Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών).

Ακύλλας Καραζήσης, Πολιτικό Θέατρο. Τι είναι αυτό
Τετάρτη 12 Οκτωβρίου έως Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου
κάθε Τετάρτη 16:00 – 20:00, για 10 συναντήσεις
κόστος συμμετοχής εργαστηρίου : 160 ευρώ

Πολιτικό Θέατρο. Τι Είναι Αυτό
Σχέσεις Εξουσίας μέσα στη θεατρική πράξη
Ο σκηνοθέτης ως εγωκεντρικός τύρρανος
Ο σκηνοθέτης ως πράκτορας του λαικισμού
Το θέατρο ως καταφύγιο του παρωχημένου
Ο ηθοποιός ως γλύφτης
Θέατρο και μικροαστικοί κώδικες συμπεριφοράς
Δεξιό και αριστερό παίξιμο
Λαϊκισμός στην πλατεία και στη σκηνή
Τι είναι λοιπόν το πολιτικό θέατρο

Η διερεύνηση θα γίνει όσο το δυνατόν στην πράξη

Το εργαστήριο απευθύνεται σε ανθρώπους με θεατρική εμπειρία (φοιτητές δραματικών σχολών, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, αλλά και σε όχι θεωρητικολογούντες θεατρολόγους). Δεν είναι εργαστήριο υποκριτικής ωστόσο θα έχει μπόλικο παίξιμο.

Ακύλλας Καραζήσης
Ο Ακύλλας Καραζήσης δουλεύει τα τελευταία τριάντα χρόνια στο θέατρο. Στην Ελλάδα και πότε πότε στη Γερμανία. Παίζει, σκηνοθετεί και σπανιότερα γράφει.

Περικλής Μουστάκης, Από το ψυχολογικό στο νοηματικό θέατρο (με αφορμή την Ηλέκτρα του Σοφοκλή σε μετάφραση Γ. Χειμωνά)
Πέμπτη 13 Οκτωβρίου έως Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου
κάθε Πέμπτη 16:00 – 20:00, για 10 συναντήσεις
κόστος συμμετοχής εργαστηρίου : 160 ευρώ

Η ανέλιξη του ηθοποιού σαν πλοηγός του ρόλου–προσώπου. Ο ηθοποιός κατασκευάζει το παιχνίδι τού ρόλου-προσώπου, το σχολιάζει, το κρίνει, δημοσιοποιεί την ιδιωτικότητά του. Το φιλοσοφικό background του ηθοποιού και η ελαφρότητα της παιδικότητάς του. Ο ρόλος–πρόσωπο ως αφορμή για το πέρασμα του ηθοποιού σε έναν προσωπικό, εξομολογητικό λόγο.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες ηθοποιούς και σπουδαστές δραματικών σχολών και σε θεατρολόγους.

Περικλής Μουστάκης
Απόφοιτος της δραματικής σχολής του Θεάτρου Τέχνης Κ. Κουν. Έχει πρωταγωνιστήσει σε παραστάσεις των: Κ. Κουν, Γ. Λαζάνη, Ν. Χαραλάμπους, Μ. Βολανάκη, Φ. Σπένγκλερ, Β. Αρδίττη, Γ. Χουβαρδά, Γ. Μαργαρίτη, Μ. Λυμπεροπούλου, Β. Νικολαΐδη, Σ. Χατζάκη, Στ. Τσακίρη, Β. Παπαβασιλείου, Μ. Μαρμαρινού, Ρ. Πατεράκη, Δ. Καραντζά κ.α.
Ιδρυτικό μέλος της εταιρείας θεάτρου Άσκηση, όπου έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις: America Hurray, Βυσσινόκηπος, Παιχνίδια Σφαγής (παραστάσεις που επιλέχθηκαν από το ελληνικό κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου να συμμετάσχουν στο «Σύστημα Αθήνα» το 2007 και το 2008), Επισκέψεις, Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε, Αποκάλυψη Ιωάννου, Καταιγίδα. Σκηνοθέτησε επίσης στο Εθνικό Θέατρο μία θεατρική παραγωγή βασισμένη στα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη, και τα Οστέα Ξηρά Σφόδρα στο θέατρο της Οδού Κυκλάδων.
Από το 1997 διδάσκει σε δραματικές σχολές και έχει παραδώσει σεμινάρια στο Θέατρο Άσκηση, στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων κ.α.

Όλια Λαζαρίδου – Σύλβια Λιούλιου, 9 Ευτυχισμένες μέρες με τον Μπέκετ
Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου έως Παρασκευή 11 Νοεμβρίου
κάθε Παρασκευή 13:00 – 17:00, για 9 συναντήσεις
κόστος συμμετοχής εργαστηρίου : 150 ευρώ

 Το εργαστήριο προτείνεται για πρώτη φορά με αφορμή το ανέβασμα της παράστασης Ευτυχισμένες Μέρες που θα παρουσιαστεί στο BIOS Main από το Νοέμβριο του 2016 με την Όλια Λαζαρίδου στο ρόλο της Γουίνυ, σε σκηνοθεσία Σύλβιας Λιούλιου. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά αλλά και να συμβάλουν στο ανέβασμα της παράστασης στο πλαίσιο παράλληλων εβδομαδιαίων συναντήσεων –από την έναρξη των προβών έως και την έναρξη των παραστάσεων- συγκροτώντας μια ομάδα «ειδικών» θεατών. Οι «ειδικοί» θεατές θα παρεμβαίνουν στο υλικό που θα τους παρέχεται από την πορεία της πρόβας με τις ιδέες τους, τις γνώσεις τους και την αυθόρμητη απόκριση στα ερεθίσματα που θα έχουν στην διάθεσή τους. Και με τον τρόπο του που ο καθένας «βλέπει».

Λέξεις/Αφορμές για εβδομαδιαία συνάντηση: 1. Υποκείμενο 2. Ποίηση 3. Παιχνίδι 4. Μάσκα 5. Άρνηση 6. Πειρασμός 7. Φυσική 8. Έρωτας 9. Ενθουσιασμός

Ωριαία δομή του σεμιναρίου: 1 ώρα πρόβα, 2 ώρες ανταλλαγή πάνω στο υλικό, 1 ώρα Πανόραμα Μπέκετ/Ειδικοί Επισκέπτες.
Φιλική συμμετοχή : Άγγελος Σκασίλας

Το εργαστήριο απευθύνεται σε όλους όσοι έχουν γνήσιο ενδιαφέρον για το έργο του Μπέκετ

Όλια Λαζαρίδου
Aποφοίτησε από την σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν. Στο Θέατρο Τέχνης σαν ηθοποιός, έπαιξε σε τραγωδίες και στον «Υπηρέτη δύο αφεντάδων» του Γκολντόνι σε σκηνοθεσία Γ. Λαζάνη.
Έχει συνεργαστεί με την Έλλη Λαμπέτη στο έργο «Φιλουμένα Μαρτουράνο» σε σκηνοθεσία Μ. Μπολονίνι. Με το θίασο Τζένης Καρέζη – Κώστα Καζάκου στο έργο «Ποιός φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ» σε σκηνοθεσία Ζυλ Ντασσέν, με τον οποίο την επόμενη χρόνια συνεργάστηκε ξανά στο Εθνικό Θέατρο στο έργο του Μπέρναρντ Σω «Το σπίτι του Σπαραγμού». Το 1986 πήγε στη Γαλλία οπού παρακολούθησε μαθήματα στη σχολή του Α.Vitez. Έχει συνεργαστεί με τους περισσότερους από τους νεώτερους σκηνοθέτες του Θεάτρου μας [ενδεικτικά: Θ. Τερζόπουλο, Β. Παπαβασιλείου, Μ. Λυμπεροπούλου, Λ.Βογιατζή, Γ. Κόκκο, Δ. Αβδελιώδη, Α .Μπρούσκου  και πολλούς άλλους] σε έργα του σύγχρονου και κλασσικού ρεπερτορίου. Έχει πρωταγωνιστήσει σε δώδεκα ταινίες του νέου Ελληνικού Κινηματογράφου. Για τη συμμετοχή της σε αυτές έχει βραβευτεί τέσσερις φορές με το κρατικό βραβείο ερμηνείας, δύο πρώτου κι δύο δεύτερου γυναικείου ρόλου.
Στην τηλεόραση έχει παίξει μόνο τρεις φορές. Στις σειρές: Χαμενη Άνοίξη, Ταξίμ και Προδοσία. Για τη συμμετοχή της σε αυτήν την τελευταία, βραβεύτηκε με βραβείο ερμηνείας τηλεόρασης πρώτου ρόλου.  Κυκλοφόρησε δυο  ποιητικές συλλογές  το «Η καρδιά και ο χωρίς καρδιά»   και την «Προσευχή του ελάχιστου». Έχει γράψει επίσης δυο θεατρικά έργα στα οποία και πρωταγωνίστησε: το «Κορίτσι Μπαταρία» και πιο πρόσφατα το «Μια μέρα στο θέατρο» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, για παιδιά. Έχει σκηνοθετήσει τέσσερα  έργα. Έχει διδάξει σε διάφορες σχολές, με πιο πρόσφατο το Θέατρο Τέχνης, όπου με μαθητές της ανέβασε το Άσμα Ασμάτων του Σολομώντα

Σύλβια Λιούλιου

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε θεατρολογία στο Royal Holloway University of London (BA Classics and Drama) και υποκριτική στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή Σύγχρονου Θεάτρου Αθήνας. Πραγματοποίησε τις σπουδές της στη σκηνοθεσία στη Royal Academy of Dramatic Art (RADA: ΜΑ Text and Performance) απ’ όπου αποφοίτησε με διάκριση το Σεπτέμβριο του 2010. Από το 2003 έχει εργαστεί εξαντλητικά ως βοηθός σκηνοθέτη και ως υπεύθυνη παραγωγής σε σημαντικές παραστάσεις. Έχει αρθρογραφήσει για το θέατρο και έχει επιμεληθεί θεατρολογικά εκδόσεις και τηλεοπτικές εκπομπές, ενώ διδάσκει υποκριτική έως σήμερα.
Έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις: «Πελεκάνος» του Όγκουστ Στρίντμπεργκ (bios, 2010), «Μια Μετέωρη Κυρία», performance βασισμένη σε ποίηση της Κικής Δημουλά (IMK, 2011), «Ο Λάμπρος, Ζακύνθου αρ. 12», μια «θεατρική ανασκαφή» πάνω σε ένα ερειπωμένο ποίημα του Διονυσίου Σολωμού (Φεστιβάλ Αθηνών, 2012), «Στο Σπίτι Περιμένοντας τη Βροχή» του Ζαν Λυκ Λαγκάρς (ΙΜΚ, 2013), «Αέρας» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη (Πόλη θέατρο, 2014), «Αίας» του Σοφοκλή, (Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, 2015).
Μπέκετ

(Για προεξόφληση των εργαστηρίων προβλέπεται έκπτωση 15%. Εναλλακτικά, κάθε εργαστήριο εξοφλείται σε 2 ισόποσες δόσεις με την έναρξη των σεμιναρίων τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.
Για συμμετοχή σε πάνω από ένα εργαστήριο, προβλέπεται έκπτωση 20%)

Πληροφορίες και συμμετοχές: 2103425335 | seminars@bios.gr
Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται στο BIOS Tesla, Πειραιώς 84

Υπεύθυνος εργαστηρίων: Κώστας Κουτσολέλος
Διοργάνωση: BIOS