Δημήτρης Γιώτης: Η τέχνη δεν είναι μαθηματικά. Στην τέχνη φαντάζεσαι και ονειρεύεσαι.
11 Απριλίου 2017
Ο κύκλος που έγινε κλοιός… «Ο κύκλος» στο θέατρο Σταθμός
19 Απριλίου 2017
Προβολή όλων

Η Δήμητρα Στάικου έρχεται στους «Ελιγμούς» στο θέατρο 104

Η Δήμητρα Στάικου είναι ένα φαινόμενο. Μόλις 25 χρονών και είναι πτυχιούχος νομικής και πτυχιούχος της δραματικής σχολής “Κεντρική Σκηνή Μιμή Ντενίση”, ενώ φέτος ανέβηκε το δεύτερο θεατρικό της έργο με τίτλο «Το φαινόμενο του θερμοκηπίου». Πρόκειται για μια ηθοποιό που είναι ασυμβίβαστη, δυναμική και ειλικρινής. Από τις 26 Απριλίου θα την συναντήσουμε στην παράσταση «Ελιγμοί» σε σκηνοθεσία Θοδωρή Βουρνά, στο θέατρο 104.

Η Δήμητρα Στάικου σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Τρίτο Κουδούνι και στην Μαριαλένα Δογγούρη.

ΜΔ: Πες μας λίγα λόγια για την παράσταση “Ελιγμοί”. 

Δήμητρα: Πρόκειται για την ιστορία ενός ζευγαριού στην Ισπανία του Ντάριο και της Μπελέν, που παρόλο που είναι σε διαφορετικούς χώρους, ο πρώτος στο χώρο της τέχνης ως ηθοποιός και η δεύτερη ως στρατιωτικός, έρχονται αντιμέτωποι με τα ίδια προβλήματα κατάχρησης εξουσίας που υφίστανται από τους ανώτερους τους. Είναι εν πρώτης η ιστορία ενός ζευγαριού που δεν επικεντρώνεται όμως στην μεταξύ τους σχέση, αλλά στο πώς λειτουργούν ως διαφορετικοί χαρακτήρες σε παρόμοιες καταστάσεις και πώς εν τέλει αλλάζουν .

ΜΔ: Πες μας λίγα λόγια για τον χαρακτήρα που υποδύεσαι. 

Δήμητρα: Υποδύομαι τη Μπελέν τη γυναίκα στρατιωτικό που είναι ζευγάρι με το Ντάριο .Είναι μια κοπέλα που πιστεύει πολύ στο σύντροφό της και τον στηρίζει, ώστε αυτός να μπορέσει να πετύχει στο χώρο της υποκριτικής. Είναι ονειροπόλα γιατί ως ερωτευμένη κάνει αυτό που κάνουν όλοι οι ερωτευμένοι σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, εθελοτυφλεί δηλαδή σε κάποια ψεγάδια του συντρόφου της. Παρόλο που είναι γυναίκα, έχει στοιχεία αντρικής συμπεριφοράς, τα οποία έχει αποκομίσει λόγω της φύσης του επαγγέλματος της ως στρατιωτικού. Είναι λογική και ψύχραιμη ακόμη και σε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Η ίδια είχε ένα πολύ καθορισμένο πλάνο για τη ζωή της το οποίο όμως της το αλλάζουν απρόσμενες καταστάσεις. Προσπαθεί σε αυτές τις απρόσμενες καταστάσεις να αποφασίσει με τη λογική της ποιες επιλογές έχουν το μικρότερο δυνατό κόστος.

ΜΔ: Βρίσκεστε ακόμα στις πρόβες. Σκηνοθετικά που επικεντρώνεστε; 

Δήμητρα:  Αυτόν τον καιρό είμαστε στις τελευταίες πρόβες καθώς η πρεμιέρα είναι στις 26 Απριλίου. Σκηνοθετικά ο Θοδωρής Βουρνάς κάνει μία υπέροχη δουλειά, δημιουργώντας ένα παζλ ζωντανών παλλόμενων εικόνων. Αυτό που μου άρεσε στη σκηνοθεσία του είναι το ότι  δημιουργεί πολυεπίπεδους ήρωες, όπως είναι οι άνθρωποι στην πραγματικότητα. Δεν μένει σε εύκολους ηθικούς χρωματισμούς ή στο προφανές, αλλά δείχνει ότι όλοι οι άνθρωποι σε κάποιες συνθήκες είναι ικανοί για το καλύτερο ή το χειρότερο .

ΜΔ: Τι ήταν αυτό που σε κέντρισε στο κείμενο; 

Δήμητρα: Στο κείμενο με κέντρισε το γεγονός πως η ιστορία αφορά ένα ζευγάρι που βιώνει τα προβλήματα του σήμερα. Είναι ένα ζευγάρι Ισπανών με σύγχρονα θέματα στην Ισπανία που αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση, όπως η Ελλάδα. Μου ήτανε πολύ εύκολο να βρω κοινά σημεία με το σημερινό ελληνικό γίγνεσθαι. Η γραφή του Eduardo Galan δεν παρουσιάζει τίποτα το εξωραϊσμένο, αλλά την πραγματικότητα απόλυτα αληθινό τρόπο.

ΜΔ: Τι προσδοκάς να πάρει το κοινό από αυτή την παράσταση; 

Δήμητρα: Το κοινό εύκολα μπορεί να αναγνωρίσει δικά του κομμάτια ή άλλων ανθρώπων που ξέρει, με τους ήρωες του έργου. Εγώ αυτό που ελπίζω να αποκομίσουν οι θεατές είναι ότι δεν πρέπει να βάζουμε ηθικές ταμπέλες στους ανθρώπους εύκολα, όπως αριβίστας ή ανάλγητος, αλλά να έχουμε υπόψιν μας ότι αυτό που διαμορφώνει τον χαρακτήρα μας είναι το πλαίσιο που ζούμε και οι συνθήκες γύρω μας. Ίσως σε άλλες συνθήκες όλοι οι ήρωες του έργου να λειτουργούσαν διαφορετικά.

ΜΔ: Το “Φαινόμενο του θερμοκηπίου” θα ξεκινήσει περιοδεία. Που θα παίξετε; 

Δήμητρα: Το “Φαινόμενο του Θερμοκηπίου” ολοκλήρωσε τις παραστάσεις του στο Στούντιο Μαυρομιχάλη. Ήταν μια παράσταση που ο κόσμος αγκάλιασε με θέρμη, και μέχρι στιγμής έχουμε κάνει δύο παραστάσεις στην Λιβαδειά και στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λαμίας. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, θα πραγματοποιήσουμε κάποιες παραστάσεις στην Στερεά και Βόρεια Ελλάδα. Πρόκειται για μια παράσταση που αγαπώ πολύ, και που πραγματεύεται την σχέση μάνας κόρης, αλλά και γενικότερα την μοναξιά του σύγχρονου ανθρώπου, και ελπίζω να βρεθούν οι συνθήκες ώστε να συνεχίσει και τον επόμενο θεατρικό χειμώνα στην Αθήνα.

ΜΔ: Εκτός από ηθοποιός είσαι και η ίδια θεατρική συγγραφέας. Πιστεύεις πως ο κόσμος έχει ανάγκη να δει καινούργιες δραματουργίες; 

Δήμητρα: Πιστεύω ότι επειδή είμαστε “η γενιά του χάους” και μέσα στην κρίση έχουν αποκαθηλωθεί όλες οι σταθερές που είχαμε που μας έδιναν οι τέως πολιτικές και κοινωνικές μας απαντήσεις, χρειαζόμαστε νέες απαντήσεις. Χρειαζόμαστε κείμενα που μειώνουν τη μοναξιά που νιώθουμε, κείμενα στα οποία βρίσκουμε ίδιους προβληματισμούς, ίδιο πόνο ,ίδιο χιούμορ.

ΜΔ: Μελλοντικά σχέδια; 

Δήμητρα: Είναι λίγο νωρίς να μιλήσω για την ερχόμενη θεατρική χρονιά αλλά σίγουρα είναι στις προτεραιότητες μου να συνεχίσω την παράσταση το ‘’Φαινόμενο του Θερμοκηπίου ‘’.Τα υπόλοιπα είναι ακόμη σε επίπεδο συζητήσεων.