Μάκβεθ του Βέρντι σε σκηνοθεσία Μπρετ Μπέιλι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
21 Ιουλίου 2016
Συνέντευξη στην Κυριακή Υψηλάντη
22 Ιουλίου 2016
Προβολή όλων

Η ριμάδα η ζωή

O κρητικός ποιητής Στέφανος Σαχλίκης έζησε τον 14ο αιώνα στο Ηράκλειο, σε μια ταραγμένη εποχή (ενετοκρατία, εξεγέρσεις, μαύρη πανούκλα). Στην παράσταση “η ριμάδα η ζωή” ο Μανώλης Μαυροματάκης αντλεί έμπνευση από την προσωπικότητα του ποιητή.

H παράσταση η «H ριμάδα η ζωή» παρουσιάζεται στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, στις 29 και 30 Ιουλίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Ένας τρυφερός, ασταθής, κλονισμένος άνθρωπος, πικραμένος και πότε – πότε άγρια χλευαστής, προσπαθεί να σταθεροποιήσει επί σκηνής την εικόνα ή τη μνήμη του: να συγκροτήσει ίσως την απολογία του (ενώπιον τίνος;) για κάποιο σφάλμα που το συγχέει διαρκώς με άλλα, άλλων, καθώς σιγά-σιγά το ανακαλεί. Αληθινά ένοχος όμως είναι επειδή με τα στραβοπατήματα και τα κάζα του καταγράφει τον «επιταχυνόμενο μορφασμό» μιας εποχής που τα όρια και τα αυτονόητά της ρευστοποιούνται και μισοσβήνονται σαν τις γραμμές ενός σκίτσου που ήταν μέχρι πριν λίγο ξεκάθαρο.

Αυτός είναι και ο βαθύτερος λόγος της δικής του αστάθειας, καθώς μιλώντας συγχέει τον εαυτό του με πρόσωπα άλλων, εξίσου ταραγμένων και μεταβατικών εποχών: με τον Στέφανο Σαχλίκη προπάντων, απ’ το ενετοκρατούμενο Ηράκλειο του 14ου αιώνα, που, καθώς βγαίνουμε από τον Μεσαίωνα, αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο και σε καινούριους τόνους τα λάθη και τα παθήματά του, τις σπατάλες, την καταστροφική σχέση με τις «πολιτικές», την οικονομική κατάρρευση και τη φυλάκισή του – αλλά και με τον Βυζαντινό Μιχαήλ Γλυκά του 12ου αιώνα ή τον Φρανσουά Βιγιόν του 15ου αιώνα. Εξίσου ασταθής κι η γλώσσα που μιλά, αλλάζει διαρκώς τονικότητες κι «εποχές» – αν και πάντα σε στίχο –, αφήνεται πότε – πότε στη μουσική, γλιστρά ολοένα προς την κωμωδία.

“η ριμάδα η ζωή”, σε σκηνοθεσία Μανώλη Μαυροματάκη.

Πρωτότυπο κείμενο, μείξη και μετάφραση λοιπών κειμένων: Γιώργος Κοροπούλης
Μουσική: Τάσος Ρωσόπουλος
Σκηνικά-κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Επιμέλεια κίνησης: Μαρία Φουντούλη
Βοηθός σκηνοθέτη: Αγγελική Τόμπρου
Φωτογράφος: Κική Παπαδοπούλου.

Ερμηνεύει ο Μανώλης Μαυροματάκης
και οι μουσικοί Κορίνα Βουγιούκα (κιθάρα) και Μάρκελλος Χρυσικόπουλος (τσέμπαλο).

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ 2016
Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου
Παρασκευή 29 και Σάββατο 30 Ιουλίου, στις 21:30
Εισιτήρια: 20, 10 (φοιτητικό), 5 (ανέργων, ΑμεΑ)