Κριτική της παράστασης “Ο πίθηκος του Κάφκα”
17 Οκτωβρίου 2016
Συνέντευξη στην Βένια Σταματιάδη
19 Οκτωβρίου 2016
Προβολή όλων

Κριτική της παράστασης “Στη Νεκρά”


Γράφει η θεατρολόγος Μαριαλένα Δογγούρη.

Την Κυριακή 16 Οκτωβρίου βρεθήκαμε στο θέατρο “Μικρή Πλάνη” στο Παγκράτι για να παρακολουθήσουμε την παράσταση “Στη Νεκρά”.

Το έργο γράφτηκε το 1994 από τον Rémi de Vos, και παραμένει επίκαιρο μέχρι τις ημέρες μας. Οι τρελοί ρυθμοί της καθημερινότητας, το άγχος, οι υψηλές απαιτήσεις της ζωής μας, η μαζικοποίηση, η επιβίωση και πολλά ακόμα κοινωνικά φαινόμενα είναι διάχυτα στην παράσταση.

Άνθρωποι ομοιόμορφοι με γκρίζα ακριβά κουστούμια και γκρίζες ζωές, ζούνε μέσα στον φόβο, εξαρτώμενοι από ένα σύστημα που τους τροφοδοτεί αυτόν τον φόβο. Δεν μπορούν να ξεφύγουν, κι αν μπορούσαν να ξεφύγουν θα το επέλεγαν;

Ο σκηνοθέτης Κώστας Δελακούρας, επικεντρώνεται ακριβώς σε αυτά τα ζητήματα. Καθ’ όλη την διάρκεια της παράστασης προβάλλονται βίντεο που καταδεικνύουν ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά της κοινωνίας μας. Καλοντυμένοι άνθρωποι που βιάζονται να πάνε κάπου, άνθρωποι που συμβολικά σφραγίζουν το στόμα τους με ταινίες. Η γρήγορη εναλλαγή σκηνών και κουστουμιών είναι ένα από τα πολύ θετικά της παράστασης.

Το σκηνικό αλλάζει και μεταμορφώνεται σε σαλόνι σπιτιού, σε γραφείο, σε πάρκο. Οι ηθοποιοί (Άννα Ετιαρίδου, Κώστας Δελακούρας, Ιουλία Σταμούλη, Σάντρα Ααρών) άλλοτε με μάσκες στα πρόσωπα και άλλοτε απλά με κουστούμια μας βάζουν στο αμέσως στο κλίμα της κάθε ιστορίας.

Σε υποκριτικό επίπεδο, το παίξιμο ήταν σε σημεία υπερβολικό μεν ταιριαστό δε με την θεματική. Άνθρωποι σε κατάσταση υστερίας, πανικού και πλήρης διάλυσης. Άνθρωποι τόσο μακριά και ταυτόχρονα τόσο κοντά σε εμάς.

Μια παράσταση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μαύρη κωμωδία, κοινωνικό δράμα, ακόμα και θέατρο ντοκουμέντο. Μια παράσταση αληθινή, που περνάει ωραία κοινωνικά μηνύματα.

Πληροφορίες για την παράσταση θα βρείτε εδώ.