Συνέντευξη στον Αυγουστίνο Κούμουλο
24 Οκτωβρίου 2016
Συνέντευξη Τύπου στο Θέατρο Διάνα
25 Οκτωβρίου 2016
Προβολή όλων

Κριτική της παράστασης “Μια πέτρα λάθος”


Γράφει η θεατρολόγος Κατερίνα Μπουκάλα

Την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου βρεθήκαμε στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν στη Φρυνίχου, όπου παρακολουθήσαμε την παράσταση «Μια πέτρα λάθος» του Θόδωρου Γράμψα.

Η Εταιρεία Θεάτρου Πράξη Επτά και η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου της Αλβανίας συναντιούνται θεατρικά για δεύτερη φορά και παρουσιάζουν για δεκαπέντε παραστάσεις στην Αθήνα το «Μια πέτρα λάθος». Επόμενος σταθμός τα Τίρανα, από 1η Δεκέμβρη για τον ίδιο αριθμό παραστάσεων, επίσης θα ταξιδέψει σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Άγιους Σαράντα και Κοριτσά.

Ελένη και Άννα. Μαμά και Κόρη. Δύο ρόλοι, τέσσερις ηθοποιοί, δυο γλώσσες.
Πόσο δύσκολη και πόσο προβληματική είναι η σχέση μάνας-κόρης; Ένας ισχυρός δεσμός και συνάμα πολύπλοκος. Μπορεί η κόρη να υπάρξει χωρίς την παρουσία της μάνας στο πλευρό της; Είναι στήριγμα η μια για την άλλη; Είναι όλες οι γυναίκες γεννημένες για να γίνουν μάνες; Πολλά ερωτήματα γύρω από έναν τέτοιο δεσμό. Αδιαμφισβήτητα πρόκειται για μια πολύ δυνατή και σκληρή σχέση, δεν γνωρίζει εθνικότητες, χώρες, θρησκείες, εποχές και σύνορα. Είναι παντού και πάντα ίδια. Ίδιοι φόβοι, ίδιες αγωνίες, ίδια αγάπη, ίδια λάθη.

«Μια πέτρα λάθος» σε σκηνοθεσία του Θόδωρου Γράμψα. Πρωταγωνιστούν στο ρόλο της μάνας η Τζένη Σταυροπούλου και η πρωταγωνίστρια του Εθνικού Θεάτρου της Αλβανίας Λουίζα Τζιουβάνι. Στο ρόλο της κόρης η Πένυ Παπαγεωργίου και η Ελένη Λουντιάνα-Θανάση.

Η πρωτοτυπία της παράστασης είναι ότι οι δυο ρόλοι παίζονται από δυο ηθοποιούς σε δυο γλώσσες. Είναι τα ίδια πρόσωπα, το ίδιο κείμενο αλλά σε άλλη γλώσσα, το γεγονός αυτό δίνει ένα ιδιαίτερο βάρος στην ιστορία και πιο συγκεκριμένα στην πολύτιμη αυτή σχέση μάνας-κόρης.

Η κίνηση, η σκηνογραφία, η μουσική και ο ατμοσφαιρικός φωτισμός δένουν με την εξαιρετική σκηνοθεσία και δημιουργούν ένα άρτιο αποτέλεσμα.

Ένα όνειρο που γίνεται εφιάλτης στη σκέψη ότι μπορεί να γίνει πραγματικότητα και να κινδυνεύσει έναν δεσμός αγάπης.

Πληροφορίες για την παράσταση θα βρείτε εδώ.