Δωρεάν παρακολούθηση Θεατρικών παραστάσεων και εξετάσεων σπουδαστών Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης Κάλβου – Καλαμπόκη, Αθηναϊκή Σκηνή
5 Ιουνίου 2016
ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ στην 1η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΧΟΡΟΥ στο ΘΕΑΤΡΟ ΠΚ
6 Ιουνίου 2016
Προβολή όλων

Κριτική της παράστασης “‘Ονειρα”


Γράφει η θεατρολόγος Ελένη Αναγνωστοπούλου

Η παράσταση Όνειρα παρουσιάζει επί σκηνής εφτά αυτοτελείς ιστορίες. Το κάθε πρόσωπο βιώνει μια πραγματικότητα σκληρή και απροσπέλαστη. Οι άνθρωποι έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με τις μύχιες επιθυμίες τους καθώς και με τις αδυναμίες τους. Το όνειρο έχει διττή ερμηνεία: ζωή και θάνατος. Οι πρωταγωνιστές θέλουν να ζήσουν το όνειρο το οποίο υπόκειται στη σφαίρα του φανταστικού. Όταν το συνειδητοποιούν, πεθαίνουν. Τα όνειρα είναι συνυφασμένα με τα σκοτεινά και απόκρυφα μονοπάτια της ψυχολογίας. Έννοιες όπως η ψύχωση, η κατάθλιψη, η ομοφυλοφιλία, τα ναρκωτικά, το προσφυγικό ζήτημα, σκιαγραφούνται έντεχνα από την ομάδα αλιτέχνες.

Η σκηνική ερμηνεία προσομοιάζει με το θέατρο της Σκληρότητας του Αρτώ. Εμπεριέχει και στοιχεία νατουραλισμού. Συγκεκριμένα, δεν ωραιοποιούνται οι προαναφερθείσες έννοιες. Αντιθέτως, περιγράφονται με τρόπο ωμό που καθηλώνει το θεατή. Το έργο περνάει ένα βαθιά ανθρώπινο μήνυμα. Υπάρχει και η άλλη πλευρά της ζωής η οποία προξενεί φόβο και απέχθεια. Καθώς θεωρείται αποφευκταία, δεν επιτρέπεται να γίνεται κουβέντα σε αυτό το θέμα. Η κοινωνία συναινεί άτυπα σε αυτό. Ο άνθρωπος ως άτομο, από τη στιγμή που γεννιέται, έχει μάθει να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες με φόβο, κρατώντας στάση παθητική. Αυτή η παθητικότητα, τον καθιστά περισσότερο κλεισμένο στο μικρόκοσμο του. Ολοένα, το άτομο μετατρέπεται σε αδύναμο ανθρωπάκι. Το ανθρωπάκι εγκλωβίζεται στο συναισθηματικό του κυκεώνα και δύσκολα ξεφεύγει. Μοιάζει με τους δεσμώτες της πλατωνικής πολιτείας. Τυφλωμένο, προσπαθεί να βρει τη διέξοδο που θα το οδηγήσει στο φως της Αλήθειας. Όταν ο δεσμώτης αντικρίσει πρώτη φορά το εκτυφλωτικό φως, κλείνει τα μάτια του και δυσφορεί. Αυτό σημαίνει, ότι χρειάζεται πολύς κόπος και πολλή δουλειά με τον εαυτό του προκειμένου να καλυτερεύσει και να αλλάξει ριζικά τη ζωή του. Όταν αντικρύσει την αλήθεια που δεν αντέχει, δύο πράγματα θα συμβούν. Ή θα καταφέρει να σταθεί στα πόδια του και να αντεπεξέλθει με θάρρος και τόλμη, ή θα επιλέξει το θάνατο ως εύκολη και βολική λύση στα άλυτα προβλήματα του.