Το νέο έργο του Παύλου Κουρτίδη… πόλος έλξης για χορευτές και χορεύτριες
20 Σεπτεμβρίου 2016
Νέα παράσταση του Peter Brook στην Ελλάδα
20 Σεπτεμβρίου 2016
Προβολή όλων

Μενάνδρου «Επιτρέποντες» από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, Άλσος Νέας Σμύρνης

Η κωμωδία του σπουδαίου αρχαίου ποιητή Μενάνδρου «Επιτρέποντες» του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων παρουσιάζεται την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016 στις 8:30μμ στο Άλσος Νέας Σμύρνης, στα πλαίσια του Πολιτιστικού Φεστιβάλ «Ιωνικές Γιορτές» του Δήμου Νέας Σμύρνης, σε μετάφραση Τάσου Ρούσσου, σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη (Υποψήφια για το φετινό βραβείο «Κάρολος Κουν» δραματουργίας για το έργο «Έξοδος»), μουσική Στάθη Δρογώση.
Οι «Επιτρέποντες», έργο με πολλά κωμικά στοιχεία και παρεξηγήσεις, έκαναν πρεμιέρα στις 15/7/2016 στα Ιωάννινα (θέατρο «Κώστας Φρόντζος»), ενώ ακολούθησε μεγάλη περιοδεία στην Ήπειρο και τη Β. Ελλάδα με τεράστια ανταπόκριση.

Λίγα λόγια για το έργο
Επιστρέφοντας από μακρά απουσία εκτός Αθηνών, ο νιόπαντρος Χαρίσιος ανακαλύπτει ότι η γυναίκα του Παμφίλη γέννησε παιδί που δεν μπορεί να είναι δικό του. Εγκαταλείπει το σπίτι του και περνά τον καιρό του ασωτεύοντας στο σπίτι του φίλου του Χαιρέστρατου. Ο πεθερός του Σμικρίνης, αγανακτισμένος επίσης από τις σπατάλες του γαμπρού του -απειλή για την προίκα της κόρης του- αποφασίζει να ασκήσει το δικαίωμα της αφαιρέσεως για να χωρίσει την κόρη του από τον άντρα της έστω και παρά τη θέλησή της.
Τον Σμικρίνη συναντούν ένας βοσκός, ο Δάος, κι ένας καρβουνιάρης, ο Συρίσκος, οι οποίοι ερίζουν για τα αντικείμενα που συνόδευαν ένα έκθετο παιδί και τον ορίζουν διαιτητή στη διαφορά τους. Ποιό είναι αυτό το έκθετο παιδί και τι ρόλο θα παίξει στην ιστορία;
Στο μεταξύ, ο Ονήσιμος, υπηρέτης του Χαρίσιου, δημιουργεί διαρκώς μπερδέματα περιπλέκοντας όλο και πιο πολύ τα πράγματα, από την αγαθοσύνη του. Η σκηνή της διαιτησίας όπου ο Δάος και ο Συρίσκος ορίζουν κριτή (=ἐπιτρέπουσιν) τον Σμικρίνη, έδωσε και τον τίτλο στο έργο του Μενάνδρου.

Λίγα λόγια για την σκηνοθέτιδα της παράστασης
Η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη, καλλιτεχνική υπεύθυνη της Παιδικής-Εφηβικής σκηνής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας 2016, έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις: «Έξοδος», «Ιούλιος Καίσαρας: Scripta femina», το διήγημα του Π.Ζίσκιντ «Το καλοκαίρι του Κύριου Ζόμερ», «Η Όπερα των Ζητιάνων» του Τζ.Γκαίη, «Η Συνέντευξη», «Θησέας και Μινώταυρος σαν παραμύθι», «Μόμο» του Μ.Έντε κ.α. Είναι Γενική Γραμματέας στην ΕΜΚΕΘΙ (ένωση 90 θιάσων).
Συντελεστές της παράστασης:
Μετάφραση: Τάσος Ρούσσος
Σκηνοθεσία: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη
Μουσική (πρωτότυπη): Στάθης Δρογώσης
Σκηνικά – κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη
Επιμέλεια κίνησης: Χρυσάνθη Παπαγεωργίου
Φωτισμοί: Παναγιώτης Λαμπής
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Μαχαίρα
Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά):
Ζωή Ιωαννίδη, Μαρία Κατσουλίδη, Γιάννης Κοτσαρίνης, Γιώργος Κρήτος, Κατερίνα Μπιλάλη, Άρης Τσαμπαλίκας.

INFO
Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά (+ διάλειμμα)
Γενική είσοδος: 5 ευρώ
Εισιτήρια στα ταμεία του Άλσους, καθημερινές & Σαββατοκύριακα, 9:00 – 14:00 & 18:00 – 22:00
Τηλέφωνα : 213-2015.922, 213-2015.924, 210-9310.408
Βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=E2Hz1V7OSFc

Χορηγοί επικοινωνίας του Φεστιβάλ:
Nova cinema | Nova life | ΕΡΤ2 | ΕΡΤ1 | THETOC | Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο
Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 | 103,7 Δεύτερο Πρόγραμμα | Τρίτο 90,9 | 102,2 sfera
————————————————————————————————————————
Επικοινωνία με την σκηνοθέτιδα Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη: τηλ. 6977-40.15.35