ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΕΝ ΠΟΛΕΜΩ
13 Ιουλίου 2017
Τελευταία ημέρα συμμετοχών για την παρακολούθηση του Διεθνούς Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος στις Κρηνίδες Καβάλας
17 Ιουλίου 2017
Προβολή όλων

Μοντέρνοι Καιροί

Οι Μοντέρνοι Καιροί είναι μια Ανώτερη Δραματική Σχολή, αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ιδρύθηκε το 2006 από τον Κώστα Νταλιάνη και την Εβίτα Παπασπύρου και πλαισιώνεται από σπουδαίους δασκάλους Υποκριτικής, Αυτοσχεδιασμού, Κίνησης, Αγωγής του Λόγου, Μουσικής, Θεωρητικών Μαθημάτων και Ξιφασκίας.
Σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και φιλικότητας καλλιεργούνται ανάμεσα στους δασκάλους και τους σπουδαστές μας. Ένα γόνιμο περιβάλλον που βοηθάει την απελευθέρωση, την εκπαίδευση, τη μάθηση.
Το Θέατρο είναι μια πράξη μαγική.
Ο ηθοποιός ανεβαίνει στη σκηνή και γίνεται αόρατος. Εξαφανίζεται και εμφανίζεται με άλλες μορφές, άλλα πρόσωπα. Αλλάζει διαρκώς. Αλλάζει και μας αλλάζει.
Θέλουμε η Σχολή μας να είναι ένας τόπος μαγικών μεταμορφώσεων. Οι σπουδαστές μας να υπερβαίνουν τα όριά τους και να ανακαλύπτουν τον υπέροχο, άγνωστο, κρυμμένο εαυτό τους.
Ασκώ τα εκφραστικά μου μέσα. Ασκώ τη σκέψη μου. Κατανοώ το βαθύτερο νόημα των θεατρικών έργων. Μαθαίνω να αναλύω και να συνθέτω ρόλους.
Μια Σχολή Θεάτρου οφείλει να φέρει τους σπουδαστές της σε επαφή με την παγκόσμια θεατρική εμπειρία. Τα “ρεύματα”, τις “σχολές”, τις κατακτήσεις της παγκόσμιας έρευνας γύρω από το Θέατρο και την τέχνη του ηθοποιού..
Φροντίζουμε λοιπόν οι σπουδαστές μας να έρχονται σε επαφή με τα συστήματα Στανισλάφσκι, Μιχαήλ Τσέχωφ, Γκροτόφσκι, Λεκόκ, με τη δουλειά του Actors Studio, της Στέλλας Άντλερ, με το επικό – διαλεκτικό θέατρο του Μπρεχτ, με τις σκέψεις του Μπρουκ, της Μνιουσκίν, του Όιντα, της Μάρσαλ, και όλα τα σοβαρά σύγχρονα συστήματα εκπαίδευσης ηθοποιών.
Η διδασκαλία της υποκριτικής πρέπει να στηρίζεται σε μέθοδο και όχι να γίνεται εμπειρικά .
Έτσι ο σπουδαστής θα κατακτήσει κι αυτός μια μέθοδο δουλειάς, θα αποκτήσει τον έλεγχο των εκφραστικών του μέσων και θα γίνει κυρίαρχος της τέχνης του. Δεν θα είναι έρμαιο του τυχαίου και της συγκυρίας. Θα χτίσει ένα σύστημα με το οποίο θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των ρόλων που θα συναντήσει.
Φέρνουμε τους σπουδαστές μας σε επαφή με τις Μεγάλες Στιγμές στην Παγκόσμια Ιστορία του Θεάτρου. Τους βοηθάμε να κατανοήσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε Θεατρικού Είδους και να μπορούν να χειρίζονται τα διαφορετικά κλειδιά υποκριτικής που απαιτούνται για το καθένα από αυτά.
Δουλεύουμε λοιπόν, πάνω σε μια πλατιά γκάμα κλασσικού και σύγχρονου ρεπερτορίου:

Ρεαλιστικό και Ψυχολογικό Θέατρο: (Ίψεν, Στρίντμπεργκ, Τσέχοφ, Τ. Ουίλλιαμς, Α. Μίλερ κ.λπ.). Η ραχοκοκαλιά στην εκπαίδευση του ηθοποιού.

Δημοτική Ποίηση: Άσκηση πάνω στη δραματική αφήγηση, επαφή με το ρυθμό και τη μουσικότητα της ελληνικής γλώσσας. Προετοιμασία και προθάλαμος για την είσοδο στην Τραγωδία.

Σύγχρονο Ελληνικό Θέατρο: Γνωριμία με τους νεοέλληνες συγγραφείς. Εξοικείωση με τον άμεσο, απλό, πεζό λόγο.

Σαίξπηρ: Βάπτισμα στην κολυμπήθρα του κλασσικού θεάτρου.

Τραγωδία: Ανάλυση της Ποιητικής του Αριστοτέλη. Προσέγγιση των ρόλων με συγκεκριμένη μέθοδο, ειδικές ασκήσεις για τη διεύρυνση των εκφραστικών μέσων και ισχυροποίηση της τεχνικής με στόχο το απαιτούμενο Τραγικό Μέγεθος.

Μολιέρος: Αλήθεια, πώς χειρίζεται κανείς τον ποιητικό λόγο στο θέατρο;

Γκαρθία Λόρκα: Ποιητικός Ρεαλισμός. Γνωριμία με το συγγραφέα του Πάθους και του Ντουέντε.

Θέατρο του Παραλόγου: (Ιονέσκο, Μπέκετ κ.λπ.): Γνωριμία με τους σπουδαίους συγγραφείς του είδους, που απεικόνισαν στα έργα τους το Παράλογο της σύγχρονης κοινωνίας.

Σύγχρονα Θεατρικά Κείμενα: (Σάρα Κέιν, Στήβεν Μπέρκοφ, Κολτές κ.α.) Διατηρούμε επαφή με τις νέες τάσεις του θεάτρου.

Μπρεχτ και Επικό Θέατρο: Η αντίστιξη σε όλα τα παραπάνω. Μια άλλη ματιά στην υποκριτική. Η ελεγχόμενη ταύτιση. Η κατάργηση του τέταρτου τοίχου. Ανάλυση της περίφημης “Αποστασιοποίησης”.
 
 
Στη Σχολή μας δίνουμε έμφαση στην Εξάσκηση του Σώματος και τον Αυτοσχεδιασμό.
Το σύγχρονο θέατρο χρειάζεται έναν ηθοποιό με έξυπνο, ευαίσθητο, εκφραστικό σώμα. Ο Σύγχρονος Χορός, η Τζαζ, η Ξιφασκία, το Contact Improvisation και το μάθημα της Σωματικής Έκφρασης, καλύπτουν αρκετό χρόνο στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα.

Ο Αυτοσχεδιασμός είναι βασικό εργαλείο στο θέατρο. Με τα μαθήματα του Αυτοσχεδιασμού ο σπουδαστής καλλιεργεί τη φαντασία του, εξασκεί τη συγκέντρωση και τον καταμερισμό της προσοχής, αναπτύσσει το θάρρος, την τόλμη της έκθεσης, την επικοινωνία, τη συνεργασία, και πολλά άλλα.
Ειδικά Μαθήματα Αυτοσχεδιασμού, αλλά και Αυτοσχεδιασμός μέσα στο κάθε μάθημα Υποκριτικής.
Σημαντικό κομμάτι ο κινηματογράφος και η Υποκριτική μπροστά στην Κάμερα. Συνεργαζόμαστε με την “Horme Pictures” και το σκηνοθέτη Βασίλη Μαζωμένο. Οι σπουδαστές μας διδάσκονται την Υποκριτική μπροστά στην κάμερα, με πρακτική εξάσκηση, συμμετέχοντας σε μικρά εκπαιδευτικά φιλμάκια και σε επαγγελματικές ταινίες μικρού μήκους της “Horme Pictures”.
Η Σχολή “Μοντέρνοι Καιροί” δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Φροντίζουμε να κρατάμε τα δίδακτρα όσο πιο χαμηλά μπορούμε. Κάθε χρόνο, και εφ’ όσον συμπληρωθεί ο ελάχιστος αριθμός μαθητών για το Α΄ Έτος, προσφέρουμε 5 θέσεις με ιδιαίτερα μειωμένα δίδακτρα, για μαθητές με οικονομική δυσπραγία, αφού βέβαια θα έχουν περάσει τις εισαγωγικές εξετάσεις της Σχολής.
Η Σχολή μας καλλιεργεί το Πνεύμα της Ομαδικότητας, του Αλληλοσεβασμού, το Θεατρικού Ήθους, της Θεατρικής Συνέπειας.
Κάθε σπουδαστής είναι για μας μια μοναδική, ξεχωριστή προσωπικότητα. Προσπαθούμε να του εμπνεύσουμε την εμπιστοσύνη στην εσωτερική του φλόγα.
Προσπαθούμε να συμβάλλουμε στην απελευθέρωση της δικής του δημιουργικής φωνής.
Μια Σχολή Θεάτρου χρειάζεται δασκάλους που να αγαπάνε τους μαθητές τους και να νοιάζονται πραγματικά για την εκπαίδευση και την εξέλιξή τους. Η Σχολή “Μοντέρνοι Καιροί” είναι περήφανη για το επίπεδο των καθηγητών της, τη ποιότητα και την καλλιτεχνική τους ευαισθησία. Αυτοί είναι η Σχολή “Μοντέρνοι Καιροί”.

Ωστόσο, η ποιότητα μιας Σχολής δεν εξαρτάται μονάχα από την ποιότητα των καθηγητών. Εξαρτάται και από την ποιότητα των σπουδαστών της. Το πάθος των σπουδαστών, η εργατικότητά τους, η συνέπειά τους, θα κάνουν τη Σχολή έναν φωτεινό τόπο πνευματικής καλλιέργειας, ένα γόνιμο χωράφι καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Γι’ αυτό θέλουμε σπουδαστές αποφασισμένους.
Το ταλέντο θα φανεί στο τέλος.
Στοιχεία Επικοινωνίας
Διεύθυνση: Ευρυμέδοντος 4, Κεραμεικός
Τηλέφωνο: 210 3470670, 6932454812
Email: info@modernoikairoi.gr
Ιστοσελίδα: www.modernoikairoi.gr
FB: https://www.facebook.com/modernoikairoi/

Φωτογραφίες: Κατερίνα Αρβανίτη και Ναταλία Ελιόγλου