«Μια Βόλτα στο Θέατρο»
2 Ιουνίου 2017
Το “Ψέμα” Περιοδεία σε όλη την Ελλάδα!
2 Ιουνίου 2017
Προβολή όλων

«PASSPORT: Ένα πράσινο κουμπί»

Πρεμιέρα : 3 & 4 Ιουνίου 2017 (9.15μμ) στο Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου

Είσοδος Δωρεάν

Με τη συμμετοχή έξη χωρών και επτά θεατρικών-πολιτιστικών οργανισμών

ΕλλάδαΒουλγαρίαΙταλίαΣουηδίαΡουμάνιαΠολωνία

 

«FAIDRA» project:

Χωρισμός της οικογένειας λόγω μετανάστευσης

Δραματοποίηση ενός μέρους της Ευρωπαϊκής ιστορίας, ανέκδοτου και άγνωστου

Κεντρική εκδήλωση, η θεατρική παράσταση : «PASSPORT :  Ένα πράσινο κουμπί»

3 & 4 Ιουνίου 2017 (9.15μμ) στο Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου

 

«FAIDRA»: Family Separation through Immigration: Dramatising Anecdotal European History

Το 2016 το μόνο project που εγκρίθηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Creative Europe ήταν το «FAIDRA». Εμπνευστής και leader, το Κέντρο Σπουδών Λαϊκού Θεάτρου και το θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ. Συντονιστής, ο σκηνοθέτης Νίκος Καμτσής. Το θέμα του προγράμματος είναι η μετανάστευση. Και η Ελλάδα γνωρίζει το θέμα πολύ καλά, μια που υπήρξε χώρα μεταναστών και επανειλημμένων μεταναστεύσεων. Το FAIDRA είναι το αποτέλεσμα μιας ευρωπαϊκής συνεργασίας, με την συμμετοχή 6 χωρών και επτά θεατρικών-πολιτιστικών οργανισμών και περιλαμβάνει παραστάσεις, workshops, εκθέσεις, εκδόσεις στην Ελλάδα και στις χώρες των εταίρων.

Πληροφορίες για την έρευνα και το project: http://faidraproject.eu/

 

Θεατρική παράσταση «PASSPORT: Ένα πράσινο κουμπί »

Μια γυναίκα, μετανάστης από τη Βουλγαρία, περνά τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα μέσω Τουρκίας και δύο Έλληνες συνοριοφύλακες τη συλλαμβάνουν. Παρά την εμφανή ταλαιπωρία της, οι συνοριοφύλακες της περνούν χειροπέδες και την ανακρίνουν. Μέσα από την ανάκριση, τους διηγείται όλη την ιστορία της, σχετικά με το πώς έφτασε μέχρι τον Έβρο μαζί με άλλους. Στη διάρκεια της αφήγησης οι συνοριοφύλακες συνειδητοποιούν ότι όλο της το βιος είναι ένα σωρό κασσέτες, που τις έχει κατάσαρκα δεμένες σφιχτά πάνω στο σώμα της. Είναι όλη η περιουσία της στην ξενιτιά που επέλεξε να πάει και η ταυτότητα της.

Χωρίς άλλες αποσκευές παρά μόνο τις αναμνήσεις της και με ένα πράσινο κουμπί ραμμένο πάνω της για διαβατήριο, έρχεται σε μια ξένη χώρα και μην έχοντας τίποτα άλλο, καταθέτει αισθήσεις και μνήμες.

Βάζοντας την μία πίσω από την άλλη τις κασέτες στο κασετόφωνο, ζωντανεύουν πρόσωπα, γεγονότα και ιστορίες. Μέσα από τις προσωπικές ιστορίες ζωντανεύει η ιστορία της Ελλάδος από 1945 και μετά και η ιστορία της μετανάστευσης σε ένα μεγάλο μέρος της Ευρωπαϊκής ηπείρου.  Έτσι η σκηνή γίνεται χώρος μαρτυρίας, όπου με ποιητικό τρόπο διαγράφεται η μεταναστευτική περιπέτεια της Ελλάδος και της Ευρώπης και ο άγριος αποχωρισμός οικογενειών, από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.

 

Το ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟΥ και ο σκηνοθέτης Νίκος Καμτσής συνεργάστηκαν και συντόνισαν έξι θεατρικούς οργανισμούς-εταίρους, από την Ιταλία «TEATRO DEI VENTI», τη Σουηδία «TEATRE SAGOHUSET», τη Ρουμάνια «ARTEMIS», την Πολωνία «DOBRA WOLLA», τη Βουλγαρία «PRO-RODOPI FOUNDATION» και τον Ελληνικό Ευρωπαϊκό οργανισμό ΠΡΙΣΜΑ.  Σημειώνεται ότι οι 6 χώρες συνεργάστηκαν ανά ζεύγη: Ελλάδα-Βουλγαρία, Σουηδία-Πολωνία, Ιταλία-Ρουμανία.

Ολόκληρη η παράσταση στηρίχθηκε σε πραγματικές ιστορίες μεταναστών που συνέλεξαν οι 7 οργανισμοί, μετά από συντονισμένες συνεντεύξεις με πραγματικούς μετανάστες σε όλες τις χώρες των εταίρων. Στην παράσταση «PASSPORT: Ένα πράσινο κουμπί», στην οποία συμμετέχουν Έλληνες και ξένοι ηθοποιοί, καθένας θα παίζει στη γλώσσα του και θα υπάρχουν υπέρτιτλοι στα αντίστοιχα σημεία.

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Κείμενο/σκηνοθεσία : Νίκος Καμτσής (Project manager)

Βουλγαρία: Co-writer & Director for the Bulgarian part: Petar Todorov

Σουηδία-Πολωνία: Directors for the Polish/Swedish part:  Anna Giniewska, Marek Kościółek, Margareta Larson, Sonia Lindblom

Ιταλία: Director Stefano Te, Assistant director Simone Bevilacqua

Σκηνικό: Νίκος Καμτσής –Μίκα Πανάγου

Κοστούμια κατασκευή αντικειμένων: Μίκα Πανάγου

Μουσική σύνθεση/Επιμέλεια: Χρήστος Ξενάκης

VIDEO (Greek-Bulgarian part): Γιώργος Αλεξίου

Πρόσωπα και ηθοποιοί:

Εύα Γαλογαύρου, Νίκος Καραστέργιος, Άντα Κουγιά, Άντρια Ράπτη, Σάκης Τσινιάρος, Λαμπρινή Θάνου, Δήμητρα Μυφτάρι, Desislava Mincheva, Veselina Babadzhankova, Anna Giniewska, Marek Kosciolek, Sonja Lindblom, Davide Filippi, Valentina Parisi, Ivan Thedor

Documentary research :  Φούλη Παπαγεωργίου, Δημήτρης Μυλωνάς (Prisma)

 

 

Η παράσταση «PASSPORT: Ένα πράσινο κουμπί», μετά από την πρεμιέρα στις 3 & 4 Ιουνίου 2017 στο Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου, θα ταξιδέψει στη Βουλγαρία και τη Σουηδία.

Η είσοδος είναι δωρεάν.

Κρατήσεις θέσεων: 210-8656.004, 210-8679.535