Ο Τάκης Ζαχαράτος στο φεστιβάλ Αμαρουσίου
4 Ιουλίου 2016
Αριστοφανιάδα από την Ομάδα Ιδέα σε καλοκαιρινή περιοδεία
5 Ιουλίου 2016
Προβολή όλων

«Ruined»: Μια γυναίκα – θύμα βιασμού προσπαθεί να επιβιώσει μέσα στον εμφύλιο

Μετά την επίσκεψή της στην Ουγκάντα, η θεατρική συγγραφέας Λιν Νότατζ γράφει το «Ruined» και ένα χρόνο μετά την πρεμιέρα του σε σκηνή του Σικάγο, κερδίζει το βραβείο Πούλιτζερ (2009). Το έργο της αναφέρεται σε μια γυναίκα που προσπαθεί να επιβιώσει μέσα στον εμφύλιο, διατηρώντας ένα μπαρ στο οποίο εργάζονται ως πόρνες γυναίκες-θύματα ομαδικών βιασμών.
Σε λίγες εβδομάδες, το «Ruined» θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στη χώρα μας, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, σε συνσκηνοθεσία Ντένις Ριντ και Γιούλας Μπούνταλη. «Επέλεξα το εν λόγω έργο, γιατί τα θέματα που θίγει είναι παγκόσμια και διαχρονικά. Δυστυχώς, ο άνθρωπος έχει επιλεκτική μνήμη και του αρέσει να ξεχνάει τι έχει συμβεί κατά το παρελθόν», σημειώνει ο Ριντ, ενώ η Μπούνταλη από την πλευρά της μας εισάγει στην υπόθεση της παράστασης: «Διαδραματίζεται στο Κονγκό κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, του πιο αιματηρού στην ιστορία του πλανήτη με 2,5 εκατομμύρια θύματα, τα περισσότερα εκ των οποίων γυναίκες. Άλλωστε, πρακτική και των δύο στρατών ήταν να συλλαμβάνουν και να βιάζουν γυναίκες για να τρομοκρατήσουν με τον τρόπο αυτό τις κοινότητές τους». Όπως η ίδια μας εξηγεί, «το έργο λαμβάνει χώρα σε ένα μπαρ στη μέση του εμφυλίου το οποίο έχει ανοίξει μια γυναίκα – θύμα βιασμού, στην προσπάθειά της να χειραφετηθεί και να χτίσει τη δύναμη της. Προσλαμβάνει άλλες γυναίκες – θύματα βιασμών για να χορεύουν να τραγουδούν και να κοιμούνται με τους πελάτες. Ονειρεύεται ουσιαστικά να φτιάξει μια μικρή Ελβετία, όπου οι γυναίκες θα μπορούν να παίρνουν χρήματα ακόμα και για το σώμα τους σε μια κοινωνία που τους αρνείται κάθε δικαίωμα».
Παίζουν: Caitlin Tyson, Darius Journigan, Kevis Hillocks, Khiry Walker, Kemiyondo Coutinho, Niara Sena, Ερρίκος Μηλιάρης, Μιχάλης Γεωργίου, Γιούλα Μπούνταλη.
Μετάφραση στα ελληνικά: Γιούλα Μπούνταλη, Γιάννης Βογιατζής.
Σκηνοθεσία: Dennis Hilton-Reid, Γιούλα Μπούνταλη. Σχεδιασμών Φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα.
Σκηνογραφία: Αλίκη Κούβακα.
Κοστούμια: Μάρλι Αλειφέρη.
Κίνηση: Ευγενία Δελιαλή.
Μουσική: The Boy.
Video: Σύλλας Τζουμέρκας.
Μακιγιάζ: Εύη Ζαφειροπούλου.

Info: 10-11 Ιουλίου στις 21.00. Πειραιώς 260, Δ. Τιμές εισιτηρίων: 20€, 10€ (Φοιτητικό), 5€ (Άνεργοι-A.μεΑ.). Προπώληση: http://tickets.greekfestival.gr/theater/greekfestival/ruined/. Η παράσταση είναι στα αγγλικά, με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Πηγή: spirto.net