Συνέντευξη με τον συγγραφέα Γιάννη Βασιλακόπουλο
23 Δεκεμβρίου 2017
Βρεθήκαμε στην παράσταση «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι»
28 Δεκεμβρίου 2017
Προβολή όλων

Συνέντευξη με την ηθοποιό Ιζαμπέλλα Φούλοπ

Η Ιζαμπέλλα Φούλοπ είναι απόφοιτη της Δραματικής σχολής «ΒΕΑΚΗ». Στο θέατρο έχει συμμετάσχει σε πολλές παραστάσεις, μεταξύ των οποίων στην όπερα «Ριγγολέτος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, «Ένας δύσκολος άνθρωπος» στο θέατρο Ρένα Βλαχοπούλου, στον ρόλο του Πυρρία, της Μυρίνης και του Σύκωνα. Σε σκηνοθεσία Γιάννη Κλειδέρη και διασκευή Ανδρέα Αριστοτέλους- Γιάννη Κλειδέρη. Αυτή την περίοδο την συναντάμε στην παράσταση «ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΣ», σε κείμενο που έγραψε η ίδια και σκηνοθεσία Γιώργου Νινιού στο θέατρο Αλκμήνη.


Η Ιζαμπέλλα Φούλοπ σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Τρίτο Κουδούνι και στην Μαριαλένα Δογγούρη.


ΜΔ: «Αυτό που θες» στο θέατρο Αλκμήνη. Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση.

ΙΦ: Η παράσταση «ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΣ» ξεκίνησε πέρυσι και συνεχίστηκε για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Αλκμήνη. Ξεκίνησε σαν ένα στοίχημα με τον εαυτό μου, το οποίο τελικά ξεπέρασε τις προσδοκίες μου. Είναι ένα έργο που κρύβει πολύ αλήθεια μέσα του και αυτό από μόνο του έχει τεράστια δύναμη! Μαζί με τον σκηνοθέτη, τον Γιώργο Νινιό, θέλαμε να δημιουργήσουμε μια παράσταση στην οποία θα μπορέσει ο κάθε θεατής να βρει στοιχεία του εαυτού του και να μπορέσει να αφεθεί μέσα στον ρεαλισμό που εμπεριέχεται σε ένα σουρεαλιστικά δοσμένο κείμενο. Έτσι και αλλιώς οι εποχές που ζούμε και οι καταστάσεις που βιώνουμε καθημερινά, θα μπορούσαμε να πούμε, πως είναι άκρως σουρεαλιστικές…

ΜΔ: Πρόκειται για μονόλογο. Μιλήστε μας για την ηρωίδα.

ΙΦ: Βρίσκουμε την ηρωίδα σε μία περίοδο της ζωής της που αποφασίζει να κάνει την δική της, ανορθόδοξη, προσωπική της επανάστασή. Παραδεχόμενη πως το να είσαι και να πράττεις «ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΣ» στη σημερινή κοινωνία αποτελεί κάτι το ουτοπικό, αποφασίζει να το κάνει πραγματικότητα με κάθε κόστος. Και ο δρόμος που βρίσκει, για να το καταφέρει, είναι η απομόνωσή της. Όντας μόνη της λοιπόν και μη έχοντας κανέναν γύρο της για να κρίνει τις επιλογές της, επιλέγει τον κόσμο της φαντασίας και των ονείρων της και τον παραδέχεται ως αληθινό. Εξάλλου, «…το τι είναι αλήθεια, τι είναι αλήθεια για εσάς, τι είναι αλήθεια για εμένα… είναι μεγάλη ιστορία».
ΜΔ: Πρόκειται για ένα έργο που καταπιάνεται με την μοναξιά. Γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο θέμα;

ΙΦ: Δυστυχώς το θέμα της μοναξιάς και το θέμα της αποξένωσης υπάρχει και πολλαπλασιάζεται όλο και περισσότερο στον σημερινό κόσμο. Είναι ένα ζήτημα άκρως επίκαιρο, το οποίο μόνο εάν το κατανοήσουμε και το απενοχοποιήσουμε θα μπορέσει να περιοριστεί. Στην εν λόγω παράσταση η ηρωίδα επιλέγει την μοναχικότητά της, όπως πολλοί άνθρωποι στην πραγματικότητα, σαν την εύκολη λύση στα προβλήματά της. Το οποίο καλείτε ο καθένας μόνος του να κρίνει αν είναι σωστή ή λάθος επιλογή.

ΜΔ: Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι να ενσαρκώνετε μια ηρωίδα που εσείς εμπνευστήκατε;

ΙΦ: Μερικές φορές σκέφτομαι πως αφού μπόρεσα να προσεγγίσω τον συγκεκριμένο ρόλο, μπορώ να κάνω τα πάντα… Πέρα από τις απαιτήσεις που είχε ο συγκεκριμένος χαρακτήρας από γραφής, η δυσκολία του αμβλύνθηκε με την σκηνοθεσία του Γιώργου Νινιού. Είναι ένας καλλιτέχνης που εμπιστεύτηκα πλήρως, από την πρώτη ανάγνωσή, επομένως δεν υπήρξε κανένας περιορισμός, όπως συχνά υπάρχει από τους συγγραφείς. Αυτό με βοήθησε να απεμπλακώ από την σχέση δημιουργού και έργου από το κείμενο και να μελετήσω πολλές και διαφορετικές οπτικές του.

ΜΔ: Από που εμπνευστήκατε το έργο «Αυτό που θες»;

ΙΦ: Από τη ζωή. Την καθημερινότητα και από αλήθειες που καμία φορά δεν παραδεχόμαστε ούτε στους ίδιους μας τους εαυτούς.

ΜΔ: Τι σας δυσκόλεψε περισσότερο στο ανέβασμα της παράστασης;

ΙΦ: Το θέμα της οργάνωσης ήταν το ποιο δύσκολο για εμένα. Λόγω της έλλειψης πόρων καλούμαστε να κάνουμε πράγματα που δεν είναι η ειδικότητά μας. Εγώ υπήρξα τυχερή γιατί είχα μεγάλη βοήθεια από δικούς μου ανθρώπους και έτσι μπόρεσα να τα βγάλω εις πέρας.
ΜΔ: Τι προσδοκάτε να πάρει ο θεατής από την παράσταση «Αυτό που Θες»;

ΙΦ: Για εμένα είναι ανεκτίμητο όταν άνθρωποι που είδαν την παράσταση μοιράζονται τις σκέψεις και τα συναισθήματα που τους γεννήθηκαν μαζί μου. Ευελπιστώ πως η παράσταση, κατά κάποιον τρόπο, εμπνέει τους θεατές να αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους γύρω τους με περισσότερη επιείκεια και σεβασμό γιατί ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις τι κρύβουν μέσα τους.

ΜΔ: Τελικά πως μπορεί ο σημερινός νέος να πετύχει αυτό που θέλει;

ΙΦ: Ο σημερινός νέος μπορεί να πετύχει αυτό που θέλει, καταρχάς αναγνωρίζοντάς το! Πιστεύω ότι το σημερινό κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι μας έχει αποπροσανατολίσει από τα «θέλω» μας… Από εκεί και πέρα, ακολουθώντας τη καρδία μας (όσο κλισέ και αν ακούγεται), έχοντας πίστη στις δυνατότητές μας και όρεξη να δουλέψουμε σκληρά πάνω σε αυτές, μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα. Επιπλέον, πολύ σημαντικό να μην υποτιμάμαι τη βοήθεια που μπορεί να μας προσφέρουν οι άλλοι άνθρωποι! Μπορούμε να καταφέρουμε πολλά μόνοι μας, αλλά με την ομαδική δουλεία μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα.

ΜΔ: Μελλοντικά σχέδια;

ΙΦ: Αυτή τη στιγμή γράφω ένα καινούριο έργο, πολύ διαφορετικό από το «ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΣ» και εύχομαι με την καινούρια σεζόν να ζωντανέψει πάνω στη σκηνή! Επίσης ένα μεγάλο όνειρό μου είναι ο κινηματογράφος και εύχομαι σύντομα, και αυτό, να γίνει πραγματικότητα!

Φωτογραφίες: Πέτρος Πουλόπουλος.