Βρεθήκαμε στην παράσταση «Μόνος κόσμος»
4 Οκτωβρίου 2017
Βρεθήκαμε στην παράσταση «Αντιγόνη η αληθινή ιστορία»
6 Οκτωβρίου 2017
Προβολή όλων

Συνέντευξη με τον ηθοποιό Κωνσταντίνο Μπάζα

Ο Κωνσταντίνος Μπάζας είναι απόφοιτος της δραματικής σχολής Θεοδοσιάδη. Έχει πληθώρα συμμετοχών στο θέατρο, όπως για παράδειγμα, «Σεμινάριο Βλακείας» σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόγκου, και στην παράσταση «Οδός Λεψιούς 10, ο Κύριος Καβάφης δεν μένει εδώ», σε σκηνοθεσία Γιάγκου Ανδρεάδη. Τον έχουμε απολαύσει και στην τηλεόραση, στο σήριαλ «Εθνική Ελλάδος», ενώ στον κινηματογράφο θα κάνει το ντεμπούτο του με την ταινία «Ussak” στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, σε σκηνοθεσία Κυριάκου Κατζουράκη. Φέτος τον χειμώνα τον συναντάμε σαν ένορκο νούμερο 2 στην επιτυχημένη παράσταση «12 Ένορκοι» στο θέατρο Αλκμήνη.

Ο Κωνσταντίνος Μπάζας σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Τρίτο Κουδούνι και στην Μαριαλένα Δογγούρη.


ΜΔ: 12 Ένορκοι για τέταρτη χρονιά στο θέατρο Αλκμήνη. Πες μας λίγα λόγια για το έργο.

Κων/νος: Είναι ένα παιδί αλλοδαπό 16 χρονών στην Αμερική του 1957. Δικάζεται για την δολοφονία του πατέρα του. Μόλις έχει τελειώσει η δίκη, και η πρόεδρος του δικαστηρίου, φωνή Νένα Μεντή, δίνει εντολή στους 12 ενόρκους της δίκης να κλειδωθούν σε ένα δωμάτιο και να βγάλουν μια ετυμηγορία. Η οποία ετυμηγορία πρέπει να είναι ομόφωνη, είτε αθώος είτε ένοχος. Έτσι λοιπόν ξεκινάει η παράσταση, και οι θεατές παρακολουθούν ζωντανά την συνεδρίαση αυτή η οποία θα ορίσει την ζωή αυτού του παιδιού. Να σημειωθεί πως αν η ετυμηγορία είναι ένοχος, η τιμωρία είναι θάνατος και ηλεκτρική καρέκλα.

ΜΔ: Ποιες οι αντιδράσεις των ενόρκων μέσα σε αυτό το δωμάτιο;

Κων/νος: Το ενδιαφέρον είναι ότι μιλάμε για 12 τελείως διαφορετικούς χαρακτήρες, οι οποίοι στην διάρκεια του έργου ξεδιπλώνουν και τον χαρακτήρα τους. Και αυτοί οι διαφορετικοί άνθρωποι πρέπει μέσα στην συνεδρίαση να αποκτήσουν ένα κοινό κώδικα επικοινωνίας και να αποφασίσουν για την τύχη ενός ανθρώπου.
ΜΔ: Έχουν συναίσθηση πως πραγματικά αποφασίζουν την τύχη ενός άλλου ανθρώπου;

Κων/νος: Όχι όλοι. Γι αυτό και ήδη έχουν πάρει την απόφασή τους πριν καν μπούνε στον χώρο συνεδρίασης. Όλοι εκτός από ένα ένορκο ο οποίος έχει μια διαφορετική άποψη, και επειδή όπως είπαμε η ετυμηγορία πρέπει να είναι ομόφωνη, εκείνος ταράζει τα νερά και τους βάζει όλους σε μια διαδικασία συζήτησης και ανάλυσης.

ΜΔ: Πες μας για τον δικό σου ρόλο.

Κων/νος: Εγώ κάνω τον ένορκο νούμερο 2. Είναι ένας τραπεζικός υπάλληλος και έχει ένα γιο τον οποίο λατρεύει. Είναι θα έλεγα από εκείνους τους ανθρώπους που είναι ήδη χειραγωγημένοι. Είναι φοβισμένος, δεν στέκεται εύκολα στα πόδια του, φοβάται να πει την άποψή του. Κοιτάει που πάνε οι περισσότεροι και εκεί πάει και αυτός. Νομίζω πως συμβολίζει και πολλούς ανθρώπους του σήμερα με την στάση του αυτή. Είναι φιλήσυχος, δεν έχει την τόλμη να πάρει από μόνος του μια απόφαση. Μπαίνει λοιπόν στην αίθουσα ήδη με μια απόφαση, και κατά την διάρκεια της συνεδρίασης χειραφετείται. Ψάχνει, σκέφτεται, επεξεργάζεται τα στοιχεία, αρχίζει και στέκεται στα πόδια του, και ναι στο τέλος έχει την δική του συνειδητή απόφαση τη οποία και στηρίζει.

ΜΔ: Η συνεδρίαση των ενόρκων κρατάει περίπου μιάμιση ώρα. Αυτός είναι ζωντανός σκηνικός χρόνος. Είστε και οι 12 πάνω στην σκηνή καθ΄όλη την διάρκεια της παράστασης. Πως είναι αυτή η συνθήκη;

Κων/νος: Υπάρχει το συναίσθημα του εγκλεισμού. Οι θεατές δεν είναι μόνο θεατές, αλλά και συμμέτοχοι σε αυτό, παρακολουθώντας την εξέλιξη της συνεδρίασης των ενόρκων. Εξετάζουν και αυτοί τα στοιχεία, είναι ο "13ος ένορκος". Είμαστε σε μια αίθουσα και αποφασίζουμε. Εξετάζουμε τα στοιχεία, συζητάμε, τσακωνόμαστε και οδηγούμαστε έτσι σιγά σιγά, ένας – ένας, στον όρο «αιτιολογημένη αμφιβολία».
ΜΔ: Οι ένορκοι όταν φύγουν από την αίθουσα έχουν αλλάξει σαν άνθρωποι;

Κων/νος: Και ναι και όχι. Μπορεί και όχι, μπορεί να ήταν μια παρένθεση όλο αυτό στην ζωή τους και από εκεί και πέρα να συνεχίσουν την ίδια ζωή. Θα σου πω για τον δικό μου χαρακτήρα. Πιστεύω πως κάτι έχει αλλάξει σε αυτόν τον άνθρωπο. Κάνει μεγάλη πρόοδο μέσα στην αίθουσα να ακούσει πραγματικά τους άλλους και να πάρει ο ίδιος μια απόφαση.

MΔ: Τι περιμένεις να πάρει ο θεατής από αυτή την παράσταση;

Κων/νος: Εύχομαι να προβληματιστεί εσωτερικά. Εύχομαι να χτυπήσει ένα καμπανάκι μέσα του το οποίο θα του πει ότι φεύγοντας από εδώ θα βάλω τον εαυτό μου στην διαδικασία να σκέφτεται, να επεξεργάζεται, να μην παίρνει εύκολες αλλά δύσκολες αποφάσεις, να διαβάζει, να ερευνά, να αναζητά, να μην είναι μάζα. Να έρχεται αντιμέτωπος με τη συνείδησή του.

ΜΔ: Πότε ξεκινάει η παράσταση;

Κων/νος: Σάββατο 7 Οκτωβρίου 21:30 το βράδυ στο θέατρο Αλκμήνη. Παίζουμε Πέμπτη με Κυριακή.
ΜΔ: Εκτός από τους ενόρκους θα βγει μια ταινία στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, η ταινία «Ussak” .

Κων/νος: Το σενάριο της ταινίας το έχει γράψει ο Κυριάκος Κατζουράκης με την Κάτια γέρου, η οποία πρωταγωνιστεί. Η ιστορία έχει να κάνει με το πως βλέπει αυτό το δίδυμο την Ελλάδα σε 50 χρόνια από τώρα. Μια Ελλάδα σε πλήρη εξαθλίωση διοικούμενη από ανθρώπους που έχουν ακραίες πεποιθήσεις, και τότε ο λαός παίρνει την κατάσταση στα χέρια του. Στην ταινία παίζω ένα ακροδεξιό, δύσκολη υπόθεση και στην εξέταση αλλά και στην απόδοση του χαρακτήρα. Έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ στο Καναδά και το περιμένουμε τώρα στην Θεσσαλονίκη.

ΜΔ: Πέρα από το θέατρο και την ταινία κάνεις μαθήματα θεατρικού παιχνιδιού σε ενήλικες και παιδιά.

Κων/νος: Μεγάλη λατρεία το θεατρικό παιχνίδι. Για όσο διαρκεί το θεατρικό παιχνίδι, οι συμμετέχοντες είναι σε ένα περιβάλλον που δεν υπάρχει σωστό και λάθος, δεν τους κρίνει κανείς, παίρνουν όποια απόφαση θέλουν με βάση ορισμένες συνθήκες και χωρίς να «παίζουν θέατρο»… «παίζουν θεατρικά». Τα θεατρικά παιχνίδια γίνονται κάθε Σάββατο στην σχολή χορού ‘Ελξις Μιχαλακοπούλου 87. . https://www.facebook.com/paiksetheatrika/