Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα The Zoo
13 Οκτωβρίου 2017
Συνέντευξη με την ηθοποιό Εβίτα Παπασπύρου
16 Οκτωβρίου 2017
Προβολή όλων

Συνέντευξη με τον ηθοποιό Χρήστο Τσαβλίδη

Ο Χρήστος Τσαβλίδης είναι αριστούχος απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (2015). Έχει κάνει σεμινάρια με τους: Θωμά Μοσχόπουλο, Σπύρο Σακκά, Ταξιάρχη Χάνο, Αργύρη Ξάφη, Δέσποινα Κούρτη. Στο θέατρο έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες: Γ. Ρήγα, Γρ. Καραντινάκη, Δ. Κουρούμπαλη, Φρ. Κορρού, Γ. Μαργαρίτη, Π. Ζηβανό, Τ. Αγγελόπουλο, Β. Φράγκο. Υπήρξε μέλος του Κέντρου Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης. Το 2015 ανέβηκε στην Θεσσαλονίκη το έργο του “Υπόθεση Β” σε σκηνοθεσία Τάσου Αγγελόπουλου. Αυτή την περίοδο τον συναντάμε στο Από Μηχανής θέατρο και στην παράσταση Άσμα Ασμάτων.

Ο Χρήστος Τσαβλίδης σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Τρίτο Κουδούνι και στην Μαριαλένα Δογγούρη


ΜΔ: Πείτε μου λίγα λόγια για την παράσταση «Άσμα Ασμάτων».

Χρήστος : Το Άσμα Ασμάτων είναι η τρίτη δουλειά της ομάδας The 3rd Person Theater Group που ανέβηκε σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης τον περασμένο Απρίλιο σε σκηνοθεσία Βαλάντη Φράγκου και μετάφραση Χαράλαμπου Μαγουλά. Μετά από μία περιοδεία στις περιοχές γύρω από την Κοζάνη, και τέσσερις παραστάσεις στην Αθήνα τον Μάιο, επιστρέφει ως εναρκτήρια παράσταση στο Από Μηχανής Θέατρο.

ΜΔ: Πόσο δύσκολο είναι να μεταφέρεις στην θεατρική σκηνή ένα ποίημα;

Χρήστος : Πολύ. Ψάχνεις να βρεις τον τρόπο να επικοινωνήσεις ένα κείμενο το οποίο δεν έχει δραματουργία από μόνο του και πρέπει αυτό το κείμενο να φτάσει αναλλοίωτο στο κοινό. Η δραματουργία της Σέβης Ματσακίδου σε συνδυασμό με την μετάφραση του Χαράλαμπου Μαγουλά (και εννοείται η σκηνοθεσία του Βαλάντη Φράγκου) βοήθησαν πολύ σε αυτό.
ΜΔ: Για ποιο λόγο επιλέξατε να δραματοποιήσετε το συγκεκριμένο ποίημα;

Χρήστος : Η επιλογή του συγκεκριμένου κειμένου είναι της ομάδας The 3rd Person Theater Group. Εγώ από την μεριά μου θεωρώ πολύ τολμηρή την επιλογή αυτή. Πρόκειται για ένα ακραία ερωτικό κείμενο που μέσα του χωράμε όλοι. Δεν τίθεται θέμα “επίκαιρου έργου”. Το Άσμα Ασμάτων θα μπορούσε να ανέβει σε όλες τις εποχές και σε όλους τους πολιτισμούς.

ΜΔ: Τι χαρακτήρες συναντάμε στην παράσταση; Εσείς ποιους ενσαρκώνετε;

Χρήστος : Δεν συναντάμε χαρακτήρες ακριβώς. Περισσότερο αρχέτυπα θα έλεγα. Υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή μέσα στους αιώνες και αυτό ακριβώς είναι και το δικό μας ταξίδι.

ΜΔ: Η παράσταση «Άσμα Ασμάτων» συνεχίζει φέτος για δεύτερη χρονιά. Θα δούμε κάτι διαφορετικό;

Χρήστος : Δεν θα δείτε πολλά διαφορετικά πράγματα σε σχέση με τον Μάιο. Η παράσταση από μόνη της είναι ήδη πολύ απαιτητική. Οπότε, υποσχόμαστε, μια πολύ “ζωντανή” παράσταση γεμάτη χυμούς.

ΜΔ: Η παράσταση αυτή είναι δουλειά της βραβευμένης θεατρικής ομάδας "The 3rd person theatre group". Πείτε μας λίγα λόγια για αυτήν την ομάδα.

Χρήστος : Η ομάδα είναι δημιούργημα της Ελένης Ζαραφίδου του Βαλάντη Φράγκου και της Αντιγόνης Φρυδά. Έχοντας αφήσει πολύ ωραίες δουλείες πίσω της, έφτασε τώρα στο Άσμα Ασμάτων. Είναι η πρώτη μου συνεργασία με την ομάδα.
ΜΔ: Ποιες οι αντιδράσεις του κοινού όσον αφορά την παράσταση;

Χρήστος : Πολύ θετικές και ενθαρρυντικές οι αντιδράσεις του κόσμου. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να πω πως οι ηθοποιοί της παράστασης επισκεφτήκαμε τον περασμένο Μάιο την ψυχιατρική κλινική Σπινάρη στην Κοζάνη. Αυτές οι αντιδράσεις είναι που θυμάμαι έντονα. Δέχονταν τον κάθε στοίχο ως θείο δώρο.

ΜΔ: Τι προσδοκάτε να πάρει το κοινό από αυτό το έργο;

Χρήστος : Αν κάτι θα ήθελα να “πάρει” το κοινό, είναι να καθίσει και για όση ώρα διαρκεί η παράσταση να ξεχάσει οτιδήποτε το απασχολεί. Μια απόδραση από την καθημερινότητα, κρατώντας βέβαια για μετά ότι αυτό θεωρεί χρήσιμο.

ΜΔ: Μελλοντικά σχέδια;

Χρήστος : Είμαι ήδη σε μία παιδική παράσταση σε σκηνοθεσία Τάσου Αγγελόπουλου. Έρχονται κι άλλα πράγματα σε λίγο που για την ώρα τα κρατώ για μένα. Κρατήστε: κάθε Παρασκευή Σάββατο στις 21:00 Άσμα Ασμάτων στο Από Μηχανής Θέατρο και κάθε Κυριακή στις 20:00 – μέχρι 5 Νοεμβρίου.