Βρεθήκαμε στην παράσταση “Προμηθέας “
8 Μαΐου 2017
Βρεθήκαμε στην παράσταση “Ελιγμοί”
10 Μαΐου 2017
Προβολή όλων

Συνέντευξη με τον Stand up Comedian Γιώργο Χατζηπαύλου

Ο Γιώργος  Χατζηπαύλου είναι stand-up comedian. Έγινε γνωστός από τις τηλεοπτικές εκπομπές Σκερτσάκια και Σφηνάκια.  Το 2001 ξεκίνησε την ενασχόληση με το stand up comedy (όρθια κωμωδία). Αφορμή ήταν η παράσταση Νύχτες Κωμωδίας που είδε στο Κέντρο Λόγου και τέχνης, η οποία του κίνησε το ενδιαφέρον να ασχοληθεί επαγγελματικά με το stand up comedy και να παρουσιάσει τη δουλειά του δημόσια. Σύντομα πέρασε από οντισιόν στις Νύχτες Κωμωδίας και εντάσσεται γρήγορα στο δυναμικό του μοναδικού έως τότε comedy club στην Αθήνα. Το 2007 μετέφερε μαζί με τον Σίλα Σεραφείμ  την παράσταση “Stand Up Comedy” στο Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας Γιώργος Κιμούλης. Ήταν η πρώτη φορά στην Ελλάδα όπου το είδος αυτό παρουσιάστηκε μόνιμα από μία θεατρική σκηνή. Παράλληλα με το θέατρο, ασχολήθηκε με το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Στις 12 Μαίου θα τον απολαύσουμε στο καθιερωμένο πια Stand up for u 2017.

 

Ο Γιώργος  Χατζηπαύλου σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Τρίτο Κουδούνι και στην Μαριαλένα Δογγούρη.

 

ΜΔ: Stand up for u για τέταρτη χρονιά, μια παράσταση που έγινε θεσμός. Πως ξεκίνησε;

Γιώργος: Το φιλοσοφικό κομμάτι ήταν η προσφορά. Δηλαδή η δημιουργία ενός θεσμού που θα προσφέρει. Ακόμα είναι πολύ σημαντικό να δώσει την ευκαιρία σε καλλιτέχνες που δεν μπορούν να προσφέρουν από το υστέρημά τους να προφέρουν μέσα από την δουλειά τους. Κι όλο αυτό γίνεται υπό το πρίσμα της κωμωδίας που είναι ένας πάρα πολύ δυνατός τρόπος να περάσει το μήνυμα με έναν εύσχημο τρόπο, χωρίς να σε βαρύνει απαραίτητα εκείνη την στιγμή, αλλά να σου δώσει τροφή να σκεφτείς αργότερα. Το πρακτικό κομμάτι είναι η χαρά του να δουλεύεις με ανθρώπους που εκτιμάς για έναν πολύ σημαντικό σκοπό, και το αποτέλεσμα να είναι ένα best off καλύτερης ελληνικής κωμωδίας.

ΜΔ: Και αυτήν την χρονιά τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν στην Unicef.

Γιώργος: Ναι, η συνεργασία με την Unicef ξεκίνησε από το Stand up for u, και στην συνέχεια επεκτάθηκε και σε άλλα επίπεδα, αλλά πάντοτε ο ρόλος μου είναι εθελοντικός. Είμαι πρόθυμος να ανταποκριθώ σε κάθε κάλεσμα της Unicef, είτε αυτό λέγεται τηλεμαραθώνιος, είτε ραδιοφωνικός μαραθώνιος, είτε κάποια παράσταση. Πάντα προσφέρω την στήριξη και την συμπαράστασή μου, όχι μόνο σαν κωμικός αλλά και σαν μονάδα. Είναι μια σχέση ανοιχτής προσφοράς από μεριάς μου προς την Unicef.

ΜΔ: Το κοινό τα τελευταία χρόνια έχει αγαπήσει πολύ το stand up comedy. Σε τι οφείλεται αυτό;

Γιώργος: Δεν ξέρω αν μπορώ να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση χωρίς να ευλογήσω τα γένια μας. Καταρχάς υπάρχει το συγκυριακό κομμάτι, δηλαδή ο κόσμος το γνώρισε γιατί αυξήθηκαν οι κωμικοί, αυξήθηκαν οι παραστάσεις και κυρίως οι καλές παραστάσεις. Άρα σε πολλούς από αυτούς ταίριαξε, έγινε ένα αγαπημένο είδος, μια επιλογή για την έξοδο. Τώρα στα δομικά στοιχεία του stand up, αυτό που πιστεύω εγώ πως κάνει το stand up δημοφιλές και αγαπητό είναι το γεγονός πως δεν υπάρχει κάποιος διαμεσολαβητής. Δηλαδή ο κωμικός είναι ο δημιουργός της παράστασης. Ανάμεσα στον ίδιο και στον κοινό δεν μπαίνει κάποιος σκηνοθέτης για παράδειγμα ή παραγωγός τηλεόρασης να παρέμβει στο αποτέλεσμα, και αυτό αναγνωρίζεται από το κοινό. Ο θεατής βλέπει τον τρόπο που σκέφτομαι μέσα από αστεία, μέσα από κείμενα τα οποία καταγράφουν τον τρόπο που βλέπω τον κόσμο, και έτσι ταυτίζεται.

Stand up for U 2017: Μαραθώνιος κωμωδίας για την ενίσχυση της UNICEF

ΜΔ: Το ιντερνετικό κομμάτι όπως το YouTube έχει παίξει ρόλο ώστε να σας γνωρίσει πιο πολύ η νεολαία;

Γιώργος: Α βέβαια! Και όχι μόνο η νεολαία αλλά γενικά ο κόσμος, γιατί πέρα από εμάς κάποιος μπορεί να δει και ξένους κωμικούς και να καταλάβει καλύτερα το είδος και πόσο δυνατό είναι έξω. Για εμάς αποτελεί ένα εργαλείο προώθησης της δουλειάς μας. Κακά τα ψέματα, το YouTube είναι για όλους τους κωμικούς το πιο προσβάσιμο εργαλείο για να δείξεις την δουλειά σου. Αλλά λειτουργεί συνδυαστικά. Και βλέποντας εμάς και βλέποντας τους ξένους, και βλέποντας εμείς τους ξένους, και αυτό βοηθάει.  Αποκτάς αναφορές και βλέπεις τι συμβαίνει έξω. Είναι πολύ σημαντικό αυτό.

ΜΔ: Εσύ συγκεκριμένα έκανες μια επανάσταση στο χώρο καθώς ήσουν ο πρώτος μαζί με τον Σίλα Σεραφείμ που παρουσιάσατε stand up comedy σε μόνιμη βάση σε θέατρο.

Γιώργος: Αυτό είναι αλήθεια αλλά ήταν συγκυριακό. Έτυχε να είναι διαθέσιμο το Σύγχρονο θέατρο, έφτασε στα αφτιά μας σαν πληροφορία και είπαμε πως είναι πολύ καλή ιδέα, αφού έξω γίνεται, να το τολμήσουμε και εδώ. Πέρασε η ευκαιρία από μπροστά μας και την αρπάξαμε. Και σε προσωπικό επίπεδο με βοήθησε πολύ στην βελτίωση. Έπαιζα δηλαδή σε έναν χώρο όπου το μόνο που μπορούσε να κάνει ο θεατής είναι να με βλέπει και να με ακούει.

ΜΔ: Αντιμετωπίσατε δυσκολίες;

Γιώργος: Όχι! Δηλαδή και στο επόμενο θέατρο που παίξαμε είχαμε υποστήριξη, και από εκεί και πέρα όταν ξεκίνησα να δουλεύω μόνος μου ήταν επιβεβλημένο. Έλεγα πως όπου μπορώ θα παίζω, είτε σε θέατρα είτε σε κάποια μουσική σκηνή. Αυτό αποτέλεσε και χωροταξικό οδηγό, όπως για παράδειγμα σε έναν χώρο εκτός Αθήνας, να φτιάξουμε μια θεατρική διαρρύθμιση, δηλαδή καρέκλες προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.

ΜΔ: Από που εμπνέεσαι;

Γιώργος: Από τα πάντα! Δεν υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να σατιριστεί. Είναι αναλόγως τι με απασχολεί κάθε περίοδο και αναλόγως τι περίεργα εντοπίζω στο περιβάλλον μου. Τον τελευταίο καιρό με απασχολεί το ελληνικό κομμάτι και το πως αυτό εξελίσσεται μέσα από την οικογένεια, γιατί έγινα μπαμπάς πρόσφατα και προσπαθώ να δω τι δεν θα κάνω εγώ στο παιδί μου που κάνανε οι γονείς μου σε εμένα. Εκεί υπάρχει τεράστιο πεδίο κωμωδίας. Και από την άλλη υπάρχουν οι λεπτομερείες της καθημερινότητας, τα πάντα. Υπάρχουν αστείοι άνθρωποι και υπάρχουν και οι κωμικοί. Οι αστείοι άνθρωποι λένε αστεία πράγματα και οι κωμικοί λένε τα πράγματα αστεία. Άρα εγώ ως κωμικός οφείλω να βρω πράγματα  τα οποία δεν θα φανταζόσουν πως μπορούν  να παράξουν κωμωδία, και να τα κάνω αστεία. Με αυτό λοιπόν το σκεπτικό τα πάντα είναι πιθανά θέματα για την κωμωδία.

ΜΔ: Σου έχει τύχει ποτέ το κοινό να μην ανταποκριθεί σε κάποιο αστείο;

Γιώργος: Κοίταξε αυτήν την ερώτηση την κάνουν σε όλους όλους κωμικούς, αλλά κατά την γνώμη μου είναι λάθος η διατύπωση και να εξηγήσω γιατί. Μια σωστή προσέγγιση είναι αυτή: Έχει τύχει ποτέ να είναι ένα κείμενο καινούργιο που να είσαι σίγουρος πως θα δουλέψει και να μην δουλεύει; Αυτό που πρέπει να απαντήσω στην δική σου ερώτηση είναι όχι γιατί υπάρχουν δοκιμές. Άρα λοιπόν λέμε πως αν έχεις δοκιμάσει το κείμενο σε ένα open mice, όπου οι κωμικοί δοκιμάζουν το καινούργιο υλικό τους, τα κείμενα αυτά σε μια κανονική παράσταση είναι δοκιμασμένα. Έτσι είναι δύσκολο να πάει κάτι στραβά. Άρα λοιπόν η απάντηση στην ερώτηση είναι ότι πρέπει να εξασφαλίσεις τις δοκιμές σου με τέτοιο τρόπο και σε τέτοια ποσότητα ώστε να είσαι βέβαιος πως το υλικό που έχεις φτιάξει λειτουργεί. Να το έχεις δοκιμάσει πολλές φορές ώστε όλο αυτό να έχει κάτσει μέσα σου και να το γνωρίζεις καλά και να πας μετά στις κατάλληλες συνθήκες και να το παρουσιάσεις.

ΜΔ: Έχεις δουλέψει και σε διαφημιστική. Πιστεύεις πως σε επηρέασε αυτή η εμπειρία;

Γιώργος: Τόσο πολύ που έφυγα! Με έμαθε να είμαι περιεκτικός στο γράψιμο, γιατί στην διαφήμιση έχεις πολύ λίγο χρόνο να πεις κάποια πράγματα, η κωμωδία είναι κάπως έτσι, δεν πρέπει να είσαι φλύαρος. Αυτό είναι το μόνο πράγμα που έχω κρατήσει. Αντιθέτως, το stand up με βοήθησε τότε γιατί έκανα καλές παρουσιάσεις, ήμουν πιο εξωστρεφείς στις παρουσιάσεις.

 

ΜΔ: Έχεις κάποιον ξένο αγαπημένο κωμικό;

Γιώργος: Τον Woody Allen και τελεία. Είναι ένας ολοκληρωμένος καλλιτέχνης στο κομμάτι που ενδιαφέρει εμένα, δηλαδή γράφει, παίζει, μου αρέσει ο τρόπος που σκέφτεται και αυτό σημαίνει πως μου αρέσει και στην αποτυχία του. Όταν σου αρέσει ο τρόπος που σκέφτεται κάποιος σου αρέσει και ο τρόπος που κάτι έκανε χάλια. Δεν θα του αναγνωρίσεις την αποτυχία του ως αριστούργημα, τον ακολουθείς και στην αποτυχία του γιατί αποτελεί μια στροφή που πρέπει να περάσει για να δεις που θα πάει μετά.

ΜΔ: «Σχεδόν σαράντα» και «Comedy club για παιδιά» στο Athens Comedy Festival, πότε θα παρουσιαστούν αυτά;

Γιώργος: 19 Μαΐου το «Σχεδόν σαράντα» στις 20:00 και το «Comedy club για παιδιά» στις 21 Μαΐου στις 12 το μεσημέρι στο Gazzarte.

ΜΔ: Το “Comedy club για παιδιά” σε τι ηλικίες απευθύνεται;

Γιώργος: 6 με 12 είναι ο μέσος όρος.

ΜΔ: Τι διαφορετικό έχει το παιδικό από το ενήλικο κοινό;

Γιώργος: Σε αυτήν την παράσταση πρέπει να έρθουν και οι γονείς. Δεν έχει κάτι διαφορετικό η παράσταση ως προς την δομή της για να περιμένω κάτι διαφορετικό από τα παιδιά, αλλά τα παιδιά σίγουρα έχουν μια ειλικρίνεια στις αντιδράσεις τους που δεν την έχουμε οι μεγάλοι. Όταν του παιδιού του αρέσει κάτι θα στο δώσει να το καταλάβεις ως εκεί που δεν πάει! Κατά τ ’άλλα είναι μια παράσταση που έχει ενδιαφέρον και για τους γονείς. Είναι μια παράσταση στην οποία δεν θα βαρεθούν γιατί το concept είναι πάρα πολύ απλό: λέω στα παιδιά πως «θα σας αποκαλύψω ένα μυστικό! Όλοι οι μεγάλοι ήμασταν κάποτε παιδιά και θα σας πω κάποια μυστικά για τους μεγάλους σήμερα». Οι μεγάλοι θυμούνται αυτά τα μυστικά και τα παιδιά μαθαίνουν τα μυστικά των μεγάλων, κι όλο αυτό χτίζεται βήμα βήμα.

ΜΔ: Stand up for u 2017. Γιατί να έρθει ο κόσμος να το δει;

Γιώργος: Να έρθει για το περιεχόμενο της παράστασης. Φτιάχνουμε μια παράσταση τόσο καλή που πραγματικά αξίζει να πληρώσει κάποιος το εισιτήριο που θα πάει σε έναν φιλανθρωπικό σκοπό. Είναι διπλή η χαρά γιατί ο θεατής βλέπει μια πολύ καλή παράσταση και αισθάνεται την χαρά πως το αντίτιμο που δίνει προσφέρεται σε έναν πολύ καλό σκοπό.

ΜΔ: Πέρα από εσένα που θα είσαι και ο παρουσιαστής ποιους άλλους θα δούμε στην παράσταση;

Γιώργος: Θα δείτε τους Γιώργο Αγγελόπουλο, Βύρων Θεοδωρόπουλος, Μιχάλη Μαθιουδάκη, Δημήτρη Μακαλια, Αριστοτέλη Ρήγα, Ζήση Ρούμπο, Πάρι Ρούπο, Γιάννη Σαρακατσάνη, Άγγελο Σπηλιόπουλο, Λάμπρο Φισφή, Δημήτρη Χριστοφορίδη και Blink Mike.