Η επίσημη πρεμιέρα της παράστασης “Νίκη” στον Ελληνικό Κόσμο
8 Μαρτίου 2017
Dilemma – Heaven Steps
9 Μαρτίου 2017
Προβολή όλων

Συνέντευξη με την Διευθύντρια της μουσικής εκδοτικής εταιρείας Καλλιτεχνήματα, Μαρία Μιχαλοπούλου

Η Μαρία Μιχαλοπούλου είναι καθηγήτρια πιάνου, μαέστρος, μουσικοπαιδαγωγός, συγγραφέας μουσικοπαιδαγωγικών βιβλίων. Σπούδασε στην ανώτατη μουσική ακαδημία του Plovdiv (Φιλιππούπολη) της Βουλγαρίας με ειδικότητα στη μουσική παιδαγωγική. Είναι Πτυχιούχος αρμονίας, αντίστιξης καθώς και Διπλωματούχος πιάνου με βαθμό Άριστα. Αυτή τη περίοδο ετοιμάζει την παράσταση «Παιδιών ερμηνείες… Ελλήνων συνθέσεις», η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και αφορά έργα Ελλήνων συνθετών γραμμένα για παιδική χορωδία και θα παρουσιαστεί στις 10 Μαρτίου 2017 και ώρα 8:00 μμ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας.

Η Μαρία Μιχαλοπούλου σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Τρίτο Κουδούνι και στις Ελένη Αναγνωστοπούλου και Μαριαλένα Δογγούρη.

ΤΚ: Ποια θέματα περιλαμβάνουν τα «Καλλιτεχνήματα»;

Μαρία: Τα “Καλλιτεχνήματα” είναι μια μουσική μουσική εκδοτική εταιρία που αφορά δράσεις που απευθύνονται κατά κύριο λόγο στα παιδιά. Στο καλλιτεχνικό εργαστήρι περιλαμβάνονται δράσεις που αφορούν τη μουσική, το θέατρο, τα εικαστικά και την λογοτεχνία. Παράλληλα με αυτές τις δράσεις, τα “Καλλιτεχνήματα” αποτελούν και εκδοτικό οίκο εκδίδοντας βιβλία που αφορούν κατά κύριο λόγο την μουσική παιδαγωγική.

ΤΚ: Η παράσταση δημιουργήθηκε από τα ίδια τα παιδιά. Ποια ήταν η πηγή έμπνευσής τους;

Μαρία: Η παράσταση ” Παιδιών ερμηνείες… Ελλήνων συνθέσεις” δημιουργήθηκε από τη συνεργασία όλων των καλλιτεχνικών ομάδων της σχολής και είναι απόρροια του πως οι τέχνες συνδέονται μεταξύ τους. Αυτός ήταν ο κύριος στόχος μας, μια σκηνική σύνθεση που να περιλαμβάνει μέσα πολλές κορφές τέχνης, δοσμένες όλες μέσα από τα μάτια των παιδιών και τα όσα μαθαίνουν κοντά σε μας και τους δασκάλους τους. Πήγε έμπνευσης των παιδιών ήταν η αγάπη τους για τη μουσική, το θέατρο καθώς και τις εικαστικές τέχνες πλαισιωμένες όλες με την τέχνη του λόγου.

ΤΚ: Η παράσταση είναι αμιγώς μουσική ή εμπεριέχει θεατρικά δρώμενα;

Μαρία: Ο κύριος κορμός της παράστασης είναι χορωδιακή πολυφωνική μουσική η οποία πλαισιώνεται από θεατρικά δρώμενα τα οποία αποδίδονται από τα παιδιά της θεατρικής ομάδας “Καλλιτεχνήματα”. Τα κυρία θέματα της παράστασης το παιδί, την φύση και την πατρίδα με στόχο να προωθήσουμε τις αρχές και τις αξίες του Ελληνικού πολιτισμού και να χαρίσουμε στα παιδιά μια μοναδική ευκαιρία έκφρασης και δημιουργίας.

ΤΚ: Τι ηλικίας είναι τα παιδιά που συμμετέχουν;

Μαρία: Τα παιδιά που συμμετέχουν στην παράσταση είναι από τριών έως είκοσι ετών.

ΤΚ: Τι αποκομίζουν τα παιδιά, αναφορικά με τη συμμετοχή τους σε τέτοιου είδους δρώμενα;

Μαρία: Τα παιδιά αποκομίζουν μέσα από την όλη διαδικασία προετοιμασίας και παρουσίασε μιας τέτοιας διοργάνωσης μια πολύ ιδιαίτερη εμπειρία. Βιώνουν την ουσία του να τραγουδάει κάνεις, να παίζει θέατρο και να είναι γενικότερα ενεργός μέσα στο κύτταρο που λέμε τέχνη. Και φυσικά όλο αυτό αποτελειώνει είναι σπουδαίο εφόδιο για την μετέπειτα καλλιτεχνική τους πορεία σε οποία μορφή τέχνης επιλέξουν.

ΤΚ: Πόσο σημαντική είναι η επαφή της νέας γενιάς με το μουσικό έργο καταξιωμένων συνθετών όπως αυτό, του Μίκη Θεοδωράκη;

Μαρία: Τα παιδιά προσεγγίζοντας τέτοιου είδους μουσική και καλλιτέχνες τόσο σπουδαίους γνωρίζουν νέους δρόμους πάνω στους οποίους μπορούν να καλλιεργήσουν την δική τους μουσική, το δικό τους μουσικό εαυτό. Είναι πολύ ιδιαίτερο τα παιδιά να γνωρίζουν τους δημιουργούς των κομματιών που ερμηνεύουν και είναι πολύ σπουδαία αυτή η προσωπική επαφή με τέτοιους καταξιωμένους ανθρώπους οι οποίοι αποτελούν σπουδαία πρότυπα για την μετέπειτα μουσική και καλλιτεχνική πορεία οποιουδήποτε ασχολείται με τις τέχνες γενικότερα.


ΤΚ: Τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν στο σύλλογο προστασίας αγέννητου παιδιού: Η αγκαλιά. Θέλουμε να μας πείτε δύο λόγια σχετικά με τη δράση του συλλόγου.

Μαρία: Η σκέψη του να διατεθούν τα έσοδα της παράστασης του συλλόγου “Αγκαλιά” ήρθε μέσα από την έμπνευση και τη σκέψη με ποιο τρόπο τα παιδιά μπορούν να βοηθήσουν με την τέχνη τους άλλα παιδιά που το έχουν ανάγκη και πόσο μάλλον παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών και παιδιά τα οποία δεν έχουν έρθει ακόμα στη ζωή, η στήριξη των οποίων είναι και το πολύ σημαντικό έργο του Συλλόγου. Πως μπορούμε ακόμα να βοηθήσουμε άγαμες μητέρες να φέρουν στον κόσμο και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Πιστεύω πως με μια τέτοια κίνηση περνάμε στα παιδιά μηνύματα σεβασμού και αλληλεγγύης και φυσικά τους δείχνουμε με έμπρακτο τρόπο κάνοντας τους “συνεργούς” ότι ο καθένας βάζει το δικό λιθαράκι σε αυτό που αποκαλούμε ανθρωπιά.

ΤΚ: Μόλις ολοκληρωθεί η παράσταση στο Μέγαρο μουσικής, τι σχέδια έχετε κατά νου;

Μαρία: Τα επόμενα καλλιτεχνικά σχέδια των “Καλλιτεχνημάτων” είναι η συμμετοχή μας σε μια θεατρική παράσταση που πρόκειται να ανέβει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά καθώς και σε αντίστοιχο μιούζικαλ. Ετοιμάζουμε επίσης τη συμμετοχή μας σε διεθνείς διαγωνισμούς και παραστάσεις που θα λάβουν χώρα την επόμενη καλλιτεχνική σεζόν.