Βρεθήκαμε στην παράσταση «Το κορίτσι του μόλου»
6 Φεβρουαρίου 2017
Βρεθήκαμε στην παράσταση “ΜΙΑ ΤΡΕΛΗ ΤΡΕΛΗ ΑΛΦΑΒΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑ”
8 Φεβρουαρίου 2017
Προβολή όλων

Συνέντευξη τύπου για τη παράσταση “Νίκη”

Σήμερα στις 8/2/2017 διεξήχθη στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», η συνέντευξη τύπου που αφορά την παράσταση “Νίκη”. Οι συντελεστές της παράστασης υποδέχτηκαν με θέρμη το ακροατήριο.

Το Τρίτο Κουδούνι βρέθηκε στη συνέντευξη τύπου και σας παρουσιάζει όσα ειπώθηκαν καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Γωγώ Μπρέμπου, Μάξιμος Μουμούρης, Ευγενία Δημητροπούλου, Φιλαρέτη Κομνηνού, Γιώργος Λύρας


Αρχικά, είναι σημαντικό να ειπωθεί ότι το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στηρίζει με θέρμη και ενθουσιασμό το σύγχρονο ελληνικό θέατρο παρά την οικονομική κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Το λόγο πήρε πρώτος ο Σταμάτης Φασουλής, σκηνοθέτης της παράστασης. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι θεωρεί τον εαυτό του μεταφορέα συναισθημάτων όσον αφορά τη σκηνή. Αναφέρθηκε σύντομα στο βασικό θέμα της παράστασης το οποίο σχετίζεται με την ιστορία της Ελλάδας του 20ου αιώνα, ιδωμένη υπό το πρίσμα των ανθρώπινων σχέσεων. Τόνισε ότι το θέαμα που θα δούμε είναι παρηγοριά στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε. Τη σκυτάλη πήρε ο Χρήστος Χωμενίδης, συγγραφέας του έργου. Ξεκίνησε το λόγο του με μια γενική αναφορά στα καλλιτεχνικά ήθη τα οποία δεν αλλάζουν ιδιαίτερα από εποχή σε εποχή. Συνέχισε και έκανε λόγο για την ηρωίδα, με το όνομα της οποίας τιτλοφορείται και η παράσταση. Ο μυθιστορηματικός χαρακτήρας που έχει δημιουργήσει, βασίζεται σε υπαρκτό πρόσωπο. Εξήγησε ότι η παράσταση δεν φέρει στοιχεία ιστορικών ντοκουμέντων ούτε έχει απομνημονεύματα. Ο ίδιος χαρακτηρίζει το έργο του «λουκούλλειο» διότι το αποτέλεσμα που θα δούμε επί σκηνής, φέρει έντονη συναισθηματική χροιά.

Φιλαρέτη Κομνηνού


Η Φιλαρέτη Κομνηνού μοιράστηκε μαζί μας την πρώτη άποψη της για το κείμενο. Σχολίασε: «Κοίταξα το κείμενο αρχικά, με δυσπιστία. Στην πορεία παραδόθηκα.» Αφηγείται την ιστορία από πρόσωπα και γεγονότα που εισέβαλαν στη ζωή της Νίκης και την καθόρισαν. Ο Στέλιος Μάινας έκανε λόγο για τονισμένη ανθρώπινη πλευρά της ιστορίας όσον αφορά τη διασκευή. Έκλεισε το λόγο του με μια φράση αινιγματική: «Το να’ χεις περιφερειακή όραση δεν είναι πάντα προσόν».

Χρήστος Χωμενίδης, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Στέλιος Μάινας


Η Μίρκα Παπακωνσταντίνου ήταν λακωνική στο λόγο της. Ανέφερε ότι το θέατρο είναι πράξη και πως τόσο οι ήρωες του βιβλίου όσο και οι ήρωες της διασκευής είναι υπέροχοι. Η Ευγενία Δημητροπούλου μας είπε ότι συνεργάζεται πρώτη φορά με τον Σταμάτη Φασουλή. Για την ίδια είναι μια ευχάριστη καλλιτεχνική συνάντηση. Ο Δημήτρης Παπάζογλου, ο χορογράφος της παράστασης, ανέφερε πως είναι η πρώτη φορά που καλείται να δημιουργήσει εικόνες κίνησης που θυμίζουν άλλη εποχή.

Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Στέλιος Μάινας


Η Ντένη Βαχλιώτη προσπαθεί να αποτυπώσει σκηνογραφικά αυτή την ανθρώπινη τοιχογραφία με τρόπο ρεαλιστικό. Η Γωγώ Μπρέμπου θαυμάζει τους ήρωες του βιβλίου και λέει ότι μπόρεσαν να είναι άξιοι του καιρού τους και άξιοι των ανθρώπων που αγαπούσαν. Είχαν αξίες και διατήρησαν το ήθος τους αλώβητο. Ο Μάξιμος Μουμούρης είπε ότι η παράσταση επανέρχεται στην αμφιβολία που βιώνει ο εκάστοτε ήρωας. Εξήγησε ότι οι παντός είδους “ισμοί”, κάθε ακραία ιδεολογία μας οδήγησε στην απώλεια ελευθερίας του λόγου. Η Ευαγγελία Μουμούρη έκλεισε τη συνέντευξη τύπου με μια ελπιδοφόρα νότα: Να πάρουμε τη ζωή όπως έρχεται που λέει και η θεατρική της περσόνα.

Γωγώ Μπρέμπου, Μάξιμος Μουμούρης, Ευγενία Δημητροπούλου