ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΦΑ.ΙΔΕΑ
8 Νοεμβρίου 2016
Βρεθήκαμε στην παράσταση Κομφούζιο Νο 2, The clowns
10 Νοεμβρίου 2016
Προβολή όλων

Στα Σκοτεινά στο Cartel.. Συνέντευξη με τον ηθοποιό Λάζαρο Βαρτάνη

Ο Λάζαρος Βαρτάνης έρχεται για να ταράξει τα νερά του θεατρικού γίγνεσθαι. Απόφοιτος του Κ.Θ.Β.Ε, βρίσκεται στην Αθήνα από το 2008, έχοντας ήδη σημαντικές θεατρικές συμμετοχές, όπως στο έργο “Οιδίπους Τύρρανος” και “Οιδίπους επί Κολωνώ” σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη και στην παράσταση “Armadale” σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη. Αυτήν την περίοδο τον συναντάμε στην παράσταση “Εκτός ορίων” σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κουρούμπαλη και Φρόσως Κορρού, ενώ από τον Δεκέμβρη θα πρωταγωνιστεί στην παράσταση “Στα σκοτεινά making movies” σε σκηνοθεσία Θοδωρή Βουρνά.

Ο Λάζαρος Βαρτάνης σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Τρίτο Κουδούνι και την Μαριαλένα Δογγούρη.

ΜΔ: Πες μας λίγα λόγια για την παράσταση “Εκτός Ορίων”.

Λάζαρος: Είναι διάφορα ποιήματα τα οποία ο Δημήτρης και η Φρόσω τα έχουν ας πούμε παντρέψει, και έχει προκύψει ένα κείμενο και μια ιστορία καταπληκτική. Σε πολύ χοντρές γραμμές είναι κάποιοι άνθρωποι που ζουν σε ένα πηγάδι και βλέπουμε την ζωή τους μέσα σε αυτό. Τους αρέσει πολύ η ζωή τους σε αυτό το πηγάδι, και μιλάνε με ποίηση, αλλά όχι βαριά και κουλτουριάρικη ποίηση. Προσπαθούμε να μιληθεί ο λόγος όμορφα και καθημερινά. Νομίζω θα είναι μια πάρα πολύ ωραία δουλειά και το λέω ειλικρινά.

ΜΔ: Γιατί ζουν σε πηγάδι;

Λάζαρος: Γιατί τους σκότωσαν και πέταξαν τα άψυχα σώματά τους εκεί. Τα νερά όμως του πηγαδιού είναι ιαματικά και έτσι γιατρεύτηκαν και ζουν εκεί, τους αρέσει. Έχουν κάνει εκεί μια δική τους κοινωνία, μια δική τους πραγματικότητα. Κάνουν παιδιά, τρώνε, κοιμούνται και μιλάνε με ποίηση.

ΜΔ: Τι είδους ποίηση;

Λάζαρος: Τα πάντα! Και γνωστά και άγνωστα σε πολλούς ποιήματα. Έχει Ρίτσο, Λειβαδίτη, Λένα Πλάτωνος, Σοφοκλή, Σολωμό και πολλά ακόμα. Έχει γίνει ένα πολύ όμορφο πάντρεμα, ο Δημήτρης έχει κάνει μια πολύ καλή δραματουργία, με αποτέλεσμα το ένα ποίημα να ενώνεται με το άλλο και να μας δίνουν ένα αποτέλεσμα διαλογικό.
lazaros
ΜΔ: Ο ρόλος σου ποιος είναι;

Λάζαρος: Ο ρόλος μου είναι ο ψύχραιμος αυτής της ιστορίας, η φωνή της λογικής, αυτός που θα βγει μπροστά, αυτός που κρατάει τις ισορροπίες.

ΜΔ: Αλληγορικά το πηγάδι τι συμβολίζει;

Λάζαρος: Σίγουρα υπάρχει κάποια αλληγορία, συμβολίζει την κοινωνία που ζούμε, απεικονίζονται καθημερινοί χαρακτήρες. Μου θυμίζει πάρα πολύ εμάς, τώρα, ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν και την καλύτερη επικοινωνία μεταξύ τους, είναι ο καθένας για τον εαυτό του. Ο καθένας τραβάει τον δικό του δρόμο, την δική του ανηφόρα. Όπως είναι οι άνθρωποι στο μετρό. Ο καθένας στον μικρόκοσμό του αλλά αν γίνει κάτι ενωνόμαστε.

ΜΔ: Με ποιους άλλους θα είσαι πάνω στην σκηνή;

Λάζαρος: Θα είμαι με την Αγοραστή Αρβανίτη, την Μαρία Κωνσταντά, την Ηλέκτρα Καρτάνου, τον Χρήστο Τσαβλίδη και τον Σταύρο Τσουμάνη.

ΜΔ: Θα σε δούμε από τον Δεκέμβρη στο Cartel στην παράσταση “Στα σκοτεινά making movies”. Πως είναι να παίζεις σε μια παράσταση η οποία έχει ήδη κερδίσει τον κόσμο;

Λάζαρος: Είναι σαν τους γνωστούς ρόλους που λες τώρα θα κάνω Άμλετ. Επίτηδες ζήτησα από τον Θοδωρή να μην δω την παράσταση σε video. Δεν το σκέφτομαι καθόλου γιατί είναι μια σύνθεση καινούργια, είμαστε όλοι καινούργιοι, αλλάζουν και μονόλογοι θα παρουσιαστούν φέτος για πρώτη φορά, και ευτυχώς ο Θοδωρής δεν σκέφτηκε πως θα κάνω αντικατάσταση. Ξεκίνησε να δει τι έχουμε να του προτείνουμε εμείς και το πως βλέπουμε τους μονολόγους. Δεν αφήνει δηλαδή να υπάρξει τέτοιου είδους άγχος.
skoteina
ΜΔ: Τι χαρακτήρες υποδύεσαι;

Λάζαρος: Υποδύομαι ένα τύπο ο οποίος είναι θεατής της ζωής του. Παρακολουθώ τα πάντα και δεν με νοιάζει τίποτα και όλα καλά, ενώ στην πραγματικότητα τίποτα δεν πάει καλά, και υποδύομαι για πρώτη φορά στην ζωή μου μια γυναίκα. Μια τύπισσα που της έχει συμβεί κάποια στιγμή κάτι και παίρνει εκδίκηση εν μέρει, χρησιμοποιώντας ως όπλο της την γυναίκεια της φύση. Είναι πολύ ωραίο και ενδιαφέρον, γιατί δεν θέλω να παίζω γυναικεία κάνοντας γυναικείες κινήσεις.

ΜΔ: Ο μονόλογος είναι πάντα κάτι πολύ απαιτητικό.

Λάζαρος: Αν με ρωτούσες πριν κάποια χρόνια το αν θέλω να κάνω μονόλογο, θα σου έλεγα ποτέ! Απλά εδώ δεν μένω μόνος μου πάνω στην σκηνή, έχω την ασφάλεια ότι υπάρχουν 3 ακόμα άνθρωποι μαζί μου. Είναι ωραία διαδικασία.

ΜΔ: Υπάρχει κάποιος ρόλος που έχεις ζηλέψει και θέλεις να ενσαρκώσεις;

Λάζαρος: Του ρεπερτορίου γενικά; Θέλω να παίξω όλο το ρεπερτόριο. Θα ήθελα να κάνω κάποια στιγμή στην ζωή μου το φεγγάρι στον “Ματωμένο Γάμο”. Θα ήθελα να κάνω Ριχάρδο ΙΙΙ, μεγαλώνοντας τον Οιδίποδα.

ΜΔ: Πως αντιμετωπίζεις ένα ρόλο;

Λάζαρος: Στην αρχή σαν λευκή σελίδα. Δεν αγαπάω ηθοποιούς με μανιέρες, ακόμα και καλή μανιέρα. Οπότε το αντιμετωπίζω σαν λευκή σελίδα σαν να μην ξέρω ακόμα να διαβάζω, λέξη λέξη. Μετά προσπαθώ να μπω εγώ στην θέση του ήρωα, να καταλάβω γιατί κάνει ότι κάνει.

Η συνέντευξη έγινε στην καφετέρια Jimmy’s Hall, Ιπποκράτους 146