Ρεμπέτικο Μυστήριο στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού
24 Αυγούστου 2016
Πρόγραμμα της Ομάδας Νάμα για την θεατρική περίοδο (2016-2017)
30 Αυγούστου 2016
Προβολή όλων

Συνέντευξη με την Γιούλη Ζήκου

Η Γιούλη Ζήκου είναι μια ξεχωριστή ηθοποιός. Γεννήθηκε στα Κούρεντα Ιωαννίνων και σπούδασε ηθοποιός στη «Δραματική Σχολή Αθηνών» και θεατρολόγος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ίδρυσε τη «Θεατρική Ομάδα Δήμου Αλίμου» και δίδαξε θεατρικό παιχνίδι σε σχολεία. Σκηνοθέτησε πάνω από 80 παραστάσεις και βραβεύθηκε από το Υπουργείο Παιδείας. Πρωταγωνιστεί στο θέατρο, αλλά και σε πολλές ποιοτικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Την περσινή χρονιά εντυπωσίασε στον ρόλο της Μάρθας Φρόυντ στο θέατρο Τέσσερις Εποχές, ενώ φέτος τη συναντάμε στο πλευρό του Γιάννη Μόρτζου, στην παράσταση “Ελευθέριος Βενιζέλος”, στον ρόλο της τελευταίας του γυναίκας, Έλενας.

Η Γιούλη Ζήκου σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Tritokoudouni.gr και στην Μαριαλένα Δογγούρη.

Μ: Μετά την επιτύχια της παράστασης, “Εγώ η Μαρθα Φρόυντ”, στο θέατρο Τέσσερις Εποχές, επιστρέφετε με μια ακόμα παράσταση – πορτραίτο, αυτή τη φορά του μεγάλου πολιτικού Ελευθερίου Βενιζέλου. Δώστε μας κάποιες πληροφορίες για την παράσταση.

Γιούλη: Η παράσταση αναδεικνύει τη ζωή, που αφορά τις τρεις γυναίκες, που σημάδεψαν την πορεία του ( την πρώτη του γυναίκα Μαρία Κατελούζου , την ερωμένη του Παρακευούλα Μπλουμ και την δεύτερη και τελευταία του γυναίκα Έλενα Σκυλίτση Βενιζέλου ) καθώς και το έργο του χαρισματικού αυτού ανθρώπου και πολιτικού Ελευθέριου Βενιζέλου.

Περιλαμβάνει τα κυριότερα γεγονότα από το 1905 έως και το θάνατό του στο Παρίσι το 1936.

Από την εποχή που ξεκινάει ως νεαρός από την Κρήτη κατορθώνοντας με μια ομάδα συντρόφων του να ελευθερώσουν την Κρήτη και στη συνέχεια να επιτύχουν την ένωσή της με την Ελλάδα.

Έρχεται στην Αθήνα προσκεκλημένος από μια ομάδα στρατιωτικών που έχουν επαναστατήσει και ζητούν να σταματήσει ο κατήφορος της χρεωκοπημένης Ελλάδας στην οποία εναλλάσσονται κυβερνήσεις χωρίς αποτέλεσμα .

Χρίζεται πρωθυπουργός της Ελλάδας και αμέσως μετά ξεκινά την ανασύσταση του κράτους. Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα δημιουργεί υποδομές και στράτευμα που μπορεί να πάρει μέρος με τους συμμάχους (Αγγλία και Γαλλία) και να διπλασιάσει με τους πολέμους του τα εδάφη και τον πληθυσμό της Ελλάδας. Είναι ο ηγέτης που δημιούργησε την Ελλάδα των δύο ηπείρων και πέντε θαλασσών και που στο τέλος προδομένος από τους συμμάχους του χάνει την πρωθυπουργία με αποτέλεσμα της Μικρασιατικής καταστροφής.

Μ: Ποιό ρόλο υποδύεστε στην παράσταση;

Γιούλη: Υποδύομαι την τελευταία του γυναίκα Έλενα Σκυλίτση – Βενιζέλου στης οποίας την αγκαλιά πεθαίνει ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1936 στο Παρίσι. Ένας ρόλος δύσκολος σύνθετος και εκ διαμέτρου αντίθετος από τη δική μου ψυχοσύνθεση. Μια γυναίκα αστή η οποία στήριξε τους πολέμους της Ελλάδας και ίδρυσε το πρώτο μαιευτήριο στην Ελλάδα το Μαιευτήριο Έλενα- Μαρίκα Ηλιάδη Αθήνας, το οποίο λειτουργεί μέχρι σήμερα. Υπήρξε ένα «τέρας» μόρφωσης και τόσο δυναμική ώστε αψηφώντας τους κανόνες της συντηρητικής τότε κοινωνίας διέλυσε έναν αρραβώνα λέγοντας στον πατέρα της : « Δεν μπορώ να περάσω τη ζωή μου δίπλα σ’ αυτόν τον άντρα που το μυαλό του είναι τόσο στενό όσο και το μέτωπό του». Έτσι λοιπόν γλίτωσε από μια ζωή χωρίς αγάπη και ενδιαφέρον. Βίωσε τη χαρά της ζωής μέσα από το φλερτ, τη διασκέδαση, τους χορούς και τα ταξίδια. Όταν όμως συνάντησε τον Βενιζέλο η καρδιά της σκίρτησε, τον θαύμαζε, τον αγάπησε, τον λάτρεψε και απ’ ότι υπογραμμίζει η ίδια στα απομνημονεύματά της, παρ’ ότι δεν την ενδιέφερε ο γάμος λαχταρούσε να ζήσει δίπλα στον Βενιζέλο γιατί πίστευε ότι η ζωή δίπλα σ αυτόν τον άνθρωπο της δράσης θα ήταν όχι μόνο δυνατή αλλά και συναρπαστική.

Από την παράσταση "Ελευθέριος Βενιζέλος"

Από την παράσταση “Ελευθέριος Βενιζέλος”


Μ: Πιστεύετε πως μια δυναμική γυναίκα μπορεί να σφυρηλατήσει σε κάποιο βαθμό την προσωπικότητα ενός μεγάλου ηγέτη όπως ήταν ο Βενιζέλος;

Γιούλη: Η ίδια αναφέρει ότι έζησε μια ζωή στη σκιά του Ελευθέριου Βενιζέλου χωρίς να ζήσει το πάθος του και τις υπερβάσεις του έρωτα που επιθυμούσε λόγω της αφοσίωσης του συζύγου της στην Ελλάδα και την Κρήτη. Εγώ από τη μεριά μου πιστεύω ότι όταν μια γυναίκα ζει με έναν χαρισματικό άνθρωπο που θαυμάζει όλος ο κόσμος, τότε ζει κάτω από το φως του!. Πιστεύω ότι μια δυναμική γυναίκα μπορεί να στηρίξει , να επηρεάσει και να ενθαρρύνει μια προσωπικότητα ενός μεγάλου ηγέτη όπως ήταν ο Βενιζέλος.

Μ: Ποια είναι τα μηνύματα που περνάει η παράσταση “Ελευθέριος Βενιζέλος” στους θεατές;

Γιούλη: Είναι αυτό που είχε πει και ο ίδιος ο Βενιζέλος ότι : «Οι πολιτισμένοι λαοί κερδίζουν την εξουσία με την ψήφο των πολλών, κυβερνώνται με την ικανότητα των ολίγων και μεγαλουργούν με την πνοή του ενός».

Έναν μεγάλο ηγέτη έχει ανάγκη η πατρίδα μας και σήμερα που μας ταλανίζουν τα μεγάλα προβλήματα. Έναν ηγέτη με πάθος και όραμα όπως υπήρξε ο Βενιζέλος.

Από την παράσταση "Ελευθέριος Βενιζέλος"

Από την παράσταση “Ελευθέριος Βενιζέλος”

Μ: Το θέατρο αποτελεί είδος ψυχοθεραπείας. Τι εμπειρίες αποκομίσατε, διδάσκοντας την τέχνη της δραματοθεραπείας στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού και στον ΟΚΑΝΑ;

Γιούλη: Δίδαξα το «Δράμα ενάντια στην εξάρτηση» και το «Δράμα ενάντια στη βία». Πιστεύω ότι το θέατρο, όπως και οτιδήποτε ομαδικό, είναι ψυχοθεραπευτικό. Σε οποιοδήποτε χώρο που ο άνθρωπος μπορεί να επικοινωνεί, να συναλλάσσεται, να εκτονώνεται, να ανταλλάσσει απόψεις, να συν- δημιουργεί να μοιράζεται, αυτό είναι ψυχοθεραπεία.

Μ: Στην εποχή της οικονομικής και κατ’ επέκταση ανθρωπιστικής κρίσης, εν έτη 2016, ποιο ρόλο θα έπρεπε, κατά την γνώμη σας, να έχει η τέχνη;

Γιούλη: Η τέχνη πάντα έπαιξε και πρέπει να συνεχίζει να παίζει καθοριστικό ρόλο στα μεγάλα ιστορικά και πολιτικά γεγονότα της ανθρωπότητας, στηλιτεύοντας πάντα τα κακώς κείμενα και αναδεικνύοντας ιδέες και οράματα.. Πιστεύω ότι με την κρίση που περνάμε, αυτή η εποχή είναι η πιο κατάλληλη για την αναβίωση αυτού του κορυφαίου πολιτικού μέσα από την παράστασή μας. Βάζει σε διαδικασία σκέψης τους θεατές για ένα όραμα που θα ενώσει τους Έλληνες σε έναν αγώνα που θα έχει σαν προτεραιότητα την εθνική μας ανεξαρτησία και την αναγέννηση εκ νέου της παιδείας και του πολιτισμού μας.

Μ: Ποιοι είναι οι θεατρικοί μελλοντικοί σας στόχοι;

Γιούλη: Αυτή την εποχή τελειώνω ένα θεατρικό έργο το οποίο βασίζεται σε μια ταινία ενός κορυφαίου σκηνοθέτη του κινηματογράφου που θα σκηνοθετήσω και θα παρασταθεί στο «Θέατρο Τέσσερις Εποχές- Γιάννης Μόρτος»

Πληροφορίες για την παράσταση “Ελευθέριος Βενιζέλος” θα βρείτε εδώ.