Το γράμμα του Ανδρέα Φλουράκη από το Royal Court Theatre
9 Ιουνίου 2016
Κριτική της παράστασης “Στη χώρα μου, λένε ότι το Τσερνόμπιλ είναι ένα δέντρο, που μεγαλώνει”
12 Ιουνίου 2016
Προβολή όλων

Συνάντηση με τους πρωταγωνιστές της παράστασης “Παρίας”

Το Τρίτο κουδούνι βρέθηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, λίγο πριν την παράσταση “Παρίας” και συνομίλησε με τους τρεις πρωταγωνιστές.

Κατερίνα Τυροπώλη, Παναγιώτης Πανταζής

Κατερίνα Τυροπώλη, Παναγιώτης Πανταζής


Ο Παναγιώτης Πανταζής, ο Αλέξανδρος Ψυχράμης και η Κατερίνα Τυροπώλη πρωταγωνιστούν στην παράσταση «Παρίας» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Βουρνά. Μια παράσταση που βασίζεται στην μεταδιδακτορική έρευνα της δόκτορος Κικής Σελιώνη και αφορά ένα συγκεκριμένο σύστημα υποκριτικής. Ο «Παρίας» είναι work in progress, που σημαίνει πως αλλάζει διαρκώς, εισάγονται καινούργια πρόσωπα και αλλάζει σε κάθε παράσταση, έστω και λίγο, η πλοκή.
Αλέξανδρος Ψυχράμης

Αλέξανδρος Ψυχράμης


Όπως τόνισαν τόσο ο Παναγιώτης Πανταζής όσο και ο Αλέξανδρος Ψυχράμης, αυτή η μέθοδος της υποκριτικής βασίζεται στην αγγλική σχολή και στον Λόρενς Ολίβιε. Μάλιστα, επειδή ακριβώς η παράσταση είναι work in progress, οι πρόβες πριν από κάθε ανέβασμα είναι ελάχιστες. Με αυτό το σύστημα όμως, την εκγύμναση του ηθοποιού με μπαλέτο και γκράχαμ, και με τις σαφείς οδηγίες προς τους ηθοποιούς, το αποτέλεσμα είναι οι ηθοποιοί να μπορούν να αποδώσουν σε οποιαδήποτε συνθήκη και σε οποιαδήποτε ρόλο. Οι ηθοποιοί δεν δένονται συναισθηματικά με τον ρόλο, όπως υπογραμμίζει η Κατερίνα Τυροπώλη, ανασύροντας συνεχώς μνήμες από το παρελθόν, επιβαρύνοντας έτσι την ψυχική τους υγεία, αλλά με αυτή την μέθοδο ανταπεξέρχονται σε ότι τους ζητηθεί.
Παναγιώτης Πανταζής

Παναγιώτης Πανταζής


Στην συγκεκριμένη παράσταση, εισάγεται ένα τρίτο πρόσωπο, γυναικείο, το οποίο δεν υπάρχει στο κείμενο του Στρίντμπεργκ. Η Κατερίνα Τυροπώλη, μας εξηγεί, πως ο ρόλος της εισάγει στο έργο την ομορφιά και την αθωότητα που του λείπει. Μάλιστα, υπογραμμίζει, πως όσο κι αν οι άλλοι ήρωες στο έργο προσπαθούν να κακοποιήσουν τον χαρακτήρα τον οποίο υποδύεται, τα στοιχεία που αυτός φέρει, δεν βιάζονται ούτε κακοποιούνται.
Κατερίνα Τυροπώλη

Κατερίνα Τυροπώλη


Οι ηθοποιοί, επίσης, πριν και μετά την παράσταση συμμετέχουν σε μικρές σκηνές από την εργογραφία του Σαίξπηρ, ερμηνεύοντας την ίδια σκηνή στα ελληνικά και στα αγγλικά. Ο Παναγιώτης Πανταζής μας εξηγεί ότι αυτό γίνεται διότι η γλώσσα δεν μπορεί να αποτελεί τροχοπέδη για έναν ηθοποιό, καθώς δεν υπάρχει το Ελληνικό σύστημα υποκριτικής, το βρετανικό και ούτω κάθε εξής.

Τον Οκτώβρη, η Κική Σελιώνη με την ομάδα της θα παρουσιάσει αυτήν την έρευνα στο Λονδίνο, όπου θα παρουσιαστεί και η παράσταση “Παρίας”.

Κείμενο: Μαριαλένα Δογγούρη
Φωτογραφίες: Ρούλα Βενετσάνου