Κριτική της παράστασης Women of Passion – Women of Greece
13 Σεπτεμβρίου 2016
Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν Πρόγραμμα 2016 – 2017
14 Σεπτεμβρίου 2016
Προβολή όλων

Συνέντευξη στον Θοδωρή Βουρνά

Νέος, ταλαντούχος και ασταμάτητος. Ο λόγος για τον σκηνοθέτη Θοδωρή Βουρνά, ο οποίος επιστρέφει για τρίτη χρονιά με την παράσταση “Στα σκοτεινά – making movies” και με την μικρού μήκους ταινία “Ο Θεατής”. Τον συναντήσαμε λίγο πριν ξεκινήσει πρόβα για τα “Σκοτεινά”.

Ο Θοδωρής Βουρνάς σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Τρίτο Κουδούνι και στην Μαριαλένα Δογγούρη. Φωτογραφίες: Ρούλα Βενετσάνου.

Μ: Τρίτη χρονιά για την παράσταση “Στα σκοτεινά – making movies” και καινούργια ταινία, “Ο θεατής”. Πως συνδέονται αυτές οι δυο δουλειές;

Θοδωρής: Ο “θεατής” είναι βασισμένος σε ένα μονόλογο του Γιώργου Ηλιόπουλου, που ονομάζεται “Making movies”, που είναι μέρος της παράστασης “Στα σκοτεινά” και είναι ο πρώτος μονόλογος που ξεκινάει την παράσταση, και που ουσιαστικά έδωσε και τον τίτλο του στην παράσταση. Δουλεύοντας τα “Σκοτεινά” την πρώτη σεζόν, αισθάνθηκα πως είχα να δώσω παραπάνω πράγματα σε αυτό το μονόλογο, γιατί μου δημιούργησε αρκετές εικόνες στο μυαλό που ήθελα να τις οπτικοποιήσω. Έτσι, όπως περνούσε ο χρόνος προέκυψε η μικρού μήκους ταινία μας μέσα από αυτό.

Μ: Πόσο διαφορετικά αποδίδεται ο ίδιος μονόλογος, η ίδια ιστορία στο θεατρικό σανίδι και στην κινηματογραφική οθόνη;

Θοδωρής: Είναι δυο διαφορετικές προσεγγίσεις. Άλλο πράγμα είναι ο μονόλογος στο θέατρο και άλλο πράγμα η ταινία που βασίστηκε στον μονόλογο. Χρησιμοποιήσαμε το κείμενο ως πηγή έμπνευσης και από εκεί και πέρα δημιουργήσαμε ένα σενάριο, το όποιο είχε μια άλλη μορφή αφήγησης, αλλά κρατούσε στοιχεία από αυτόν τον ήρωα.

Μ: Είναι νωρίς ακόμα για να μάθουμε, αλλά τι διαφορετικό έχεις στο μυαλό σου να κάνεις φέτος στην παράσταση;

Θοδωρής: Φέτος, στην παράσταση θα είναι τέσσερις καινούργιοι ηθοποιοί, τέσσερα αγόρια και θα δούμε κάποιους από αυτούς να λένε μονολόγους που είχαν γραφτεί από τον Γιώργο Ηλιόπουλο για να τους παίξουν γυναίκες.

voyrnas

Μ: Οι ιστορίες θα είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τις προηγούμενες, δηλαδή θα περιστρέφονται γύρω από το σεξ;

Θοδωρής: Έχει γίνει μια διαφορετική επιλογή σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Καταρχάς να πούμε πως η παράσταση βασίζεται στο “Bed time stories” του Γιώργου Ηλιόπουλου, και τα σκοτεινά είναι μια επιλογή είκοσι μονολόγων, μέσα από αυτό το έργο. Στη φετινή σειρά των μονολόγων έχουν κρατηθεί κάποια από τα παλιά ανεβάσματα και έχουν προστεθεί κάποια καινούργια. Τώρα αν η θεματολογία είναι γύρω από το σεξ είναι κάτι υποκειμενικό, είναι όπως το αντιλαμβάνεται ο καθένας. Για άλλον η πλοκή είναι γύρω από την οικογένεια, για άλλον γύρω από την κοινωνία και για κάποιον είναι γύρω από το σεξ. Αυτό κιόλας κάνει τα κείμενα τόσο ιδιαίτερα, γιατί το καθένα θίγει και διαφορετικό θέμα, και εκεί που σε αγγίζει, εκεί νιώθεις και ότι σε αφορά.

Μ: Εσένα τι σε ενέπνευσε να ασχοληθείς για τρίτη χρονιά και να κάνεις και μια ταινία πάνω σε αυτά τα κείμενα;

Θοδωρής: Είναι ένα έργο που μου αρέσει πάρα πολύ, όπως μου αρέσει και πάρα πολύ η γραφή του Γιώργου Ηλιόπουλου γενικά. Τα σκοτεινά μου δίνουν την δυνατότητα κάθε φορά να τα ανανεώνω, να κάνω μια άλλη σύνθεση και αυτό με κάνει να αισθάνομαι πως φτιάχνω ένα καινούργιο έργο από την αρχή.

Μ: Τις προηγούμενες χρονιές, σκηνοθετικά επικεντρώθηκες στην οπτική γωνία των ηθοποιών, καθώς είχαν οι ίδιοι μια κάμερα και τραβούσαν τα όσα συνέβαιναν επί σκηνής. Φέτος θα το ξαναδούμε αυτό;

Θοδωρής: Θα το ξαναδούμε και φέτος. Και αυτό είναι ουσιαστικά το εύρημα της παράστασης, ότι δηλαδή τα πάντα είναι υποκειμενικά. Όπως σου είπα και πριν, το κάθε κείμενο έγκειται στην υποκειμενική αντίληψη του θεατή, άμα έχει να κάνει με το σεξ, με τη βία και ούτω κάθε εξής. Έτσι και πάνω στη σκηνή δίνουμε διαφορετικές υποκειμενικές ματιές, χρησιμοποιώντας την κάμερα και δίνοντας την ματιά των ηθοποιών μέσα από την σκηνή.

Μ: Τι άλλο να περιμένουμε από εσένα φέτος;

Θοδωρής: Για αρχή έχουμε τον “Θεατή” μας που θα κάνει πρεμιέρα στο φεστιβάλ Δράμας, και θα ξεκινήσει το ταξίδι του σε φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Και μετά, λίγο να μπει ο χειμώνας θα έχουμε τα “Σκοτεινά”, που θα συνεχίσουν για τρίτη χρονιά στο Cartel. Από εκεί και πέρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.