ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΟ ΤΣΑΙ ΣΤΗ ΣΑΧΑΡΑ
24 Ιουλίου 2017
«ΡΩΜΑΙΟΣ & ΙΟΥΛΙΕΤΑ για 2» στο Θέατρο Ρεματιάς
25 Ιουλίου 2017
Προβολή όλων

Βρεθήκαμε στην παράσταση “Κύκλωπας”

Γράφει η θεατρολόγος Κατερίνα Μπουκάλα

Το μόνο ακέραια σωζόμενο σατυρικό δράμα, ο Κύκλωπας του Ευριπίδη, παρουσιάστηκε στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, στις 21 και 22 Ιουλίου σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη και μετάφραση Παντελή Μπουκάλα.

Το σατυρικό δράμα δημιουργήθηκε και καλλιεργήθηκε παράλληλα με τα άλλα δυο είδη δράματος, την Τραγωδία και την Κωμωδία. Το είδος αυτό της δραματικής ποίησης παιζόταν μετά το τέλος της τριλογίας. Είχε ένα πιο εύθυμο χαρακτήρα, πιο ανάλαφρο, με σκοπό να αποφορτίσει τους θεατές. Το όνομα αυτού προέρχεται από το χορό του δράματος, τους Σατύρους, πιστοί ακόλουθοι του Διονύσου, με πρωταγωνιστή τον γέρο Σειληνό (Σιληνό).

Ο Κύκλωψ είναι το μοναδικό ακέραια σωζόμενο σατυρικό δράμα, γραμμένο από τον Ευριπίδη, με άγνωστο το έτος διδαχής του. Το θέμα του βασίζεται στην ένατη ραψωδία της Οδύσσειας, όταν ο Οδυσσέας βρέθηκε στο νησί των Κυκλώπων κατά την επιστροφή του από την εκστρατεία στην Τροία. Στο νησί έχουν ναυαγήσει επίσης οι Σάτυροι με τον Σειληνό, γεγονός που κάνει το δράμα γνήσια σατυρικό.
Ένας χορός σατύρων που απαρτίζεται από γυναίκες. Ένας διαφορετικός κόσμος, ωμός και βίαιος, πέρα από τα καθιερωμένα. Φιγούρες κωμικές και συνάμα τραγικές. Αχαλίνωτη επιθυμία για ακόλαστες πράξεις, παρασύρονται εύκολα και ταυτόχρονα κυριεύονται από το αίσθημα του φόβου. Ο φόβος του αφέντη Κύκλωπα, υπηρέτες του τρόμου. Στο ρόλο του Σειληνού, πιστού ακόλουθου του Κύκλωπα, η Αλεξάνδρα Αϊδίνη, μια πληθωρική παρουσία μέσα στο χώρο χαρίζοντας στιγμές γέλιου.

Στο ρόλο του Κύκλωπα η Στεφανία Γουλιώτη. Ο γιος του Ποσειδώνα, ο φόβος και ο τρόμος των σατύρων. Ένας αφιλόξενος αφέντης, ωμός και βίαιος. Ένας κόντρα ρόλος για μια γυναίκα. Ωστόσο η παρουσία της έδωσε έναν άλλο αέρα, κάθε ίχνος θηλυκότητας χάθηκε. Συγκινητική και συνάμα κωμική φιγούρα με έναν τόνο λυρικό και επιβλητική παρουσία. Ένας βασανισμένος ήρωας, απομονωμένος και πιστός στον έρωτα.

Η Άννα Καλαϊτζίδου στο ρόλο του πολυμήχανου και ατρόμητου Οδυσσέα, πιστού συντρόφου και ατρόμητου πολεμιστή. Σε μια χώρα αφιλόξενη, δεν γίνεται θύμα του καιροσκόπου Σειληνού που για μια γουλιά κρασί ξεπουλά τα πάντα.

Μια ενδιαφέρουσα άποψη, έξυπνη σκηνοθεσία με γρήγορες εναλλαγές ρυθμού. Από τη δραματικότητα στην κωμωδία, από τη χαρά στη λύπη, από το φόβο στους ατρόμητους επαναστάτες. Μουσική και κίνηση μεταφέρουν τους θεατές στο τότε με έναν αέρα από το τώρα. Κοστούμια που θυμίζουν όσα έχουμε διαβάσει για τους σατύρους, προβιές, γύμνια και μια αίσθηση χιούμορ.

Μια ευκαιρία να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα. Μια διείσδυση στον ανδρικό ψυχισμό από τα μάτια των γυναικών.