Βρεθήκαμε στην παράσταση Η σονάτα του Κρόιτσερ
8 Δεκεμβρίου 2016
Στην πρεμιέρα της παράστασης “Πυγμαλίων – Ωραία μου κυρία”
13 Δεκεμβρίου 2016
Προβολή όλων

Βρεθήκαμε στην παράσταση Ασυνόδευτο


Γράφει η θεατρολόγος Μαριαλένα Δογγούρη

Ασυνόδευτο,
Όταν το θέατρο ασχολείται με το προσφυγικό πρόβλημα.

Ο Ανδρέας Φλουράκης τολμάει να ασχοληθεί με το θέμα των ασυνόδευτων παιδιών, που ξεριζώθηκαν από την πατρίδα τους και ταξιδεύουν μόνα τους προς την Ευρώπη. Μέσα από τα μάτια δυο έφηβων παιδιών, στην παράσταση “Ασυνόδευτο”, παίρνουμε μαθήματα ζωής και αγάπης. Δυο αδέρφια αποφασίζουν να κρύψουν στο σπίτι τους, κρυφά από όλους, ένα προσφυγόπουλο. Από παιδιά γίνονται γονείς και από αδέρφια γίνονται ζευγάρι με τις διαφωνίες τους, αναφορικά στην ανατροφή του παιδιού. Η απουσία των δικών τους γονιών είναι διάχυτη στην παράσταση.

Ένα έργο, που με αφορμή το σοβαρότατο πρόβλημα του προσφυγικού, θίγει όλα τα προβλήματα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Οικονομική κρίση, καθημερινό άγχος, αποξένωση, όλα παρουσιάζονται στην παράσταση με ένα γλυκό τρόπο, αφού τα βλέπουμε μέσα από τα μάτια δύο εφήβων. Το έργο δεν είναι διδακτικό, αντίθετα είναι μια σύγχρονη παρουσίαση της πραγματικότητας. Δεν είναι τυχαίο πως οι “σωτήρες” της παράστασης είναι δυο έφηβα αδέρφια. Πιο ώριμοι από τα παιδιά, αλλά όχι ενήλικες.

Η σκηνοθεσία των Γιάννη Νταλιάνη και Βασίλη Μαυρογεωργίου εστιάζει στους δυο πρωταγωνιστές, ενώ η χρήση διαφόρων σκηνικών αντικειμένων, όπως για παράδειγμα παιχνιδομηχανών, δίνει έμφαση στο χάσμα ανάμεσα στους δυο κόσμους των παιδιών. Από την μια το παιδί που δεν έχει τίποτα, ούτε πατρίδα ούτε γονείς, και από την άλλη τα παιδιά που έχουν τα πάντα υλικά, αλλά βιώνουν και αυτοί από την πλευρά τους την απουσία.

Το τέλος του έργου λυτρωτικό, με την σκηνοθεσία να υπογραμμίζει πως αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά μας χωρίζουν. Οι δυο ηθοποιοί Αριάδνη Καβαλιέρου και Μάνος Στεφανάκης προσδίνουν στο ρόλο τους την αθωότητα, την ανεμελιά και την τρυφερότητα που απαιτεί ο ρόλος τους.

Το “Ασυνόδευτο” είναι μια παράσταση για όλη την οικογένεια. Μια συγκινητική και αστεία ιστορία, με δυνατά μηνύματα αγάπης.