off-off Athens 1η εβδομάδα παραστάσεων στο Επί Κολωνώ
25 Μαΐου 2017
Βοήθησε το Bob να μαζέψει φρέσκο αίμα!
26 Μαΐου 2017
Προβολή όλων

Βρεθήκαμε στην παράσταση «DREAMVILLE»


Γράφει η θεατρολόγος Εύα Αγραφιώτη

«Όταν η ψευδαίσθηση επαναλαμβάνεται και σε περικυκλώνει, τα κίνητρα σου ξεπερνούν την ουτοπική σου ζωή και φτάνουν στα όρια, εσύ είσαι μόνος; είσαι ο θύτης ή το θύμα;»

Η θεατρική ομάδα Πρόζα παρουσιάζει για πρώτη φορά το ψυχολογικό θρίλερ Dreamville, σε κείμενο και σκηνοθεσία της Έφη Μεράβογλου στον Τεχνοχώρο Εργοτάξιο. Ανέβηκε για πρώτη φορά στο θέατρο το 2011 και από τότε συνέχισε μέχρι το 2014 με επιτυχία καθώς ταξίδεψε στην Ιταλία στο 1ο Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ Tact.

Μια πόλη, δέκα άνθρωποι, ένας γρίφος, ο χρόνος που παραμένει ίδιος, βάζει στοίχημα με την αλήθεια και την πραγματικότητα. Οι πολύ λεπτές χορδές που χωρίζουν την αλήθεια από το ψέμα, την αγάπη από το μίσος, την φιλία από την έχθρα, δημιουργούν όλα εκείνα που συνθέτουν την Πόλη της ψευδαίσθησης και του μυστηρίου. Όλα αλλάζουν μπαίνοντας στο Dreamville, όλα εκτός από το χρόνο που σε ρουφάει στη δίνη του.

Τα φώτα πέφτουν στην σκηνή και οι ηθοποιοί ξεπηδούν, σαν από ταινία film noir. Με δεξιοτεχνία δημιουργούν οι ίδιοι το σκηνικό, καθώς είναι μινιμαλιστικό και αφαιρετικό. Τα σώματα πάνω στη σκηνή τραβούν την προσοχή, με την αλληλουχία των κινήσεών τους και το ρυθμό που δίνουν, ζώντας στον φανταστικό κόσμο των αντικειμένων και των εικόνων. Ο κάθε ηθοποιός ξεπροβάλλει και δίνει το στίγμα του, ενώ οι χαρακτήρες περιπλέκονται και είναι ο «θησαυρός» της λύσης του μυστηρίου. Η ατμόσφαιρα και η μουσική επένδυση ακολουθούν και καθορίζουν την εξέλιξη του έργου με μεγάλη επιτυχία, ενώ ενσωματώνουν τον θεατή μέσα στο Dreamville σε εκείνο το σκοτεινό μέρος, θέλοντας να εξιχνιάσουν το μυστήριο. Κάθε άλλο παρά δεν έχει τίποτα να ζηλέψει τίποτα από ένα κινηματογραφικό έργο, καθώς η ευρηματική σκηνοθεσία, προσαρμόζει κινούμενες και παράλληλες εικόνες συνοδευόμενες από την εύστοχη χρήση του φωτισμού, μετατρέπει την αφήγηση της ιστορίας προς τα πίσω κάνοντας αναδρομή, τα πρόσωπα και οι καταστάσεις εναλλάσσονται επί σκηνής σαν μοντάζ πλάνων.

Οι ερμηνείες συγκλονίζουν, με τον εσωτερισμό που αναδύεται μέσα από τις ψυχολογικές εντάσεις, με μια αλήθεια που σε παρασύρει σε μονοπάτια του μυαλού, με συναισθήματα απόγνωσης φόβου και παράνοιας. Η δύναμη της φωνής και της κίνησης ενσωματώνονται από τον κάθε ηθοποιό στον κάθε ρόλο που ενσαρκώνει με υπευθυνότητα. Καθηλώνουν, καθώς κρατούν την δική τους αλήθεια πάνω στη σκηνή έχοντας στο «κουτί» τους έναν κινητήριο θησαυρό εκφραστικότητας και ευρηματικότητας. Φέρνουν στην επιφάνεια τα αδιέξοδά τους, ενώ μετατρέπουν τα συναισθήματα τους σε δύναμη ψυχής.

Η ευκαιρία στην κοινωνία είναι να δώσουμε την αλήθεια μας και να καλοσωρίζουμε τους ανθρώπους. Η αλλαγή ξεκινάει από την αποδοχή και το σεβασμό, τότε το Dreamville μας αφήνει ελεύθερους, χωρίς να εμμένουμε στη στάση μας, χωρίς να οδηγούμαστε στην αυτοκαταστροφή, τότε δικαιώματα, ικανότητες, ανάγκες, συναισθήματα ανακαλούν το «στίγμα» του παιχνιδιού που παίζει το μυαλό, με χαμένο το «είδωλο» στον καθρέφτη.

 

Συντελεστές: Κείμενο-σκηνοθεσία-μουσική επιμέλεια: Μεράβογλου Έφη Σκηνικά-κοστούμια: Η ομάδα/Φωτογράφιση: Αριστέα Ανύση

Παίζουν: Κωνσταντίνα Βάρδα, Αναστασία Ραβάνη, Βασίλης Ντόντος, Λυδία Κουτσοκώστα, Λυδία Καινούριου, Δημήτρης Έφος, Ανδριάνα Σταυριδοπούλου, Ευαγγελία Κουτσοκώστα, Γιώργος Κάλτσας, Λευτέρης Καλανδράνης