Το Φεστιβάλ Αθηνών αγκαλιάζει τον χορό
23 Ιουνίου 2017
Λιπάσματα 2017: Φεστιβάλ στη θάλασσα
26 Ιουνίου 2017
Προβολή όλων

Βρεθήκαμε στην παράσταση «Έλληνες φιλΈλληνες» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών


Γράφει η θεατρολόγος Ελένη Αναγνωστοπούλου

Όταν η μουσική συναντά την ποίηση, το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να στοχεύει σε ανάταση ψυχής. «Έλληνες φιλΈλληνες» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Στις 24/6/2017, παρακολούθησα την παράσταση «Έλληνες φιλΈλληνες» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη. Δεν θα μακρηγορήσω σε αυτά που έχω κατά νου να πω. Η παράσταση μιλάει κατευθείαν στην ψυχή για αυτό τα πολλά λόγια είναι περιττά. Αρχικά, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι πρέπει να δοθούν πολλά συγχαρητήρια στο συντονισμό της παράστασης. Ο δημοσιογράφος, Νίκος Θρασυβούλου προλόγισε το κάθε κομμάτι με λίγα λόγια, ουσιαστικά. Συγχαρητήρια πρέπει να δοθούν και στο δήμαρχο Ν. Σκουφά, κύριο Ευστάθιο Γιαννούλη για μια τόσο σημαντική ιδέα όπως αυτή που αφορά το κίνημα του φιλελληνισμού. Η υλοποίηση αυτής της ιδέας είναι μια καλή αφορμή για να θυμόμαστε την ιστορία του τόπου μας.

Οι συντελεστές μετέδωσαν με ευαισθησία το περιεχόμενο του νοήματος των ποιημάτων των φιλελλήνων ποιητών. Ο Σταμάτης Χατζηευσταθίου μας ταξίδεψε με τη μουσική του. Η μουσική ταίριαξε απόλυτα με τα κείμενα. Κατά τη γνώμη μου, τα κείμενα «ντύθηκαν» με λυρισμό και απέκτησαν χροιά θεατρική. Η ιστορία του τόπου μας παίρνει σάρκα και οστά με τη συμβολή σπουδαίων ηθοποιών. Είναι δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιον για τον απλούστατο λόγο ότι όλοι ήταν εξαιρετικοί. Θα έλεγα καλύτερα, πως ο καθένας από αυτούς έδωσε μια ξεχωριστή πινελιά στο έργο αυτό. Οι τραγουδιστές έδωσαν το εκατό τοις εκατό της ερμηνείας τους. Λιτές παρουσίες που έδωσαν πνοή και ζωντάνια στην ποίηση του Παλαμά, του Pushkin, του Mistral, του Λόρδου Βύρωνα, του Βαλαωρίτη. Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, είναι πολύ σημαντικό να γίνονται τέτοιου είδους παρουσιάσεις. Θυμόμαστε τους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους στο όνομα της πατρίδας. Θυμόμαστε ότι ο λαός μας όσο και αν είχε βιώσει ταλαιπωρίες στο πέρασμα των αιώνων, χαρακτηριζόταν από αίσθημα υπερηφάνειας και γενναιότητας. Αυτή η μουσική παράσταση μας αφυπνίζει μέσω του πνευματισμού που χαρακτήριζε τους φιλέλληνες ποιητές.