Βρεθήκαμε στην παράσταση ««Top Girls»
20 Δεκεμβρίου 2019
Βρεθήκαμε στην παράσταση «ΑΙΑΣ»
4 Ιανουαρίου 2020
Προβολή όλων

Βρεθήκαμε στην παράσταση «Football: Το παιχνίδι της Ανθρωπότητας»

Γράφει η ηθοποιός Έλλη Μασσάρα


Το Τρίτο Κουδούνι βρέθηκε στην παράσταση «Football: Το παιχνίδι της Ανθρωπότητας» του Θανάση Τριαρίδη, σε σκηνοθεσία Τριαντάφυλλου Δελή, στο Studio Μαυρομιχάλη.

Ένα έργο -ιστορία- για την πορεία της ανθρωπότητας από το 1500 μ.χ, που δε μπορεί παρά μόνο πιο επίκαιρο από ποτέ να χαρακτηριστεί.Το Football γράφτηκε το 2017 και αποτελεί μέρος της τριλογίας μαζί με το Leopold (2017) και το HIV (2018). Μια πολιτική προσέγγιση της κοινωνίας που χρησιμοποιεί το ‘παιχνίδι’ σα βίαιη τελετουργία, για να φθάσουμε σήμερα στο σύγχρονο Δυτικό κόσμο, στον κόσμο αυτόν που φτιάχθηκε με...αίμα και θύματα!

Παρότι είναι η δεύτερη φορά που το παρακολουθώ, είναι σχεδόν αδύνατο να βρεις περιττά λόγια να εκφραστείς, καθώς το συναίσθημα που σου προσφέρει, κατακλύζει μυαλό και ψυχή. Με κομμένη την ανάσα καθηλώνεσαι σε μια καρέκλα, αγωνιώντας να βρεις μια διέξοδο στο σκοτεινό τοπίο και από την άλλη, να θες να σηκωθείς από αυτήν για να το σταματήσεις. Ένας αληθινός καυστικός μονόλογος, χωρίς περίτεχνα τρικ και χρωματισμένες συνθηματολογίες, που θέλοντας και μη θα σε οδηγήσει σε προβληματισμό και αφύπνιση.

Ο Σήφης Πολυζωίδης στο ρόλο του Φ. εμφανίζεται σαν οπαδός και σύγχρονος άνθρωπος και με πλήρως διαδραστικό τρόπο, παραθέτει το παρελθόν, το παρόν, αλλά και το μέλλον του κόσμου. Μία ‘εξαντλητική’ κατάθεση ψυχής, που γεννάει ερωτήματα και καλεί το κοινό να σκεφτεί και να απαντήσει σε αυτά. Είμαστε έτοιμοι να τα αφουγκραστούμε και να αναλάβουμε τις ευθύνες; Άραγε ο σημερινός άνθρωπος είναι γαλουχημένος να προβλέπει, να δίνει απαντήσεις και λύσεις; Είναι ουσιαστικά ικανό το μέλλον να μάθει από το παρελθόν και να αντιταχθεί στο παρόν;
Μια ομάδα ανθρώπων συνεργάστηκαν από κοινού για να προσφέρουν το ιδανικό αποτέλεσμα· Από τη σκηνοθεσία του Τριαντάφυλλου Δελή μέχρι και την κινησιολογία της Πασχαλιάς Ακριτίδου, δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες που θα μεταμορφώσουν το κείμενο σε μία θεατρική αναπαράσταση του σκληρού αυτού κόσμου μέσα από την ιστορία του “ποδοσφαίρου”.

Μετά την παράσταση, ακολούθησε συζήτηση με το συγγραφέα του έργου, Θανάση Τριαρίδη, ο οποίος έδωσε μία επεξηγηματική νότα στη βιωματική του γραφή. Το ταξίδι του στην Αντίς Αμπέμπα το Φεβρουάριο του 2017, αποτέλεσε σταθμός στη ζωή του και το έργο γράφτηκε κάτω από ιδιαίτερα φορτισμένες συνθήκες, όπως περιγράφει.

Το έργο παίζεται για δεύτερη συνεχή χρονιά στην Αθήνα και όπως δείχνει, θα πορεύεται για αρκετό καιρό ακόμα, τόσο στην πρωτεύουσα, όσο και στην επαρχία...Αξίζει να το δείτε· το μόνο σίγουρο, δε θα χάσετε!