Βρεθήκαμε στην παράσταση «Ρινόκερος»
30 Οκτωβρίου 2019
Βρεθήκαμε στην παράσταση ««Top Girls»
20 Δεκεμβρίου 2019
Προβολή όλων

Βρεθήκαμε στην παράσταση «Γιούγκερμαν»

Γράφει η θεατρολόγος Μαριαλένα Δογγούρη


Το Τρίτο Κουδούνι βρέθηκε στην παράσταση «Γιούγκερμαν» του Μ. Καραγάτση σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου στο θέατρο Πορεία.

Ιδιαίτερα πετυχημένη η μεταφορά στο θέατρο του αριστουργήματος του Καραγάτση, Γιούγκερμαν, που ανεβαίνει στο θέατρο Πορεία για 2η χρονιά. Το μυθιστόρημα γράφτηκε το 1938 και μαζί με τη Χίμαιρα και το Συνταγματάρχη Λιάπκιν σχηματίζουν την τριλογία με τίτλο, Εγκλιματισμός κάτω από τον Φοίβο, που έχουν ως κοινό θέμα την αποτυχημένη προσπάθεια τριών ξένων να εγκλιματιστούν στην Ελλάδα.

Ο κεντρικός μας ήρωας, Γιούγκερμαν ήταν Ρώσος στρατιωτικός που οδηγείται στην Ελλάδα μετά τη Ρωσική Επανάσταση και καταφέρνει να ανελιχθεί κοινωνικά και οικονομικά λόγω της υπέρμετρης φιλοδοξίας του, κυνηγημένος από το παρελθόν του και αδύναμος να αντισταθεί στον αληθινό έρωτα. Βέβαια όλος ο ψυχισμός θα βγει στην επιφάνεια εξαιτίας της γνωριμίας του με τον συγγραφέα Καραμάνο, (περσόνα του Καραγάτση), που λειτουργεί ως καταλύτης για την πορεία του.

Η απόδοση της πολυπλοκότητας του έργου και της ψυχοσύνθεσης των ηρώων ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, αλλά ο σκηνοθέτης Δημήτρης Τάρλοου κατάφερε να επικεντρωθεί στα κύρια σημεία, αναδεικνύοντας έτσι την πληρότητα του έργου και καταφέρνοντας να γνωρίσει στο ευρύ κοινό τον μεγάλο αυτό συγγραφέα και να ‘ρθει σε επαφή με τα βαθυστόχαστα μηνύματά του.
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην πετυχημένη χρήση του κυλιόμενου διαδρόμου καθώς και του ανυψωμένου κρεβατιού για τις τελευταίες στιγμές της αγαπημένης του Γιούγκερμαν, Βούλας και του Καραμάνου. Πολύ ωραία επιλογή επίσης ήταν η ζωντανή μουσική που πλαισιώνει θαυμάσια όλη την παράσταση.

Η ερμηνεία του Γ. Στάνκογλου, ως Γιούγκερμαν, ήταν καταπληκτική, εξαιρετική επιλογή για το ρόλο αυτό, όπως επίσης καταπληκτική ήταν η ερμηνεία τόσο του Χ. Μαλάκη στο ρόλο του Καραμάνη όσο και της Θ. Σταματέλου στο ρόλο της Βούλας. Οι έξοχες αυτές ερμηνείες αποδυνάμωσαν την ερμηνεία της Β. Τρουφάκη η οποία δεν κατάφερε να αναδείξει το ρόλο της μοιραίας Νταϊάνας, προφανώς ίσως εξαιτίας του ότι ανέλαβε το δύσκολο αυτό ρόλο, φέτος.