ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΑ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ Συμφωνική συναυλία με έργα Στρατίκου, Vivaldi & Schubert
16 Μαΐου 2017
Σεμινάριο υποκριτικής με τον Δημήτρη Μυλωνά
17 Μαΐου 2017
Προβολή όλων

Βρεθήκαμε στην παράσταση «LOLA BLAU»


Γράφει η θεατρολόγος Εύα Αγραφιώτη

Στην Κεντρική Σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης , παρουσιάζεται το έργο  «LOLA BLAU», ”, σε σκηνοθεσία Michael Seibel, με την Κατερίνα Γιαμαλή στο ρόλο της Lola Blau και τον πιανίστα Αναστάση Σπηλιωτόπουλο.

Μια ιστορία τρυφερή αλλά συνάμα σκληρή. H καριέρα μιας νεαρής Εβραίας ηθοποιού, που ξεκινά στη Βιέννη το 1938, λίγες στιγμές πριν την προσάρτηση της Αυστρίας στο Γ’ Ράιχ. Το έργο πραγματεύεται την διαδρομή της από την Ελβετία μέχρι την Αμερική και τα πρώτα της βήματα ως την υλοποίηση του ονείρου της, να γίνει μία μεγάλη σταρ. Η επιστροφή της στη μεταπολεμική Βιέννη, μετά από ένα τηλεφώνημα  του παλιού νεανικού της έρωτα Leo, την κάνει να συνειδητοποιήσει πως οι άνθρωποι δεν αλλάζουν, παρά μόνο εμμένουν στην μιζέρια και τη σιγουριά τους, αντίθετα από τα όνειρα ή τις προσδοκίες τους.

Ένα  μιούζικαλ, όπου ο πόλεμος, οι κακουχίες, η διαδρομή μέσα από έναν κόσμο αλλαγμένο και μίζερο, αναδύει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα και η μαγεία μέσα από τη σκηνική και ερμηνευτική παρουσία της Κατερίνας Γιαμαλή, μας ταξιδεύει και μας μεταπηδά από το παρελθόν στο παρόν, με έναν σαρκαστικό χαρακτήρα. Κύριο χαρακτηριστικό η κωμικοτραγική χροιά που ενώνει το παλιό με το νέο, ειπωμένη μέσα από είκοσι κωμικά και τραγικά τραγούδια καμπαρέ, τραχιά σκετς και πολιτικά αστεία ειρωνείας. Πόλεμοι, προσφυγιά, φασισμός, έρωτας, τέχνη, σεξ γίνονται ένα.

Εικόνες από τη ναζιστική Γερμανία μέχρι τον Τραμπ και τους σημερινούς πρόσφυγες ξεπηδούν από το video wall, με ένα σκηνικό αφαιρετικό και καίρια αντικείμενα πάνω στη σκηνή, τα οποία κρατούν τη λειτουργικότητα της ροής του έργου, με φυσικότητα, έξυπνα συνδυασμένα με εύστοχους φωτισμούς. Η σύνδεση του χθες με το σήμερα και η σκηνοθετική ματιά του Michael Siebel μας παρασύρει από το σκοτάδι στο φώς. Η Λόλα Μπλάου στέκεται απέναντι σε όλα. Είναι εκείνη η οποία επιθυμεί να χορέψει και να τραγουδήσει λίγο στο κοινό της. Επιδιώκει μια θέση στο φως και προσπαθεί τόσο για τον εαυτό τη όσο και τους συνανθρώπους της να απομακρύνει όλα  τα εμπόδια.

Στη σκηνή είναι μόνο η Κατερίνα Γιαμαλή που καταφέρνει και κυριαρχεί, δημιουργεί εικόνες μέσα από την ερμηνεία της και τις μεταμορφώσεις της και ο Αναστάσης Σπηλιωτόπουλος, που τη συνοδεύει στο πιάνο αναλαμβάνει χρέη ηχώ της και επιτελεί συμβολικά στην εξέλιξη του έργου. Η Κατερίνα Γιαμαλή υποστηρίζει με επιτυχία και δυναμισμό τις «διαταγές» του όρου μιούζικαλ. Με μαύρο χιούμορ, ασκεί πολιτική κριτική για την  προσφυγιά και τον διωγμό, τη γερμανική λατρεία της γραφειοκρατίας, τον εθνικοσοσιαλισμό και τον καπιταλισμό, τα στερεότυπα, την απουσία της μεταπολεμικής αποκατάστασης, ενώ θίγει τη νοοτροπία του κόσμου και της σεμνότυφης κοινωνίας.

Μια βιογραφία του Kreisler καθότι και αυτός Εβραίος, Βιεννέζος μετανάστης όπου γνώρισε επιτυχία. Το ίδιο πληγωμένος με τον χαρακτήρα του έργου του από τον πολιτιστικό του αποκλεισμό, μέσα από τη Λόλα, εκφράζει πως πάνω από όλα η αποδοχή και η συνεισφορά για τον συνάνθρωπό του είναι αυτό που καταρρίπτει και γκρεμίζει το σκοτάδι και ξεπροβάλλει το φως και η πορεία ανόδου.

Η αυτοκριτική είναι η στροφή μας προς τη ζωή, μια ουσιαστική ζωή με κοινωνική συνείδηση και ένα πλαίσιο ελευθερίας, όπου ο καθένας έρχεται κοντά στον συνάνθρωπο του και στην ουσία της ζωής, ερχόμενο από το έργο  «LOLA BLAU».

 

Μετάφραση: Κοραλία Σωτηριάδου /Απόδοση στίχων τραγουδιών: Κατερίνα Γιαμαλή – Κοραλία Σωτηριάδου/ Σκηνοθεσία: Michael Seibel /Σκηνικά – κοστούμια: Λαμπρινή Καρδαρά /Επιμέλεια κίνησης: Όλγα Σπυράκη /Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος/ Video: Χρήστος Καρτέρης /Lola Blau: Κατερίνα Γιαμαλή/ Πιάνο: Τάσος Σπηλιωτόπουλος

Φωνές:  Δημήτρης Λάλος, Χρήστος Σαπουντζής, Α.Π Βαγιανός, Γρηγόρης Σταμούλης, Κώστας Καζάκος, Βαγγέλης Χαλκιαδάκης, Michael Seibel