Η χορογράφος Ντέπυ Γοργογιάννη για την παράσταση “BU21” στο 104
16 Νοεμβρίου 2017
“ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΑΣ” ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΠΡΕΜΙΕΡΑ
16 Νοεμβρίου 2017
Προβολή όλων

Βρεθήκαμε στην παράσταση «Μέγας Αλέξανδρος»

Γράφει η θεατρολόγος Ελένη Αναγνωστοπούλου


Στις 5/11/2017, το Κέντρο Ελληνικός Κόσμος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, μας καλωσόρισε στην πρεμιέρα του έργου: Μέγας Αλέξανδρος. Το ιστορικό μυθιστόρημα για παιδιά του Νίκου Καζαντζάκη, παίρνει θεατρική υπόσταση σε μια εξίσου ιστορική μέρα για τη λογοτεχνία, αφού συμπληρώθηκαν εξήντα χρόνια από το θάνατο αυτού του σπουδαίου συγγραφέα.

Πάμε να δούμε μερικές πληροφορίες, σχετικές με τον Μέγα Αλέξανδρο. Ο Αλέξανδρος Γ΄ ο Μακεδών( 331-323 π.Χ) ήταν βασιλιάς της Μακεδονίας, ηγεμόνας της Πανελλήνιας Συμμαχίας κατά της Περσικής αυτοκρατορίας, Φαραώ της Αιγύπτου, βασιλιάς της Ασίας και βορειοδυτικής Ινδίας. Η ιδέα της εκστρατείας στην Ασία εναντίον των Περσών προυπήρχε, με τους Έλληνες να διακατέχονται από ανωτερότητα, εν αντιθέσει με τους βαρβάρους. Ο Καζαντζάκης, με φόντο και βασικό θέμα την ιστορία και την πορεία του μεγάλου στρατηλάτη, τοποθετεί και επιπλέον πρόσωπα που είναι συνδετικοί κρίκοι και συμβάλλουν στην εξέλιξη της ιστορίας. Φαίνεται πως εμφυσά το λαμπρό του πνεύμα και την αυταπάρνηση σε αυτόν τον ήρωα, δημιουργεί ήρωες που κατά βάθος είναι καλοσυνάτοι.

Η Νανά Νικολάου σκηνοθετεί το έργο και δημιουργεί την αίσθηση των αυτοτελών σκηνών. Εστιάζει στην πορεία της ζωής του μακεδόνα βασιλιά και δημιουργεί χαρακτήρες φιλελεύθερα πνεύματα. Η μουσική του Αντώνη Δελαπόρτα, κορυφώνει τα έντονα συναισθήματα των ηρώων. Τα πλούσια κοστούμια της Λαμπρινής Καρδαρά είναι κατασκευασμένα με σεβασμό ως προς το θέμα το οποίο αφορά την αρχαιότητα. Η Αρετή Μόκαλη έδωσε πινελιές ζωντάνιας στην παράσταση με τις χορογραφίες της. Η Μελίνα Μάσχα αναδεικνύει τους ήρωες με τους φωτισμούς της. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλο το καστ διότι όλοι οι ηθοποιοί δούλεψαν σκληρά για να βγει το εξαίσιο αποτέλεσμα το οποίο και απολαύσαμε. Οι ερμηνείες των ηθοποιών ήταν συγκινητικές, τα λόγια περιττεύουν.

Ο Μέμος Μπεγνής ξεχώρισε στο ρόλο του μεγάλου στρατηλάτη. Τον υποδύθηκε με μεγαλοπρέπεια, τονίζοντας το αίσθημα υπερηφάνειας που διακατείχε τον ίδιο τον ήρωα, τον Μέγα Αλέξανδρο. Μια φαντασμαγορική παράσταση, άρτια δουλεμένη που τονίζει και εξυψώνει το εθνικό φρόνημα, σέβεται το παιδικό κοινό και πιστεύω ότι κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον. Αν υπάρχει ένας λόγος που αξίζει να παρακολουθήσει κανείς τη συγκεκριμένη παράσταση είναι γιατί παρακολουθεί μια κατά βάση ιστορική ιστορία που όμως δεν εμπεριέχει διδακτισμούς. Μαθαίνει κανείς την ελληνική ιστορία κάτω από το ευχάριστο πλαίσιο της σκηνικής πράξης.