Συνέντευξη με την Κατερίνα Παπαναστασάτου
27 Οκτωβρίου 2016
Βρεθήκαμε στην παράσταση “Παρέλαση”
31 Οκτωβρίου 2016
Προβολή όλων

Βρεθήκαμε στην παράσταση “Ο βασιλιάς Ύπνος”


Γράφει η θεατρολόγος Κατερίνα Μπουκάλα

Την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου βρεθήκαμε στο Σύγχρονο Θέατρο, όπου παρακολουθήσαμε την παιδική παράσταση «Ο Βασιλιάς Ύπνος» του Γρηγόρη Χατζάκη.

«Ο Βασιλιάς Ύπνος» σε κείμενο και σκηνοθεσία του Γρηγόρη Χατζάκη, είναι εμπνευσμένο από το ομώνυμο παραδοσιακό παραμύθι της λαογράφου Μαριάννας Καμπούρογλου.

Ανάμεσα στην πραγματικότητα και στο όνειρο, στον ύπνο και το ξύπνιο, όλοι γινόμαστε παιδιά. Βασίλισσες, πρίγκιπες, παραμάνες και μικρά κορίτσια, όλοι αγαπημένοι χαρακτήρες που έχουμε δει και διαβάσει στα παραμύθια. Ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους, που θέλουν να νιώσουν ξανά παιδιά.

Ένα σουρεαλιστικό σκηνικό, ο παντογνώστης αφηγητής και ακόλουθος της βασίλισσας και φυσικά οι ήρωες μας συνθέτουν το σκηνικό της παράστασης. Υπαρξιακά ερωτήματα και αναζητήσεις γύρω από την έννοια του ονείρου και του ύπνου.

Ο Ύπνος, ο νεαρός πρίγκιπας με το ασυνήθιστο όνομα, ενώ όλη μέρα παίζει με την αγαπημένη του παιχνιδομηχανή τα βράδια φεύγει από το σπίτι, πηγαίνει στους λόφους και φτιάχνει τις δικές του ιστορίες με άστρα. Από την άλλη μεριά το φτωχό κορίτσι της επαρχίας μπλέκεται ανάμεσα στην πραγματικότητα και το όνειρο, αφορμή ένα νανούρισμα. Εκείνη δυσκολεύεται να κοιμηθεί και χάρη στο νανούρισμα του ύπνου κοιμάται, εκεί συναντά στον πρίγκιπα Ύπνο που μελετάει τα άστρα. Μια ασυνήθιστη πλοκή σε δυο διαστάσεις.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της παράστασης είναι οι σύγχρονες πινελιές, όπως η τεχνολογία, κάνοντας την ακόμα πιο οικεία για τους μικρούς θεατές. Επίσης ο διδακτικός χαρακτήρας της παράστασης, συγκεκριμένα οι αναφορές στη φυσική και την αστροφυσική είναι ένας ευχάριστος τρόπος το παιδί να πάρει τις πρώτες γνώσεις γύρω από αυτά τα θέματα.

Χιούμορ, παρεξηγήσεις, όνειρα και πολύς ύπνος.