Οι σταθμοί του Αυγούστου για τους “Επτά επί Θήβας”
2 Αυγούστου 2017
ΕΛΕΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ 26 & 27/8 στο «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ»
10 Αυγούστου 2017
Προβολή όλων

Βρεθήκαμε στην παράσταση «PLAYING GODS»

Γράφει η θεατρολόγος Εύα Αγραφιώτη


«Playing Gods or playing with gods»

O Χώρος Τέχνης Ασωμάτων φιλοξενεί «το μικρό θίασο του Διονύσου», έως τέλος Αυγούστου με το έργο PLAYING GODS. Στην προκειμένη περίπτωση, μπορεί ο Διόνυσος να είναι αυτός που παίρνει ρόλο σκηνοθέτη και συγγραφέα , παρόλα αυτά η πρωτότυπη αυτή κωμωδία ανήκει στην Anne–Marie O’Sullivan Ιρλανδο-Βρετανή ηθοποιό και την Ιρλανδή θεατρική συγγραφέα Maureen McManus.

Οι The Athenian Players ενσαρκώνουν τους θεούς του Ολύμπου, ενώ περιπλέκουν τις ιστορίες και ο ένας δίνει τη σκυτάλη στο άλλον. Ο Διόνυσος «μαέστρος» του έργου σε πραγματικό χρόνο βάζει τους ηθοποιούς να υποδυθούν τους θεούς του Ολύμπου, με σκοπό να δώσει πνοή στο έργο του. Η σαγηνευτική φωνή της νύμφης αντηχεί, ερωτεύεται τον Νάρκισσο. Η Μέδουσα αποκαλύπτει το μυστικό πίσω από το τέρας. Ο Άδης αποπλανεί την αθώα Περσεφόνη έχοντας συνοδεία τα πλάσματα του Κάτω Κόσμου. Παράλληλα ο Ήφαιστος παίρνει εκδίκηση από τη μητέρα του, Ήρα. Θα αναρωτηθούμε, τελικά για το ποια θα πάρει το χρυσό μήλο και ποια θα διαλέξει ο Πάρης ; Η Αθηνά, η Ήρα ή η Αφροδίτη θα τα καταφέρει; Ο θεός Διόνυσος, κινεί τα νήματα και εξωθεί τους ηθοποιούς να στήνουν κόλπα μέσα από τη δίνη της υποτιθέμενης θεότητας τους και τη δύναμη της μέθης.

Η πιστή χρήση των αντικειμένων, που χρησιμοποιούν οι ηθοποιοί και τα σκηνικά που θυμίζουν μια μικρογραφία από Ιερό, παραπέμπουν στο πνεύμα και το μοτίβο του έργου. Χρησιμοποιούν τα επίπεδα του θεάτρου με έναν περίτεχνο τρόπο, δίνοντας την αίσθηση του «από μηχανής». Η πρωτότυπη μουσική επένδυση του έργου και η ατμόσφαιρα που δημιουργεί ο φωτισμός, σε μεταφέρουν στην πραγματικότητα της «πλάνης», την οποία θέτει ο Διόνυσος.
Οι ηθοποιοί ως stand up comedians, αναλαμβάνουν τα χρέη των θεών και ως πειράματα του Διονύσου, ανταποκρίνονται με επιτυχία. Η εναλλαγή των ρόλων δίνουν «πάτημα» στους ηθοποιούς , να ανταγωνιστούν τον εαυτό τους και να δεχθούν την πρόκληση. Μια επαναλαμβανόμενη εναλλαγή ρόλων, δίνει στους ηθοποιούς την ώθηση να αυτοσαρκάζονται και να «μπαινοβγαίνουν» έχοντας κρίση για τις πράξεις των θεών. Οι ατάκες είχαν έξυπνο χαρακτήρα και βοηθούσαν την εξέλιξη του έργου. Οι Θεοί επιστρέφουν στον τόπο που γεννήθηκαν και είναι έτοιμοι να σας περιπλέξουν στο γαϊτανάκι της δικής τους «πλάνης» και των δικών τους «μυστικών».

ΠΑΙΖΟΥΝ: Αναστασία Τσιλιμπίου, Αλέξανδρος Ίβος, Άννα Μαρία-Μαντά, Liam Ireland, Anne-Marie O’Sullivan
Ηρώ Γλάρος μουσική, σκηνοθέτης video art και θεατρικός μάνατζερ, έχει συνθέσει όλη την πρωτότυπη μουσική της παράστασης