Συνέντευξη με την ηθοποιό Φαίη Ξυλά
20 Μαΐου 2018
Βρεθήκαμε στην παράσταση «Dead Line»
5 Ιουλίου 2018
Προβολή όλων

Βρεθήκαμε στην παράσταση «Πριγκίπισσες»

Γράφει η ηθοποιός Έλλη Μασσαρά


Βρεθήκαμε στην παράσταση «Πριγκίπισσες» του Αλέξανδρου Μαυρόγιαννη, σε σκηνοθεσία Βαρβάρας Νταλιάνη, στο Βρυσάκι.

Μια ιστορία που πραγματεύεται το φαινόμενο του trafficking και συγκεκριμένα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και εμπορίας γυναικών, με χρηματικό ή μη αντάλλαγμα. Στατιστικά, η εμπορία ανθρώπων αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο έγκλημα μετά τα ναρκωτικά και τα όπλα. Η ιστορία καταγράφει πραγματικές εμπειρίες γυναικών, οι οποίες αποτυπώνονται με έναν αλληγορικό τρόπο. Γυναίκες που εξιστορούν αληθινά βιώματα κοριτσιών από όλο τον κόσμο που έχουν πέσει θύματα trafficking, με σκοπό να εκπληρώσουν δοκιμασίες με προσωπικό αντίτιμο. Μία θα είναι η “τυχερή” που θα κυβερνήσει και θα γίνει η ιδανική πριγκίπισσα, προσπαθώντας να αποδείξει ότι κατέχει σθένος και δύναμη να το επιτύχει.

Συνολικά η παράσταση χαρακτηρίζεται από διαρκείς συμβολισμούς, που έχουν ως στόχο να αναδείξουν το σκοτεινό κόσμο του trafficking. Η πορνεία παρουσιάζεται σκληρή και ρεαλιστική μέσα από τα παθήματα των ηρωίδων, καθώς τη βιώνουν με αλλεπάλληλα χτυπήματα από τη μοίρα και την ίδια την ζωή. Ένα ζήτημα αόρατο, που δε συμβαίνει μπροστά μας, αλλά αποτυπώνει τη γυμνή αλήθεια της διαφθοράς και της κοινωνικής υποκρισίας.
Καθώς εισέρχεται ο θεατής στο χώρο παρατηρούν τρεις γυναίκες να ‘καρφώνουν’ το κοινό, γεγονός που αφοπλίζει και δημιουργεί ερωτηματικά για την εξέλιξη της παράστασης. Ένας λιτός χώρος με λιγοστά σκηνικά, που παράλληλα αρκούν για να υποστηρίξουν το λόγο και τις κινήσεις των ηθοποιών. Τρεις γυναίκες παρουσιάζουν όλους τους ρόλους του έργου, με τη βασική αφηγήτρια Αμπντέλ Χαμίντ Σάρα να καθοδηγεί και να ενσαρκώνει και τις υπόλοιπες φωνές. Η Βουκουβαλίδου Κύνθια και η Νουόκε Γκρέις καθηλώνουν με την παραστατικότητα και την ερμηνεία τους, καθώς ζωντανεύουν ένα συγκλονιστικό κείμενο και καταφέρνουν να συγκινήσουν ακόμα και τον πιο "δύσκολο" θεατή.

Μια παράσταση που αναδύει τους προβληματισμούς και τις βαθύτερες σκέψεις του ανθρώπου. Αυτές που επιλέγουμε να κλείνουμε τα μάτια και να διώχνουμε από φόβο μην μας αγγίξουν...Η γυμνή αλήθεια που έρχεται αντιμέτωπη με το θεατή, φανερώνει το σκληρό και απάνθρωπο κόσμο της πορνείας, στον οποίο το γυναικείο σώμα θεωρείται παρεχόμενη υπηρεσία. Το έργο αυτό λοιπόν δεν αφήνει περιθώρια αποστροφής και συναισθηματικής απεμπλοκής, βιώνοντας με δέος και τρόμο αυτή την αγρία πλευράς της ζωής. Ένα συνοθύλευμα από ένα άψογα δοσμένο θεατρικό κείμενο του Αλέξανδρου Μαυρογιάννη, μια ενδιαφέρουσα σκηνοθεσία από τη Βαρβάρα Νταλιάνη και μια συγκλονιστική ερμηνεία από τις τρεις ηθοποιούς. Αξιοσημείωτη κρίνεται επίσης και η αυτοσχέδια μουσική του έργου από τη μία ηθοποιό ανά διαστήματα, αλλά και η επίδειξη ταλέντου στο βιολί-τύμπανο.