Βρεθήκαμε στην παράσταση ««Γδύστε τη Μαμά»»
20 Δεκεμβρίου 2017Πρωτοχρονιά με τον Ματία και τους Φίλους του ΔΩΡΕΑΝ για άνεργες οικογένειες
21 Δεκεμβρίου 2017
Γράφει η θεατρολόγος Ελένη Αναγνωστοπούλου
Το πολυαγαπημένο παραμύθι του Καρόλου Ντίκενς με τίτλο: Χριστουγεννιάτικη ιστορία (πρωτότυπος τίτλος: A Christmas Carol) επανέρχεται στον τεχνοχώρο Εργοτάξιον και συνεχίζει να μαγεύει μικρούς και μεγάλους. «Σκρουτζ» στο Εργοτάξιον.
Στις 16/12/2017 βρέθηκα στη σκηνή του Εργοτάξιον. Λίγο το χειμωνιάτικο τοπίο, λίγο ότι πλησιάζουν οι γιορτές, είχα μια πολύ καλή ευκαιρία να παρακολουθήσω την ιστορία του Εμπενίζερ Σκρουτζ να αναβιώνει ξανά. Μια αγαπημένη μου ιστορία γιατί αφ’ενός όταν ήμουν πολύ μικρή, έξι χρονών για την ακρίβεια, συμμετείχα στη σχολική παράσταση που είχε σαν θέμα της αυτή την πασίγνωστη ιστορία και αφ’ετέρου, αρκετά χρόνια αργότερα, την παρουσίασα σε πεντάλεπτο μονόλογο στο πανεπιστήμιο.
Ένα παραμύθι που έχει γραφτεί από τον Κάρολο Ντίκενς και πρωτοδημοσιεύτηκε στις 19 Δεκεμβρίου 1843. Το κείμενο αναφέρεται στην ιδεολογική, συναισθηματική και ηθική μεταστροφή του παράξενου και τσιγκούνη Εμπενίζερ Σκρουτζ. Δεν ξέρω το γιατί, αλλά πάντα ένιωθα μια συμπάθεια προς αυτόν τον ήρωα. Είναι αρκετά παρεξηγημένη φιγούρα και δικαίως, ειδικά όταν περιγράφουμε το πορτραίτο ενός δύσκολου ανθρώπου με χίλιες παραξενιές. Όμως, μέσα από αυτή την ιστορία, με φόντο το χριστουγεννιάτικο τοπίο, θα ελπίζουμε ξανά και θα νιώσουμε αγάπη και αλληλεγγύη μεταξύ μας. Έχει περάσει η λανθασμένη άποψη ότι δείχνουμε την αγάπη μας και τη συμπάθεια μας μόνο κατά την περίοδο των γιορτών. Τη θεωρώ εξαιρετική ιστορία όσον αφορά το σχεδιασμό της πλοκής διότι μας μαθαίνει με τον πιο εναργή τρόπο, τι σημαίνει ανθρωπιά, κατανόηση, νοιάξιμο και συμπαράσταση. Την αγάπη όταν τη νιώθεις, την εκπέμπεις φυσικά και σαν αποτέλεσμα, ο κόσμος γύρω σου λάμπει και αποκτάει άλλο χρώμα.
Η θεατρική ομάδα που αποτελείται από τους: Αντώνη Καλομοιράκη, Θοδωρή Τούμπανο, Μυριόκαλη Κόγιου και Γιώργο Παπανδρέου έκανε μια ευαισθητοποιημένη δουλειά, όσον αφορά πρωταρχικά τη διασκευή του κειμένου. Αυτή τη μια ώρα που διαρκεί η παράσταση, έκαναν μια μεστή διασκευή (Αντώνης Καλομοιράκης, Θοδωρής Τούμπανος) και κράτησαν μόνο το «ζουμί» των νοημάτων και εμείς τους μεταφέραμε την προσοχή και το ενδιαφέρον μας. Έδωσαν λίγα αλλά έξυπνα μηνύματα μέσα από ατάκες που σχετίζονται με την οικονομική δυσπραγία που είναι ως εκ τούτου, σημείο των καιρών.
Η σκηνοθεσία του Θοδωρή Τούμπανου είχε πολλά θεατρικά στοιχεία και ανέδειξε τους ήρωες χωρίς να χρησιμοποιεί υπερβολές. Και επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, θα πω ότι η αγάπη είναι το μόνο συναίσθημα που γλυκαίνει τον άνθρωπο και κατ’επέκταση τον ομορφαίνει. Στην περίπτωση του Εμπενίζερ Σκρουτζ, ένας δύστροπος άνθρωπος ήταν μόνος και αποκομμένος από τον έξω κόσμο και έχανε τις χαρές της ζωής. Η όποια μεταβολή του οφείλεται στη δική του θέληση να γίνει καλύτερος, πράγμα που επετεύχθη με την αποδοχή που εισέπραξε από το φιλικό και επαγγελματικό του περίγυρο. Μην χάσετε αυτή την παράσταση για δύο λόγους: τα παιδιά διασκεδάζουν και περνούν καλά, οι μεγάλοι συγκινούνται, βουρκώνουν και επαναπροσδιορίζουν.