Συνέντευξη με τον ηθοποιό Νίκο Γιάννακα
30 Νοεμβρίου 2017
Τρεις προτάσεις για τις μέρες των Χριστουγέννων από τον Ηλία Καρελλά
30 Νοεμβρίου 2017
Προβολή όλων

Βρεθήκαμε στην παράσταση «Η Αλίκη στη χώρα των γευμάτων»

Γράφει η θεατρολόγος Ελένη Αναγνωστοπούλου


Μια νεαρή κοπέλα μας αποκαλύπτει το μεγάλο της όνειρο και εμείς πιστεύουμε σε αυτήν. «Η Αλίκη στη χώρα των γευμάτων» στο θέατρο Άνεσις.

Στις 26/11/2017 βρέθηκα στο θέατρο Άνεσις όπου και παρακολούθησα την παράσταση: «Η Αλίκη στη χώρα των γευμάτων». Όπως καταλαβαίνετε, αυτή τη φορά κάνω ανταπόκριση κατευθείαν από το παιδικό θέατρο! Το κείμενο των Θεόδωρου Κανδηλιώτη και της Κατερίνας Τσατσαράγκου ζωντανεύει στη θεατρική σκηνή και προκαλεί με έξυπνο τρόπο, το ενδιαφέρον και το γέλιο μικρών και μεγάλων. Έχω ξαναπεί και παλιότερα ότι το παιδικό θέατρο είναι ένα είδος θεάτρου ιδιαιτέρως απαιτητικό διότι οι συντελεστές πρέπει συνεχώς να έχουν στο νου τους πώς να αποφύγουν να γίνουν βαρετοί σε συνδυασμό με την αναμετάδοση μηνυμάτων σπουδαίων για την καλυτέρευση της καθημερινότητας. Οι μικροί μας φίλοι μαθαίνουν και γελούν, οι μεγάλοι διασκεδάζουν, αποφορτίζονται και βρίσκουν τρόπους να εξηγήσουν τη σημασία της υγιεινής διατροφής. Καλά ακούσατε. Βρισκόμαστε στη χώρα των γευμάτων. Σε αυτή τη χώρα μπορείς να ονειρευτείς λογιών- λογιών φαγητά. Αλμυρά και γλυκά, σίγουρα κατέχουν την τιμητική τους. Ποιος δεν τα λατρεύει άλλωστε;

Η γλυκιά και ολόδροση Αλίκη (Αγγελική Λάμπρη) με κέφι και σπιρτάδα, μας ξεναγεί στην αγαπημένη της ασχολία που δεν είναι άλλη από τη μαγειρική. Έχει θέληση όπου στην περίπτωση της θεωρείται μειονέκτημα αφού δεν έχει ούτε εμπειρία, ούτε προϋπηρεσία, ούτε κατασκευαστική τεχνογνωσία. Μας αποδεικνύει περίτρανα ότι με την επιμονή της, κατορθώνει να αγγίξει το μεγάλο της όνειρο: να γίνει μια ικανότατη και σπουδαία μαγείρισσα. Η Ολυμπία Σκορδίλη σκηνοθετεί την παράσταση και υποδύεται το βραβείο του διαγωνισμού: ο λόγος για το χρυσό τρίφτη. Η σκηνοθεσία της αποπνέει κάτι από παιδική χαρά. Με έντονο το ανέμελο στοιχείο και με απαρχή το εύστοχο χιούμορ, κάνει την παράσταση να ρέει με ευκολία. Σε βάζει στη διαδικασία να θέλεις να δεις τι πρόκειται να συμβεί παρακάτω.

Η Εριώλη Κατσιώτη κάνει τη σκηνική και την ενδυματολογική επιμέλεια. Κυριαρχούν τα έντονα και χαρούμενα χρώματα. Φωτίζει με τα έντονα χρώματα το περιβάλλον των ηρώων όπου στη δεδομένη φάση είναι η κουζίνα, κάνοντας τους έτοιμους να ξεδιπλώσουν τη δημιουργικότητα τους. Οι χορογραφίες του Βαγγέλη Πιτσιλού είναι ξεσηκωτικές. Ο Θεόδωρος Κανδηλιώτης, η Νεφέλη Παπαδερού και ο Χάρης Χιώτης μας παρασέρνουν στο ρυθμό της μασαμπούκας και μας μαθαίνουν ότι αφ’ενός οι μικρές απολαύσεις μας κάνουν ομορφότερη τη ζωή, όμως μπορεί κατά περιπτώσεις να είναι επιβλαβείς. Αφ’ετέρου, βουτάμε στα νερά της υγιεινής διατροφής. Οι ηθοποιοί βρήκαν έναν εξαιρετικό και άμεσο τρόπο να αναπαραστήσουν το παν μέτρον άριστον. Με το μέτρο διατηρούμε μια ισορροπία και διεκδικούμε μια ανάλαφρη ζωή.