Απόψε στο Θέατρο ΜΠΙΠ μαζεύουμε τρόφιμα, νερό και ρούχα… για καλό σκοπό
22 Νοεμβρίου 2017
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
22 Νοεμβρίου 2017
Προβολή όλων

Βρεθήκαμε στην παράσταση «ΜΑΡΤΥΡΑΣ»

Γράφει η θεατρολόγος Εύα Αγραφιώτη


«Αυτοί που μπορούν να σε κάνουν να πιστέψεις απιθανότητες, είναι ικανοί να σε πείσουν να διαπράξεις φρικαλεότητες.»
Βολταίρος, 1694-1778, Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας

«ΜΑΡΤΥΡΑΣ» του Marius von Mayenburg , μας αποτυπώνει σε έναν καμβά, όλες τις αποχρώσεις του φανατισμού, σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Λάσκαρη, από την ομάδα ProvaT.O , στον Πολυχώρος Vault.

Ο Μπέντζαμιν, χτίζει όλη του τη ζωή διαβάζοντας και προσπαθώντας να τηρήσει κατά γράμμα τη Βίβλο. Αργά ή γρήγορα αρχίζει να φανατίζεται και να δημιουργεί τους δικούς του κανόνες επιβολής των «νόμων», καθώς με αυτόν τον τρόπο αρχίζει να απομακρύνεται από την μητέρα του, τους φίλους του και από την ίδια του τη ζωή. Πως μπορεί να επηρεάσει ένα παιδί το θρησκευτικό πνεύμα, όταν αυτό «χάνεται» στις λέξεις και όχι στα νοήματα; πως μπορεί να βρεί την αλήθεια του, όταν ο ίδιος κλείνεται μέσα στην διαστρέβλωση; Όταν η θρησκεία γίνεται βία, η «Μαρτυρία» γίνεται «Μαρτύριο» ακόμα και στον σύγχρονο κόσμο.

Το κοινό τοποθετείται μέσα σε αυτή την αναζήτηση του έφηβου, όπου σκηνοθετικά με μεγαλύτερη θα λέγαμε σωματική ενέργεια πάνω στη σκηνή, θα θύμιζε κατά πολύ το θέατρο τεκμηρίωσης Schaubuhne Berlin. Παρατίθεται η αλήθεια μέσα από την μινιμαλιστική σκηνοθεσία και την ενεργή παρουσία των ηθοποιών πάνω στη σκηνή. Τέχνασμα; η κινηματογραφική παρουσίαση των σκηνών με την πολυποίκιλη συνοδεία του φωτισμού σου δίνει την αίσθηση της κάθε λήψης, της κάθε στιγμής και της εστίασης του περιεχομένου με ακρίβεια δοσμένο, ενώ δημιουργεί ατμόσφαιρες που μαρτυρούν κάθε είδους συγκρούσεις.

Ο κάθε ρόλος στιγματίζει τη ζωή του Μπέντζαμιν, η κάθε ερμηνεία προμηνύει και εξελίσσει το έργο, όχι μόνο σαν κείμενο, αλλά και σαν άρρηκτα συνδεδεμένοι οι ηθοποιοί με τους χαρακτήρες που υποδύονται. Ο καθένας ξεχωριστά κρύβει το δικό του «φορτίο» από ιδεολογικής άποψης (ως ρόλος), που εμφανίζεται σταδιακά, με στόχο την αποκάλυψη και επίσης την δική τους «Μαρτυρία» και τα δικά τους βιώματα.

Ένας κόσμος βίας και ποικιλώνυμων συγκρούσεων, μας καλεί να πάρουμε απαντήσεις για το σταυρικό ήθος της αγάπης, της αποδοχής, της συγχώρεσης, μέσα από την ανάγκη της ελπίδας και της πίστης σε κάτι που είναι πέρα από τις δυνάμεις μας. Μερικές φορές η ελευθερία μας χάνεται, εξαιτίας της πιστότητας στον λόγο μιας ανώτερης δύναμης ή ακόμα της μίμησης του ήθους των αγίων, μεταμορφώνοντάς μας σε δήμιους, της ίδιας μας της ζωής; ή η αδυναμία ενός προβληματικού χαρακτήρα «ταΐζει» την ανάγκη του για επιβολή; Οι άνθρωποι δημιουργούν τους κανόνες, όμως ποιος μπορεί να τους σπάσει για να μην τρελαθεί; «Αυτός είναι ο « Μάρτυρας » στον Πολυχώρος Vault , ο οποίος υπενθυμίζει την αλαζονεία της πλειοψηφίας, τη λογική του πατριωτισμού, και την αίσθηση πως όλοι είναι ισότιμοι πολίτες».
Συγγραφέας: Marius von Mayenburg
Μετάφραση: Άρης Κυπριανού, Βαγγέλης Λάσκαρης
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Λάσκαρης
Σκηνικός χώρος, σχεδιασμός φωτισμών, ενδυματολογική επιμέλεια: Γιώργος Λυντζέρης
Κίνηση ηθοποιών : Σοφία Μιχαήλ
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση και ενορχήστρωση : Πάνος Πανάκος
Ηλεκτρική κιθάρα : Μάριος Στέρπης
Ηλεκτρικό μπάσο : Γιώργος Λαμπάδης
Φωτογραφίες παράστασης: Γιώργος Στριφτάρης
Trailers: Θοδωρής Θεοδώρου, Γιώργος Στριφτάρης
Αφίσα παράστασης : Νίκος Παναγόπουλος
Επιμέλεια προγράμματος: Εκδόσεις Άπαρσις
ΠΑΙΖΟΥΝ : Συμεώνη Γιαννάτου, Βασιλική Δρακοπούλου, Χρύσα Κούρκουλου, Άρης Κυπριανού, Βαγγέλης Λάσκαρης, Δημήτρης Μαγκλάρας, Λωρίνα Χατζημανώλη.