Σεμινάριο δημιουργικής γραφής με τον Βασίλη Αλεξάκη
4 Οκτωβρίου 2017
Συνέντευξη με τον ηθοποιό Κωνσταντίνο Μπάζα
5 Οκτωβρίου 2017
Προβολή όλων

Βρεθήκαμε στην παράσταση «Μόνος κόσμος»

Γράφει η θεατρολόγος Ελένη Αναγνωστοπούλου


Φαντάσματα του παρελθόντος και του παρόντος δίνουν το τελικό χτύπημα και συνθέτουν έναν μόνο κόσμο, τόσο ηχηρά βουβό, τόσο γνώριμο… «Μόνος κόσμος» στον πολυχώρο τέχνης και δράσης Βρυσάκι.

Ο πολυχώρος Βρυσάκι είναι διαμορφωμένος σε σπίτι αλλοτινής εποχής. Συναισθήματα και επιθυμίες πάγωσαν στη ρωγμή του χρόνου. Είμαστε καλεσμένοι στο καλαίσθητο σπίτι της Emily Elizabeth Dickinson, της Αμερικανίδας ποιήτριας που έζησε και δημιούργησε κατά τα χρόνια 1830-1886. Κάθε εκατοστό του όμορφου σπιτιού συνδυάζει την αρχοντιά με τη μοναξιά. Καθίσαμε στην αυλή του σπιτιού και γίναμε για μια ώρα, η οικογένεια της, οι φίλοι της και ακούσαμε τα όσα την απασχολούσαν. Στο τέλος της παράστασης, περιηγηθήκαμε και στα ενδότερα του σπιτιού. Πόση μοναξιά μπορεί να χωρέσει ο ανθρώπινος νους; Πως μπορεί να τη διαχειριστεί; Τι αντίκτυπο έχει πάνω του και πως διαμορφώνει την αντίστοιχη συμπεριφορά των γύρω του;

Η Χριστίνα Τασκασαπίδου γίνεται η Emily Dickinson. Ξεδιπλώνει με απορία, νοσταλγία και σπαραγμό, τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή της ποιήτριας. Ένα θετικό γεγονός, το διαδέχονται άλλα αρνητικά. Συγκλονίζει με τον τρόπο που επιλέγει να υποδυθεί αυτό το ρόλο. Σημειωτέον ότι είναι αναμφισβήτητα ένας ρόλος δύσκολος με τις δικές του απαιτήσεις. Η Τασκασαπίδου δίνει στο χαρακτήρα της Dickinson, έναν θρηνητικό σπαραγμό, ο οποίος είναι συγκαλυμμένος πίσω από την παγωμένη αυτοκυριαρχία της ηρωίδας. Ο Αλέξιος Κοτσώρης σκηνοθετεί την παράσταση. Θα σταθώ στις στιγμές όπου η Dickinson στέκεται μέσα στο σπίτι ή περιφέρεται με γρήγορο βηματισμό. Ο σκηνοθέτης, την τοποθετεί επί σκηνής, χρησιμοποιώντας το φυσικό ρεαλισμό. Ο Αλέξανδρος Πολιτάκης κάνει εξαιρετική δουλειά στα φώτα. Οι φωτισμοί του αναδεικνύουν την έντονη και ρομαντική προσωπικότητα της Dickinson. Η μουσική της Vaiolet Louise μας ταξιδεύει στα ανεκπλήρωτα όνειρα της ηρωίδας.

Είναι μια ψαγμένη παράσταση που μας ανασύρει καλά κρυμμένα συναισθήματα και μας φέρνει αντιμέτωπους μαζί τους.