Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων ετοιμάζεται και φέτος για την μεγάλη θερινή του περιοδεία και ανεβάζει ένα έργο ανάλαφρο, με πολλά κωμικά στοιχεία και παρεξηγήσεις: την κωμωδία του σπουδαίου αρχαίου ποιητή Μενάνδρου «Επιτρέποντες», σε μετάφραση Τάσου Ρούσσου, σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη, μουσική Στάθη Δρογώση.
Οι πρόβες ξεκίνησαν ήδη, ενώ η πρεμιέρα θα δοθεί την Παρασκευή 15 Ιουλίου στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ «Κώστας Φρόντζος», Ιωάννινα. Θα ακολουθήσει η καθιερωμένη περιοδεία τόσο στην Ήπειρο, όσο κι εκτός αυτής.
Συντελεστές της παράστασης:
Μετάφραση: Τάσος Ρούσσος
Σκηνοθεσία: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη
Μουσική (πρωτότυπη): Στάθης Δρογώσης
Σκηνικά – κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη
Επιμέλεια κίνησης: Χρυσάνθη Παπαγεωργίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Μαχαίρα
Τους ρόλους του έργου θα ερμηνεύσουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά):
Ζωή Ιωαννίδη, Μαρία Κατσουλίδη, Γιάννης Κοτσαρίνης, Γιώργος Κρήτος, Κατερίνα Μπιλάλη, Άρης Τσαμπαλίκας.
Λίγα λόγια για το έργο
Επιστρέφοντας από μακρά απουσία εκτός Αθηνών, ο νιόπαντρος Χαρίσιος ανακαλύπτει ότι η γυναίκα του Παμφίλη γέννησε παιδί που δεν μπορεί να είναι δικό του. Εγκαταλείπει το σπίτι του και περνά τον καιρό του ασωτεύοντας στο σπίτι του φίλου του Χαιρέστρατου. Ο πεθερός του Σμικρίνης, αγανακτισμένος επίσης από τις σπατάλες του γαμπρού του -απειλή για την προίκα της κόρης του- αποφασίζει να ασκήσει το δικαίωμα της ἀφαιρέσεως για να χωρίσει την κόρη του από τον άντρα της έστω και παρά τη θέλησή της.
Τον Σμικρίνη συναντούν ένας βοσκός, ο Δάος, κι ένας καρβουνιάρης, ο Συρίσκος, οι οποίοι ερίζουν για τα αντικείμενα που συνόδευαν ένα έκθετο παιδί και τον ορίζουν διαιτητή στη διαφορά τους. Το παιδί αυτό είναι ο γιος της κόρης του Παμφίλης που το είχε εκθέσει, προκειμένου να μην εκτεθεί η ίδια στα μάτια της κοινωνίας.
Σε όλη την ιστορία, ο Ονήσιμος, υπηρέτης του Χαρίσιου, δημιουργεί διαρκώς μπερδέματα από την αγαθοσύνη του. Η σκηνή της διαιτησίας όπου ο Δάος και ο Συρίσκος ορίζουν κριτή (=ἐπιτρέπουσιν) τον Σμικρίνη, έδωσε και τον τίτλο στο έργο του Μενάνδρου.
Λίγα λόγια για την σκηνοθέτιδα της παράστασης
Η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη, η οποία από πέρσι (2015) εργάζεται στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ως Καλλιτεχνική υπεύθυνη της Παιδικής-Εφηβικής σκηνής και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΔΗΠΕΘΕ (όπου ανέβασε την «Μόμο» του Μ.Έντε), είναι απόφοιτος του τμήματος Θεατρικών σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Δραματικής σχολής Αθηνών Γ.Θεοδοσιάδη.
Κάτοχος Μάστερ (ΜΑ inArts) Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας από το Goldsmiths University of London, εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή (Doctor of Philosophy) στο Brunel University of London με θέμα: «Physical theatre as an approach to contemporary stagings of classical Greek tragedy». Έχει εκπαιδευτεί δίπλα σε κορυφαίους δασκάλους όπως η Α. Μιούσκιν, ο Ε. Μπάρμπα, η Ζουζού Νικολούδη και δίπλα σε μέλη του Theatre de Complicite.
Είναι Γενική Γραμματέας στην ΕΜΚΕΘΙ (ένωση που αποτελείται από 90 θιάσους) και τα τελευταία χρόνια ασχολείται ενεργά με τη σκηνοθεσία.
Έχει σκηνοθετήσει με την ομάδα Anima, την παράσταση «Έξοδος» (Αθήνα – θέατρο Θησείο, Αργώ, Studio Μαυρομιχάλη, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Σπέτσες κ.α.). Επίσης έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις «Ιούλιος Καίσαρας: Scripta femina» (Κινητήρας studio), το διήγημα του Π. Ζίσκιντ, «Το καλοκαίρι του Κύριου Ζόμερ» (στο Elculture), «Η Όπερα των Ζητιάνων» του Τζ. Γκαίη (Τεχνοχώρος Αθηνά), «Η Συνέντευξη» (Πειραματική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου), «Θησέας και Μινώταυρος σαν παραμύθι» (θέατρο Ριάλτο). Ως υπεύθυνη θεατρικού εργαστηρίου και σκηνοθέτης του Δήμου Ζωγράφου, ανέβασε έργα όπως «Η Μικρή μας Πόλη», «Το Τρίτο Στεφάνι», «Η Πινακοθήκη των Ηλιθίων», «Η Τρικυμία», «Το Παλτό», «Βάκχες», «Ένα καπέλο από ψάθα Ιταλίας», «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», «Η επιστροφή της γηραιάς κυρίας» κ.α.
Έχει διδάξει στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, σε δραματικές σχολές, δημόσια Ι.Ε.Κ, στο εργαστήρι δημοσιογραφίας του ΑΝΤ1 και σε πολλά σεμινάρια, ενώ συμμετέχει συχνά με ανακοινώσεις σε Συνέδρια και εκδίδει άρθρα σε διεθνή περιοδικά, ελληνικές εφημερίδες και προγράμματα θεάτρων.