Βρεθήκαμε στην παράσταση «ΒΕΝΤΛΑ – ΤΟ ΞΥΠΝΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ»
25 Φεβρουαρίου 2018
Βρεθήκαμε στην παράσταση «Τα τέσσερα κοριτσάκια»
27 Φεβρουαρίου 2018
Προβολή όλων

Συνέντευξη με την ηθοποιό Σάρα Τοσκάνο

Η Σάρα Τοσκάνο είναι πιστοποιημένη παιδαγωγός, δασκάλα χορού και απόφοιτος του Rotterdam Foundation For The Arts. Έχει διδάξει creative dance σε παιδιά όλων των ηλικιών και έχει εργαστεί ως εμψυχώτρια σε κατασκηνώσεις και σχολεία. Ως δασκάλα χορού, έχει διδάξει σε αναγνωρισμένες σχολές, όπως στη σχολή μπαλέτου του Rotterdam, στο Lak Theater του πανεπιστημίου Leiden, στη σχολή χορού EDAK και στην σχολή σύχρονου χορού στη Λισσαβώνα.

Αυτή την περίοδο την συναντάμε στη βρεφική παράσταση «θα βγω απ’ το αβγό» σε σκηνοθεσία της Ομάδας Anumati, στο θέατρο Άβατον.

Η Σάρα Τοσκάνο σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Τρίτο Κουδούνι και στην Μαριαλένα Δογγούρη.

ΜΔ: Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση «Θα βγω απ’ το αβγό».

ΣΤ: Είναι μια θεατρική παράσταση για μωρά 4 έως 18 μηνών. Οι γονείς κάθονται σε μαξιλάρες γύρω από τη σκηνή με τα μωρά τους και παρακολουθούν την ιστορία του Λευτέρη ενός μικρού περιστεριού. Από τη στιγμή της γέννησής του μέχρι και τον πρώτο του έρωτα. Η ιστορία δεν έχει λόγια αλλά συνοδεύεται από ζωντανή μουσική και είναι γεμάτη με οπτικά ερεθίσματα ώστε να κρατάει το ενδιαφέρον των μωρών.

ΜΔ: Πώς αποφασίσατε να ανεβάσετε μια παράσταση που απευθύνεται σε βρεφικό κοινό;

ΣΤ: Ως χορεύτρια λατρεύω τις ζωντανές παραστάσεις και θεωρώ ότι και τα μωρά τις λατρεύουν εξίσου. Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες για παιδιά αλλά όχι για μωρά. Κάτι το οποίο είναι περίεργο καθώς είναι ένα τόσο ωραίο κοινό και έχει τόσο περιέργεια και όρεξη να βιώσει πράγματα. Όταν έμεινα έγκυος αποφάσισα να δημιουργήσω μια παράσταση γιατί ήθελα η κόρη μου να έχει την ευκαιρία να βιώσει την εμπειρία του θεάτρου από πολύ μικρή ηλικία.
ΜΔ: Αντιμετωπίσατε δυσκολίες;

ΣΤ: Δεν θα τις έλεγα δυσκολίες αλλά προκλήσεις. Έπρεπε να κάνουμε εντατική έρευνα για να μάθουμε τα στάδια ανάπτυξης των μωρών ώστε να δημιουργήσουμε μια παράσταση που να μπορούν να παρακολουθήσουν. Έπρεπε να πάρουμε αποφάσεις με παράγοντες όπως το πόσο μακριά βλέπουν τα μωρά, τι χρώματα τους τραβάνε την προσοχή, τι ήχοι τους αρέσουν. Η πιο μεγάλη πρόκληση ήταν να βρούμε το σωστό ρυθμό. Να φτιάξουμε μια παράσταση ήρεμη ώστε να μπορούν να την ακολουθήσουν τα μωρά αλλά και με πολλές εναλλαγές ώστε να τους κρατάμε το ενδιαφέρον αμείωτο.

ΜΔ: Με ποιο τρόπο λειτουργεί το θέατρο σε ένα βρέφος; Τι του προσφέρει;

ΣΤ: H παράστασή μας προσφέρει πολλές εμπειρίες στα μωρά γιατί σε αυτές τις ηλικίες είναι σαν σφουγγάρια. Απορροφούν όλες τις πληροφορίες γύρω τους. Στα 40 λεπτά της παράστασης βλέπουν καινούργια πράγματα όπως οριγκάμι, φτερά που πέφτουν από ψηλά, σαπουνόφουσκες, μάσκες. Έρχονται επίσης σε επαφή με συναισθήματα όπως έκπληξη, περιέργεια, λύπη και χαρά. Το θεάτρου βάζει τα μωρά σε ένα κόσμο φαντασίας με ιστορίες, ανθρώπινες σχέσεις και ομαδικές εμπειρίες. Για κάποια μωρά αυτή είναι και η πρώτη φορά που βρίσκονται σε ένα χώρο μαζί με τόσες άλλες οικογένειες και που βιώνουν τις τελετουργίες του θεάτρου.
ΜΔ: Το βρεφικό κοινό είναι απαιτητικό;

ΣΤ: Ναι τα μωρά είναι ίσως το πιο απαιτητικό κοινό. Και αυτό γιατί δεν έχουν μια αυστηρή ρουτίνα και είναι απρόβλεπτα. Μπορεί ανά πάσα στιγμή να πεινάσουν, να χρειάζονται αλλαγή πάνας, να τους αλλάξει η διάθεση, να θέλουν να κοιμηθούν. Αυτά τα έχουμε λάβει υπόψιν στην παράστασή μας και έχουμε σχεδιάσει το χώρο του θεάτρου και την παράσταση με τέτοιο τρόπο ώστε οι γονείς να νιώθουν άνετα και να μπορούν να κάνουν ότι χρειάζεται για να βοηθήσουν τα μωρά τους να ευχαριστηθούν την παράσταση.

ΜΔ: Ποιες είναι οι αντιδράσεις γονέων και παιδιών;

ΣΤ: Τα μωρά αντιδρούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Κάποια απλά παρακολουθούν ήσυχα την παράσταση, άλλα γελάνε και χειροκροτούνε στις δια δραστικές σκηνές, υπάρχουν επίσης μωρά που εστιάζουν στις μικρές λεπτομέρειες όπως η υφή ενός υφάσματος ή τα φώτα του θεάτρου. Κάθε μωρό αντιδρά διαφορετικά και οι αντιδράσεις τους αυτές είναι μια έξτρα παράσταση που παρακολουθούν οι γονείς. Τα μωρά κοιτάνε εμάς και οι γονείς τα μωρά τους. Οι γονείς ξαφνιάζονται συχνά επειδή τα μωρά τους μένουν συγκεντρωμένα. Είναι κάτι που ποτέ δεν περιμένουν.

ΜΔ: Μελλοντικά σχέδια;

ΣΤ: Πριν 2 εβδομάδες ανέβασα σε συνεργασία με το θέατρο Βέμπο την δεύτερη παράσταση μου για μωρά. Λέγεται Μουσικές Εποχές και είναι μια συναυλία κλασική μουσικής για μωρά και παιδιά 0-5 χρονών. Ένα ταξίδι στον κόσμο της μουσικής μέσα από τις 4 εποχές του χρόνου. Ως τώρα έχει πολύ καλές αντιδράσεις τόσο από τα μωρά όσο και από τους γονείς.