Βρεθήκαμε στην παράσταση «ΟΝΕΙΡΑ ΓΛΥΚΑ»
25 Μαρτίου 2018
Βρεθήκαμε στην παράσταση «Πριγκίπισσες»
20 Μαΐου 2018
Προβολή όλων

Συνέντευξη με την ηθοποιό Φαίη Ξυλά

Η Φαίη Ξυλά είναι απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου με πληθώρα συμμετοχών σε παραστάσεις του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Θεάτρου Τέχνης, Εθνικού Θεάτρου και αλλού, ενώ, οι συμμετοχές της σε τηλεοπτικά σήριαλ και στον κινηματογράφο την καθιέρωσαν σαν μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες ηθοποιούς της γενιάς της. Αυτήν την περίοδο πρωταγωνιστεί στη θεατρική παράσταση "Κάσσυ", του Ανδρέα Φλουράκη, στο "Από Μηχανής Θέατρο" και σε σκηνοθεσία Κίρκης Καραλή, Λίλλυς Μελεμέ, Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη και Κυριακής Σπανού.

Η Φαίη Ξυλά σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Τρίτο Κουδούνι και στην Μαριαλένα Δογγούρη.


ΜΔ: Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση «Κάσσυ».

ΦΞ: Η «Κάσσυ» είναι ένα έργο εμπνευσμένο από το μύθο της Κασσάνδρας. Οι τέσσερις Κάσσυ βρίσκονται στον κάτω κόσμο. Ένα μήνυμα της Ιφιγένειας, που τις καλεί επειγόντως στον επάνω κόσμο, τις ξυπνάει. Ξυπνάνε ιστορίες που, έμμεσα ή άμεσα, αφορούν την καθεμία προσωπικά. Ιστορίες που έχουν να κάνουν με την τραγικότητα του ανθρώπου που, ενώ ξέρει τις επιπτώσεις των πράξεων του δεν θέλει ή δεν μπορεί να τις αποτρέψει.

ΜΔ: Στη συγκεκριμένη παράσταση, τέσσερις γυναίκες σκηνοθέτες, διαφορετικών γενιών, ενώνονται για να σκηνοθετήσουν τέσσερις γυναίκες ηθοποιούς. Από πού προέκυψε αυτή η ιδέα;

ΦΞ: Νομίζω ότι ο στόχος και η πρόκληση ήταν να ακουστούν τέσσερις διαφορετικές φωνές, πάνω στην ίδια θεματική, μέσα στην ίδια παράσταση και στο τέλος πια να γίνουν μια φωνή .
ΜΔ: Η πλοκή πραγματεύεται σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα, όπως μετανάστευση, οικολογικές καταστροφές και οικονομικές ανισότητες. Με ποιον τρόπο θίγονται μέσα στην παράσταση;

ΦΞ: Κατά τη γνώμη μου, η Κασσάνδρα - Κάσσυ λειτουργεί στην παράσταση συμβολικά. Είναι η εσωτερική φωνή που έχει ο καθένας και τον παροτρύνει ή τον αποτρέπει, ώστε να πάρει θέση σε προσωπικά ή συλλογικά ζητήματα.

ΜΔ: Πώς προσεγγίσατε την παράσταση σκηνοθετικά και πώς υποκριτικά;

ΦΞ: Η πρόκληση ήταν να καταφέρουμε ένα υπέροχο αφηγηματικό κείμενο να γίνει από εμάς θεατρική πράξη.

ΜΔ: Ποιες οι αντιδράσεις του κοινού;

ΦΞ: Θετικές, μέχρι στιγμής.

ΜΔ: Τι ήταν αυτό που σας τράβηξε περισσότερο στο συγκεκριμένο έργο;

ΦΞ: Το υπέροχο κείμενο του Ανδρέα Φλουράκη, το σκηνοθετικό εγχείρημα και το να βρεθώ επί σκηνής με άλλες τρεις γυναίκες ηθοποιούς, που εκτιμώ.
ΜΔ: Πόσο ανάγκη θεωρείτε πως έχει το ελληνικό θέατρο από πρωτότυπα σενάρια, σαν αυτό της Κάσσυ;

ΦΞ: Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν πρωτότυπα κείμενα. Το κείμενο είναι πάντα η βάση στο θέατρο!

ΜΔ: Ποιος πιστεύετε θα πρέπει να είναι ο ρόλος του θεάτρου σε μια εποχή κοινωνικής κρίσης, όπως η σημερινή;

ΦΞ: Το θέατρο και γενικότερα η τέχνη είναι πάντα τρόπος έκφρασης των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων και μοχλός εναλλακτικής σκέψης και δύναμης.

ΜΔ: Μελλοντικά σχέδια;

ΦΞ: Όχι, προς το παρόν!