Φεστιβάλ γαλλικού θεάτρου στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννη
13 Οκτωβρίου 2016
ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥ ΣΑΙΞΠΗΡ. 4ήμερο εκδηλώσεων στο Θέατρο Δίπυλον
17 Οκτωβρίου 2016
Προβολή όλων

Συνέντευξη στον Πανάγο Ιωακείμ

Ο Πανάγος Ιωακείμ είναι ένας ανατρεπτικός άνθρωπος. Απόφοιτος του θεάτρου Τέχνης, έχοντας στο ενεργητικό του πολλές συμμετοχές σε θεατρικές παραστάσεις και ταινίες, δεν σταματάει ποτέ να μας εκπλήσσει. Αυτήν την περίοδο τον συναντάμε στην παράσταση “Θουκυδίδης Δραματικός” και στο “Καπλάνι της Βιτρίνας”.

Ο Πανάγος Ιωακείμ σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Τρίτο Κουδούνι και στην Μαριαλένα Δογγούρη.

ΜΔ: Την Πέμπτη έχετε πρεμιέρα στην παράσταση “Θουκυδίδης Δραματικός” στο υπόγειο του θεάτρου Τέχνης.

Πανάγος: Ακριβώς, ξαναγυρίζω στο Θέατρο Τέχνης.Όπου είχα την πρώτη μου επαγγελματική παράσταση, “Το αμάρτημα της μητρός μου”. Αισθάνομαι πολύ μεγάλη χαρά για την επιστροφή μου. Έχει μια ξεχωριστή αύρα αυτός ο χώρος,μία μαγική συνουσία μεταξύ θεατών και ηθοποιών.Μια ιστορία και μία παράδοση που κουβαλάνε ακόμη και οι θέσεις,τα σκαλοπάτια,οι τοίχοι.

ΜΔ: Τι ακριβώς θα δούμε στην παράσταση “Θουκυδίδης Δραματικός”;

Πανάγος: Αισθάνομαι πως αυτό που αποτυπώνεται είναι η πραγματική πλευρά των πραγμάτων,μία ιστορική αλήθεια. Μιλάμε για πράγματα που το εκπαιδευτικό σύστημα βάζει κάτω από το χαλάκι.Ένα σύστημα που νοσεί απ όταν καθόμουν κι εγώ στα θρανία. Οι σφαγές που έγιναν σε εκείνο τον πόλεμο είναι οι μεγαλύτερες που έγιναν μέχρι τότε. Υπάρχουν κομμάτια που περιγράφουν πως οι γυναίκες πουλήθηκαν όλες δούλες και πως σφαγιάστηκαν όλοι οι άντρες. Τίποτα διαφορετικό δηλαδή από αυτά που συμβαίνουν καθημερινά σε διάφορα μήκη και πλάτη της γης. Είναι πλευρές της ιστορίας που γενικά δεν γνωστοποιούνται, παραφράζονται κρατάμε μία ωραιοποιημένη εικόνα.Η παράσταση μας αποτυπώνει μία ιστορική αλήθεια.Τα γεγονότα είναι γεγονότα.
%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b3%ce%bf%cf%822
ΜΔ: Εσύ στην παράσταση απαγγέλεις τον “Επιτάφιο” , ένας πανηγυρικός λόγος. Τι σου έχει βγάλει εσένα αυτό το κείμενο;

Πανάγος: Δεν είμαι τόσο σίγουρος τελικά πως είναι ένας πανηγυρικός λόγος.Εκθειάζει βεβαιώς τη δημοκρατία όμως βαθιά η δημοκρατία έχει εχθρό την ίδια της την υπόσταση. Να πούμε πως είναι σε μετάφραση του Γιάννη Λιγνάδη τον οποίο εκτιμάω πάρα πολύ και σαν καθηγητή και σαν άνθρωπο. Έχει αποδώσει πραγματικά μια κατάσταση και ένα λόγο που ο άλλος μπορεί να ακούσει και να κατανοήσει. Από τον “Επιτάφιο” με αγγίζει η ματαιότητα των πραγμάτων. Έχουμε συνειδητοποιήσει τις συνέπειες του πολέμου; Τι είναι ο πόλεμος; Έχουμε συνειδητοποιήσει την βαρβαρότητα των ανθρώπων που κρέμασαν κάποιον στην πλατεία Κλαυθμώνος; Πόσο κοστίζει τελικά μία ανθρώπινη ζωή; Ένα σεντ; όσο και μία σφαίρα; Ο πόλεμος δεν θα τελείωσει ποτέ.Είμαστε όλοι θύματα.Άλλοι αναίμακτα κι άλλοι με πληγές εξωτερικές΄.Όλοι όμως με κάποιον τρόπο ματώνουμε εσωτερικά.

ΜΔ: Φέτος θα σε δούμε και στο “Καπλάνι της βιτρίνας” . Πες μας για τον ρόλο σου.

Πανάγος: Στο “Καπλάνι” έχω τρεις ρόλους. Ένα παιδί της επαρχίας που πάσχει και συμπάσχει με τους φίλους και συντρόφους του.Υποδύομαι επίσης έναν χωροφύλακα της εποχής, ο οποίος όλοι ξέρουμε τι πρέσβευε, ότι αντιπροσωπεύει και σήμερα ένα κομμάτι ακροδεξιό της κοινωνίας μας,που έχουμε ευθύνη ως πολίτες και ως κοινωνία να το αποτινάξουμε από πάνω μας. Όπως επίσης κι έναν πρόξενο, φερμένο από το Άμστερνταμ.Βλέπουμε πως η ανικανότητα μας για σύμπλευση μας οδηγεί σ ενα μοτίβο ξενόφερτης διοίκησης.Το ζυγό εκτός του ότι τον υπομείναμε για δεκαετίες πολλές συνηδειτοποιώ πως τελικά δεν τον αποτινάξαμε από πάνω μας ποτέ.
%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b3%ce%bf%cf%823
ΜΔ: Έχεις συμμετάσχει και σε πολλές ταινίες. Τι προτιμάς πιο πολύ, κινηματογράφο ή θέατρο;

Πανάγος:
Δεν υπάρχει αυτό το δίλημμα. Δεν υπάρχει για εμένα ηθοποιός που δεν κάνει χιλιόμετρα στο σανίδι. Δεν υπάρχει ηθοποιός που ζει μόνο από την τηλεόραση και να θέλει να λέει πως είναι ηθοποιός, δεν είναι ηθοποιός, είναι μια περσόνα.Δεν είναι τυχαίο που οι σειρές που είχαν τεράστια επιτυχία και καλλιτεχνική και εμπορική ήταν στηριγμένες σε ηθοποιούς που έχουν μακρόχρονη θεατρική εμπειρία. Η τηλεόραση, παρόλα αυτά δεν είναι κακό μέσο, εμείς το κάναμε κακό. Δίνεις την ευκαιρία σε κάποιον που ζει απομακρυσμένος ή απομωμονωμένος να δει κάτι. Απλά εμείς επιτρέψαμε σε αυτό το μέσο να μας πλασάρει σκουπίδια για μια εικοσαετία πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.Ο κινηματογράφος είναι ένας πηγαίος έρωτας για εμένα,με ταξιδεύει και ελπίζω να δημιουργήσουμε ένα πιο καθαρό νομοθετικό πλαίσιο να προσεγγίσουμε περισσότερες παραγωγές και να ανθίσει η βιομηχανία αυτή στη χώρα μας γιατί και ταλέντο έχουμε και όρεξη και στο κάτω κάτω της γραφής οι άλλοι δεν είναι πιο έξυπνοι από εμάς.

ΜΔ: Είσαι από τους ηθοποιούς που έχεις συμμετοχή σε τηλεοπτικά σήριαλ, αλλά παραμένεις απλήρωτος.

Πανάγος: Δυστυχώς το μετανιώνω. Δεν ξέρω τι είναι η προβολή και τι σημαίνει προβολή και να περπατάω στον δρόμο και να μου λένε “να εσύ είσαι”, δεν με ενδιέφερε ποτέ. Ήθελα απλά να κάνω την δουλειά μου και να συνεχίσω την εξέλιξή μου. Αυτό δεν έχει γίνει. Είμαστε απλήρωτοι, πολύς κόσμος και φυσικά δεν θα βγάλουμε άκρη ποτέ.Ού μπλέξεις. Είναι ήδη δυο χρόνια, και φυσικά το κράτος μας φορολογεί κανονικότατα γιατί θεωρεί πως αυτά τα χρήματα τα έχουμε πάρει. Έχω συναδέλφους με παιδιά που έχασαν το σπίτι τους. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα και κανένας οργανισμός για να προασπίσει ο ηθοποιός τα δικαιώματά του.Στην προκειμένη περίπτωση όπου ηθοποιός βλέπε οποιοσδήποτε εργαζόμενος.Αναλώσιμοι είμαστε για οποιοδήποτε σύστημα.Η κοινωνική μέριμνα έχει πάει περίπατο.Προσωπικά αισθάνομαι χορηγός του ελληνικού κράτους.Ας μου βάλουν έστω μια προτομή Η’ να με προφυλάξει η ελληνική δικαιοσύνη.(γέλια μέχρι δακρύων).Αισθάνομαι το κράτος νόμιμο ληστή.Αυτή είναι η αλήθεια.Μακάρι να συμμετάσχω ξανά σε κάποια σειρά αλλά με την αναγνώριση της εργασίας μου και να μου αποδωθεί το συμφωνηθέν.

ΜΔ: Το σωματείο των ηθοποιών τι κάνει για όλα αυτά;

Πανάγος: Τίποτα, είναι και αυτοί κομματικά εμπλεκόμενοι. Και να θες να κάνεις κάτι, δεν μπορείς.Αντί να φτιάξουμε μια κοινωνία ενεργά πολιτικοποιημένη,δημιουργήσαμε κομματικούς μηχανισμούς και πελατειακές σχέσεις με το κράτος.Με ελάχιστες εξαιρέσεις οπουδήποτε στο δημόσιο τομέα πέφτεις πάνω σε ανθρώπους αμόρφωτους σε εντεταλμένη υπηρεσία, διορισμένοι ένας θεός ξέρει πόσο και χωρίς καμμία αξιολόγηση.Το σωματείο το δικό μας θα έπρεπε να απέχει από τα κόμματα.Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει.Ο πολιτισμός δεν έχει ανάγκη τη ψηφοθηρία.

ΜΔ: Σε ενοχλεί που κάποιοι ηθοποιοί που έζησαν την χρυσή εποχή της τηλεόρασης, κάνουν προκλητικές δηλώσεις;

Πανάγος: Μία δήλωση ή την διαβάζεις ή όχι,η επιλογή ειναι πάντα του καταναλωτή,όπως και με το τηλεχειριστήριο.Άλλωστε λογοκρισία δεν θα ασκήσω ποτέ.Η΄με αφορά κάτι ή όχι.Με ενοχλεί μόνο αν είναι ”δάσκαλοι”, κι αν μαθητές και νέα παιδιά στηρίζονται στα λόγια αυτών των ανθρώπων και προσδοκούν σε μια πλαστή πραγματικότητα,πιστεύοντας πως θα κάνουν την κότα με τα χρυσά αυγά.Έχουμε όλοι ευθύνη για ότι συμβαίνει γύρω μας.Ας κάνουμε κάτι καλύτερο για τη νέα γενιά τουλάχιστον.Τα παιδιά μας είναι το μέλλον της ανθρωπότητας.

ΜΔ: Έχεις κάποιες συμβουλές να μας δώσεις για την ζωή;

Πανάγος: Ζούμε στην εποχή της παραπληροφόρησης όχι της πληροφόρησης. Πρέπει να έχουμε ανοιχτά τα μάτια μας, τίποτα δεν είναι δεδομένο. Πρέπει να υπάρχει αντίδραση σε κάθε δράση. Ξεβολευτείτε!Είμαστε όλοι άνθρωποι,άσπροι μαύροι κίτρινοι κουτσοί στραβοί..Ας αναθεωρήσουμε την έννοια Άνθρωπος.Να ξαναγίνουμε άνθρωποι.