Κριτική της παράστασης Insenso
28 Σεπτεμβρίου 2016
Θέατρο Τέχνης Όλες οι παραστάσεις με ‘3 ευρώ’
29 Σεπτεμβρίου 2016
Προβολή όλων

Κριτική της παράστασης “Τσούχτρες”


Γράφει η θεατρολόγος Μαριαλένα Δογγούρη

Την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου, βρεθήκαμε στο θέατρο Αγγέλων Βήμα, για να παρακολουθήσουμε την παράσταση “Τσούχτρες”

Δυο μεγάλες κυρίες του Ελληνικού θεάτρου, η Μίνα Αδαμάκη και η Μαρία Κατσανδρή, συναντιούνται επί σκηνής, σε μια μαύρη κωμωδία, σε ένα γλυκόπικρο έργο, σχετικά με τη ματαιότητα του επαγγέλματος του ηθοποιού.  

Η Ρούθι και η Μίλντρεντ, δύο ηθοποιοί λίγο πριν από τη δύση της καριέρας τους, κάνουν μια ύστατη προσπάθεια να υπάρξουν στο καλλιτεχνικό στερέωμα, παίζοντας ακόμη και τη ζωή τους για ένα Όσκαρ!  

Δυο ηθοποιοί που ψάχνουν ακόμα και την ύστατη στιγμή την δόξα. Δύο γυναίκες που έβαλαν τα πάντα σε δεύτερη μοίρα για την επιτυχία κι αρχίζουν σιγά-σιγά να αντιλαμβάνονται τα σφάλματά τους. 

“Είμαστε σκύλες και ατομίστριες”
· και η αλήθεια είναι πως είναι. Μια κόντρα πολλών χρονών μετατρέπεται σε μια τρυφερή και ειλικρινή σχέση, καθώς η μια δεν μπορεί χωρίς την άλλη, ούτε στην ταινία που γυρίζουν, αλλά ούτε και στην ζωή. Η κόντρα τους είναι αυτή που τελικά τους δίνει ζωή και όχι το καθαυτό επάγγελμα.  
Ερωτήματα, όπως τι θυσίες χρειάζεται για να χτιστεί μια αξιοζήλευτη καριέρα και τι γίνεται όταν κλείνουν τα φώτα της δημοσιότητας, είναι διάχυτα στην παράσταση. 
Σκηνές γέλιου, αποπροσανατολίζουν τον θεατή, αλλά όχι τελείως από την τραγικότητα της ιστορίας. Η αλήθεια είναι, πως αν δεν υπήρχε το χιούμορ, η παράσταση θα ήταν αβάσταχτη. 

Η Μίνα Αδαμάκη και η Μαρία Κατσανδρή δίνουν ρέστα πάνω στην σκηνή, μεταπηδώντας με ευκολία από τον έναν ρόλο στον άλλο, και από την κωμωδία στο δράμα. Η παράσταση είναι ολοκληρωτικά δική τους, καθώς υπογράφουν και την σκηνοθεσία της παράστασης. Το σκηνοθετικό εύρημα είναι πως οι ηθοποιοί αλλάζουν επί σκηνής, και φυσικά τα σκηνικά αλλάζουν με γρήγορο τρόπο, μετατρέποντας την σκηνή σε καμαρίνι, κινηματογραφικό πλατό, δωμάτιο νοσοκομείου και στο θέατρο που γίνεται η απονομή των Όσκαρ. Μάλιστα, οι κινήσεις των ηθοποιών την ώρα που αλλάζουν κουστούμια, φαίνονται σχεδόν χορογραφημένες. 

Η γρήγορη εναλλαγή σκηνών και συναισθήματος, το θέατρο μέσα στο θέατρο και οι δυο ταλαντούχες πρωταγωνίστριες, είναι το μυστικό της επιτυχίας της παράστασης “Τσούχτρες”. Και πρόκειται όντως για μια πολύ επιτυχημένη παράσταση!

Πληροφορίες για την παράσταση θα βρείτε εδώ.