Κριτική της παράστασης Άγριος Σπόρος
5 Οκτωβρίου 2016
Ο Τζόρντι Γκαλθεράν στην Ελλάδα
5 Οκτωβρίου 2016
Προβολή όλων

To ΠΟΛΗ Θέατρο του Δάνη Κατρανίδη, παρουσιάζει το πρόγραμμα της νέας θεατρικής σεζόν.

Ύστερα από την πρωτοβουλία του Θεάτρου να διεξάγει ανοιχτό κάλεσμα το καλοκαίρι του 2016 σε νέους καλλιτέχνες, ηθοποιούς, performers, σκηνοθέτες και ομάδες θεάτρου και χορού και κατόπιν αυστηρής επιλογής του μεγάλου αριθμού των καλλιτεχνικών προτάσεων που κατατέθηκαν, το ΠΟΛΗ Θέατρο ανακοινώνει το φετινό ρεπερτόριο στις δυο σκηνές του, τη Μεγάλη και τη Μικρή ΠΟΛΗ.

Νέοι σκηνοθέτες, πρωτοεμφανιζόμενοι συγγραφείς, performance, χορός, ποιητικός λόγος και θέατρο για παιδιά, συνθέτουν ένα δυναμικό μωσαϊκό νέων δημιουργών, τους οποίους το ΠΟΛΗ θέατρο επιθυμεί να συστήσει στο κοινό της Αθήνας, παραμένοντας πιστό στις αρχές της ίδρυσής του, να αποτελεί μια φιλόξενη κυψέλη πολιτισμού στο πολυπληθές θεατρικό τοπίο της πόλης μας, στηρίζοντας τις νέες δυνάμεις.
danis-katranidis
Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Μεγάλη Πόλη (Κεντρική Σκηνή)

Ομάδα Μέτα

Πρεμιέρα 14 Οκτωβρίου 2016
Τιμές εισιτηρίων : 10 € & 8€

«2η Πλατφόρμα Παραστατικών Τεχνών Mēta»
Η Mēta παρουσιάζει δεύτερη Πλατφόρμα Παραστατικών Τεχνών στο θέατρο ΠΟΛΗ: τρία έργα χορού της πρώτης Πλατφόρμας που αναπτύσσονται σε δομή και διάρκεια και τρία νέα έργα performance σε μορφή work-in-progress, τα οποία θα ολοκληρωθούν με τη σειρά τους τον Απρίλιο του 2017. Κατά την έναρξη, την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου θα προηγηθεί σύντομη παρουσίαση της δράσης και του έργου της Mēta, από τους ανθρώπους που στηρίζουν και υλοποιούν αυτό το εγχείρημα. Καθ’όλη τη διάρκεια των παραστάσεων θα υπάρχει έκθεση της διαδικασίας της δημιουργίας όλων των έργων. Η Mēta είναι ένα πεδίο δράσης και συνάντησης καλλιτεχνών με σκοπό τη διεύρυνση των δημιουργικών οδών και τη δημιουργία σειράς παραστατικών έργων. Η γενεσιουργός της ιδέα βασίζεται στην ανάγκη για σύμπραξη και αλληλεπίδραση καλλιτεχνών από διάφορες μορφές τέχνης.

Links:
http://platformameta.com/ | https://www.facebook.com/platformameta/

Απόστολος Σταυρόπουλος

Πρεμιέρα 14 Νοεμβρίου 2016
Τιμές Εισιτηρίων: 10 € & 5 €

«Το Κόκκινο Μελίσσι»
Η Μελίνα ξυπνάει στο παιδικό της δωμάτιο, δέκα χρόνια μετά από την τελευταία φορά που επισκέφτηκε αυτό το σπίτι . Τα παιχνίδια της, την κοιτάζουν τρομαγμένα. Δεν είναι μόνη. Ο Αρθούρος της χαμογελάει. Ο άνδρας στο δωμάτιο της, ζητάει στοιχεία, αποδείξεις που η νεαρή δημοσιογράφος αρνείται να δώσει. Το λούνα πάρκ του κυρίου Τομ έχει την λύση. Παιδικά μυστικά κρυμμένα στους λούτρινους λαγούς. Τι πραγματικά συνέβη στο Κόκκινο Μελίσσι;

Συγγραφέας: Δημήτρης Σίμος 
Σκηνοθεσία: Απόστολος Σταυρόπουλος
Ηθοποιοί: Νίκος Αναγνωστόπουλος & Φαίη Ψωμαδάκη.
Βοηθός σκηνοθέτη: Όλγα Λουπάκη.
Πρωτότυπη Μουσική: Άρης Σιαφάς
Ενδυματολόγος: Άννα Ταμπουλαρίδη
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Θωμάς Αντωνάτος.

Ιώ Βουγλαράκη

Πρεμιέρα 1 Δεκεμβρίου 2016
Τιμές εισιτηρίων: 10 € & 5 €

«ΤΣΕΧ-OFF»
Τρεις Αδελφές: το έργο ανάμεσα στο έργο
tsexoff
Ποιά άλλη ζωή ονειρευόμαστε να ζήσουμε, όσο ο χρόνος αυτής της ζωής που έχουμε τελειώνει; Ποιά προσδοκία μάς κρατά όρθιους; Σε τι πιστεύουμε; Και ακόμη, τι μπορεί να συμβαίνει στις τρεις αδελφές,του ομώνυμου έργου του Αντόν Τσέχωφ,«έξω απ’την σκηνή»; Η παράσταση «ΤΣΕΧ-OFF», ύστερα από εννέα μήνες έρευνας και δοκιμών πάνω στο κλασικό τσεχωφικό αριστούργημα Τρεις Αδελφές, παρουσιάστηκε πρώτη φορά τον Ιούνιο 2016 στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, στο πλαίσιο των διπλωματικών εξετάσεων της Σχολής. Είναι μία ολοκληρωμένηκαι εντελώς αυτόνομη δραματουργική σύνθεση, οι σκηνές της οποίας θα μπορούσαν να λαμβάνουν χώρα πριν και ανάμεσα από τις σκηνές που έγραψε ο Τσέχωφ. Σε πλήρη συνέπεια προς την αφηγηματική γραμμή του έργου, η παράσταση λειτουργεί αντιστικτικά προς αυτό: παρακολουθούμε δηλαδή την ιστορία αποκλειστικά μέσα από σκηνές που φαντάστηκαν και δημιούργησαν οι ίδιοι οι ηθοποιοί. Με τον «ΤΣΕΧ-OFF» το Θέατρο ΠΟΛΗ γνωρίζει στο αθηναϊκό κοινό ένα δυνατό ανσάμπλ νέων ταλαντούχων ηθοποιών και μια πρωτότυπη δραματουργία.

Δραματουργία: Ο θίασος
Σκηνοθεσία-σκηνικός χώρος: Ιώ Βουλγαράκη
Κοστούμια: Κωνσταντίνος Βασιλακόπουλος
Μουσική: Βαλέρια Δημητριάδου
Φωτισμοί: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης
Φωτογραφία: Karol Jarek

Παίζουν: Παναγιώτης Γαβρέλας, Κωνσταντίνος Γιουρνάς, Μαρία Δαμασιώτη,Μπλερίμ Δαμπιράι, Γιώργος Δικαίος, Ιωάννης Κοτίδης, Γρηγορία Μεθενίτη, Μαίρη Μηνά, Γωγώ Παπαϊωάννου, Μαρία Πετεβή, Δέσποινα Ρεμεδιάκη, Βασίλης Σαφός

Χορός

La Soirre – Eyes Closed
la-soiree
Πρεμιέρα 25 Δεκεμβρίου 2016
Τιμές Εισιτηρίων: 10 € & 7 €

La Soiree
Το La Soirée είναι μια χιουμοριστική προσέγγιση της προσκόλλησης στον άλλοτε τρόπο ζωής της “υψηλής κοινωνίας”. Ένας τρόπος ζωής που με βάση τα σημερινά δεδομένα φαντάζει αστείο και ακατόρθωτο να συντηρηθεί… Η ματαιοδοξία και ο δονκιχωτισμός των πρωταγωνιστών θα προσπαθήσουν να κρατήσουν ζωντανές συνήθειες και συμπεριφορές που μας παραπέμπουν σε μία εντελώς διαφορετική, αλλά ταυτόχρονα τόσο πανομοιότυπη με τη σημερινή, κοινωνική πραγματικότητα. Συνεχίζοντας τελετουργικά το δικό τους “savoir vivre” αντιμετωπίζουν καταστάσεις ξεκαρδιστικές, μέσα από τις οποίες ξεπροβάλλει έντονα το στοιχείο της μελαγχολίας.

Σύλληψη-Χορογραφία: Χριστίνα Γαζή, Νίκη Παούρη
Ερμηνεία: Χριστίνα Γαζή, Νίκη Παούρη, Παναγιώτης Πολίτης, Σάκης Κλεισιάρης
Μουσική Επιμέλεια-Σύνθεση: Σάκης Κλεισιάρης
Διδασκαλία-Χορογραφία Waltz: Μάρθα Ελευθερίου
Επιμέλεια Αφίσας: Τάσος Γιαννακόπουλος

Eyes Closed
Το σημείο αναφοράς του “Eyes Closed” είναι η καλλιτέχνης της Avant-Garde, Maya Deren. H Deren υπήρξε μία σημαντική μορφή της αμερικανικής πειραματικής τέχνης. Η ίδια υπήρξε σκηνοθέτης, ερμηνεύτρια, χορογράφος, φωτογράφος, ποιήτρια και θεωρητικός. Με τη σύντομη πορεία της τόσο καλλιτεχνικά, όσο και στη ζωή, επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τις γενιές που ακολούθησαν στην εναλλακτική τέχνη. Το “Eyes Closed” εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η Deren την τέχνη, σε συνδυασμό με στοιχεία της ζωής της που επηρέασαν την καλλιτεχνική της πορεία, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα ανέκδοτα ποιήματά της.

Χορογραφία: Βασίλης Σκαρμούτσος
Ερμηνεία: Χριστίνα Γαζή

Παιδική Σκηνή

Βάσια Παρασκευοπούλου

Πρεμιέρα 27 Νοεμβρίου 2016
Τιμές εισιτηρίων: 8 € | Για σχολεία: 6 €
kokkini_myti
«Κόκκινη Μύτη»
Ο κλόουν Περώ, αμέσως μετά το κλείσιμο του τσίρκου του, πρέπει να αλλάξει περιβάλλον και να ξεκινήσει μια καινούργια ζωή, έξω απ αυτό. Όμως αυτή η αλλαγή θα αποδειχθεί ιδιαίτερα περιπετειώδης εξαιτίας… της κόκκινης μύτης του – μιας κόκκινης μύτης που είναι εντελώς διαφορετική από όλες τις άλλες μύτες που υπάρχουν τριγύρω και ως προς την εμφάνιση αλλά και ως προς τα βαθύτερα χαρακτηριστικά που εκείνη η μύτη έχει! Γιατί η φύση εκείνης της μύτης είναι τα παιχνίδια, κι έτσι ο Περώ είναι ένα πρόσωπο που είτε σκορπίζει παντού παιχνίδια είτε μετατρέπει σε παιχνίδι ότι κάνει! Όμως στη πόλη που έχει βρεθεί, δεν φαίνονται να συμπαθούν ιδιαίτερα τέτοιου είδους αταξίες και πολύ περισσότερο… κόκκινες μύτες που δημιουργούν τόσα προβλήματα! Το έργο “Η Κόκκινη Μύτη” είναι ένα σουρεαλιστικό μουσικό παραμύθι που μιλάει για τη διαφορετικότητα μέσα από ένα μύθο που είναι διάσημος ανάμεσα στους κλόουν: το μύθο μιας… κόκκινης μύτης που έψαχνε για λίγο χώρο ανάμεσα στις άλλες μύτες αυτού του κόσμου! Κι είναι η ιστορία ενός τσίρκου που, όπως λένε οι κλόουν, είναι το πιο όμορφο τσίρκο που υπάρχει, γιατί είναι ένα τσίρκο που έχει φτιαχτεί από τις μικρές «διαφορές» όλων όσων θέλουν να είναι φίλοι και παρά τις διαφορές τους να παίζουν μαζί!

Κείμενο – Σκηνοθεσία : Βάσια Παρασκευοπούλου
Μουσική: Κώστας Σιάμου
Video/Animation παράστασης: Παναγιώτης Ανδριανός
Κοστούμια: Τριάδα Παπαδάκη
Κίνηση: Γιώργος Αμέντας
Φώτα: Ζαφείρης Επανεινώνδας
Ηθοποιοί: Γιάννης Δρακόπουλος, Αναστασία Μποζοπούλου, Βίλη Χατζοπούλου, Βασίλης Λιάκος, Ζωή Χαρίτου
Μια παραγωγή της ομάδας Μικροί ΠυροΤέχνες με το θέατρο ΠΟΛΗ
Καθημερινές προγραμματισμένες παραστάσεις για σχολεία Τηλ. επικοινωνίας 6980 66 45 05

Μικρή Πόλη (Β’ Σκηνή)

Λυδία Ελιόγλου

ΡΙΜΑΖΟΝΤΑΣ ΙΙ

Πρεμιέρα 2 Μαρτίου 2017
Τιμές Εισιτηρίων: 10 € & 5 €

«Ριμάζοντας ΙΙ», μία παράσταση βασισμένη σε «ομιλούσες» εικόνες πάνω σε τοίχους των πόλεων και έμμετρη σατιρική ποίηση. Τα ποιήματα προέρχονται από το blog της συγγραφέως Λυδίας Ελιόγλου (It’s a matter of poem), σε σκηνοθεσία Παύλου Σταυρόπουλου και τα ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Ράνια Ευαγγελινού και Παύλος Σταυρόπουλος. Δεκατρείς διαφορετικές μεταξύ τους «ιστορίες» ερμηνεύονται διακριτά η μία από την άλλη, διατηρώντας όμως τη συνάφειά τους, καθώς και την άμεση σύνδεση με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον της εποχής-γενέτειράς τους και αποδίδονται με μπόλικο χιούμορ, έναν παραγωγικό αυτοσαρκασμό και την εσάνς μιας ντελικάτης ειρωνείας.

– Η κρίση δεν αλώνισε τα ειλικρινή «πιστεύω».
Όσο θα αγωνιζόμαστε, πλήττεται το «κελεύω»!
Όλοι μαζί χαράζουμε τη νέα την πορεία
μα πού και πού χανόμαστε μέσα στην ιστορία…
– Είναι οι σελίδες της πολλές, τα ρεύματα είναι πλήθος…
Αλήθεια, πότε να αρχινά και σταματά ο μύθος;
[Γυρεύοντας ηγέτες]

Ποιήματα: Λυδία Ελιόγλου
Σκηνοθεσία: Παύλος Σταυρόπουλος
Ερμηνεύουν: Ράνια Ευαγγελινού, Παύλος Σταυρόπουλος
Εικαστική επιμέλεια: Μάνος Μπατζόλης
Επιμέλεια κίνησης: Σαββίνα Νταλταγιάννη
Υπεύθυνος εικόνας-ήχου: Ιορδάνης Καλαϊτζίδης
Τεχνική υποστήριξη: Βασίλης Αναστασιάδης
Παραγωγή: SOFITATHEATER

Apparatus
Πρεμιέρα 5 Μαρτίου 2017
Τιμές Εισιτηρίων: 12 €& 10 €
apparatus
«Εκ Παρισίων» της Στέλλας Σαμιώτη

Τραγικό θάνατο βρήκε χθες στο εργοστάσιο επεξεργασίας άνθρακα της περιοχής η Φανούλα Πετμετζή, ιερόδουλος, ετών 22, γνωστή και ως “η Παριζιάνα” στους κύκλους της εργατικής τάξης. Η ιατροδικαστική έρευνα απεφάνθη ότι πρόκειται περί αυτοχειρίας. Η διοίκηση του εργοστασίου εξέφρασε τα συλλυπητήριάν της για την νεαρά, αποσαφηνίζοντας δε ότι ουδεμία ευθύνη φέρει δια το ατυχέστατον γεγονός.” Η Φανούλα, ιερόδουλη ετών 22, στην Αθήνα μιας άλλης εποχής διηγείται την ιστορία της. Πως βρέθηκε από τις καλόγριες, στο σπίτι της μαντάμ, πως ερωτεύτηκε τον άντρα μιας άλλης γυναίκας και πως κατέληξε στους φούρνους ενός εργοστασίου επεξεργασίας άνθρακα, καταδιωκόμενη από ένα σύλλογο απατημένων γυναικών. Αυτή δεν είναι η ιστορία μιας πόρνης. Είναι η ιστορία μιας εποχής που πέρασε και μιας κοινωνίας που δεν άλλαξε.

Κείμενο: Στέλλα Σαμιώτη
Σκηνοθεσία: Βάσια Χρονοπούλου
Σκηνικά – κοστούμια: Λένα Λέκκου
Φωτισμοί: Δημήτρης Μπαλτάς
Μουσική: Γιώργος Κοσμίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μάνθα Καραδήμα
Φωτογραφίες: Αντώνης Λέκκος
Παραγωγή: Apparatus

Παίζει η Ντένια Στασινοπούλου

***

Η ημερομηνία της πρεμιέρας της παράστασης «Μισάνθρωπος» του Μολιέρου, με τον Δάνη Κατρανίδη και την Παναγιώτα Βλαντή στους κεντρικούς ρόλους, σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη, θα ανακοινωθεί την Άνοιξη του 2017.