Πρεμιέρα για την παράσταση “Ελιγμοί”
22 Σεπτεμβρίου 2017
Επί Κολωνώ Σεμινάριο Υποκριτικής σε Κείμενα In Progress
25 Σεπτεμβρίου 2017
Προβολή όλων

Βρεθήκαμε στην παράσταση “Ελιγμοί”

Γράφει η θεατρολόγος Εύα Αγραφιώτη


«Αν πάρεις εξουσία, μην χρησιμοποιήσεις κανένα φαύλο κύκλο στη διοίκηση, επειδή για τα δικά του αδικήματα εσένα θα κατηγορήσουν».

Οι «Ελιγμοί» του Ισπανού συγγραφέα Eduardo Galan επιστρέφουν στο Βlack Box του Θεάτρου 104 σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Βουρνά.

O Eduardo Galan πτυχιούχος Ισπανικής Φιλολογίας από το Universidad Complutense de Madrid, θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος, μυθιστοριογράφος, δάσκαλος και δοκιμιογράφος, έχει δημοσιεύσει πολυάριθμες λογοτεχνικές μελέτες και πολλές κριτικές εκδόσεις έργων ισπανικής λογοτεχνίας. Τα έργα του έχουν κυκλοφορήσει σε περισσότερες από 10 χώρες και έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, ελληνικά και πορτογαλικά. Έλαβε, μεταξύ άλλων, το Βραβείο Θεάτρου Calderón, το Βραβείο Lazarillo de Tormes και το Εθνικό Βραβείο Θεάτρου Παιδιών και Νέων του AETIJ, έρχεται τώρα με το έργο «Ελιγμοί» να ταράξει τα θεατρικά δεδομένα με ένα σκληρό και ωμό έργο, το οποίο θίγει την εκάστοτε κοινωνία, όταν αυτή θυσιάζεται στον βωμό της Εξουσίας. Προκαλεί και αναφέρεται στο θέατρο της ζωής «το υποκρίνεσθαι, το φαίνεσθαι, το ζήν», ένα φαινόμενο που απασχολεί του σύγχρονους Ισπανούς δραματουργούς, ξυπνώντας αναμνήσεις και έχοντας κατάλοιπα από τον Εμφύλιο Ισπανικό Πόλεμο.
Η πλοκή του έργου ξεδιπλώνεται με την ζωή των Ντάριο και Μπελέν, ένα νεαρό ζευγάρι με προσδοκίες από τη ζωή. Οι διαφορετικές τους διαδρομές θα τους αλλάξουν ως ανθρώπους, με συνέπεια να αποκτήσουν νέα δεδομένα στη μεταξύ τους σχέση. Ο Ντάριο είναι ηθοποιός και προσπαθεί διακαώς να πάρει ένα ρόλο και να του ανοίξουν οι πόρτες του θεάτρου. Από την άλλη η Μπελέν επιτυχημένη στρατιωτικός παλεύει να χτίσει την καριέρα της μέσα σε ένα καθεστώς φαλλοκρατικό με οπισθοδρομικές απόψεις. Δοκιμάζονται και δοκιμάζουν, η στυγνή πραγματικότητα είναι μπροστά τους όταν γίνονται υποχείρια του σκηνοθέτη και του υπολοχαγού αντίστοιχα. Θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τον φόβο, τη βία και τις ερωτικές παρενοχλήσεις;

Ένα κείμενο με πολλές δυνατότητες εξέλιξης, το οποίο αντικατοπτρίζει την αγριότητα του σήμερα και τον φόβο του εαυτού μας. Η εξαθλίωση και η ανακάλυψη των ορίων σου, μπορούν να σε εκπλήξουν μπροστά στην διαστροφή της εξουσίας. Οι απαιτητικοί χαρακτήρες του έργου δίνουν τη δυναμική και το προβάδισμα στους ηθοποιούς να ενσαρκώσουν «ήρωες» οι οποίοι ξεγυμνώνουν την ψυχή τους, με κίνητρα εμφανή, με στόχους να καταρρίψουν τις παγιωμένες πεποιθήσεις τους και να «ελιχθούν». Οι τέσσερις ηθοποιοί καλούνται να αναδείξουν την αλήθεια τους και να ενσωματωθούν με την πραγματικότητα του κάθε ρόλου ξεχωριστά, μέσα από τη διακύμανση των συναισθημάτων τους. Η δυναμική των χαρακτήρων κορυφώθηκαν στα σημεία, στα οποία ανέμενε ο θεατής και χρειαζόταν να ενσωματωθεί με τα γεγονότα. Ο ένας καθρέφτιζε τον άλλο με γρήγορη εναλλαγή και σταθερότητα.
Το μουσικό χαλί που πλαισιώνει το έργο λειτουργεί αρμονικά με τις διαφοροποιήσεις της κάθε σκηνής και τις εναλλαγές των συναισθημάτων, σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις του φωτισμού, δίνοντας ένα καθαρό αποτέλεσμα και τη δομή που αρμόζει στο έργο. Ο Θοδωρής Βουρνάς επέλεξε ένα απαιτητικό έργο, με κοινωνικά και φιλοσοφικά μηνύματα, επίκαιρο, το οποίο υπερβαίνει κάθε προσδοκία. Τονίζει τη διαχρονικότητα του έργου και το μεταφέρει επί σκηνής ως έναυσμα προς σκέψη. Κρατά τη δυναμική του έργου αφήνοντας τους ηθοποιούς να «ελιχθούν» πάνω στη σκηνή και να αναδείξει τις κορυφώσεις και τις στιγμές, εξέλιξης του έργου. Εστιάζει στον μινιμαλιστικό τρόπο απόδοσης του σκηνικού, έχοντας στο επίκεντρο τα σώματα των ηθοποιών του να μιλήσουν.

«Έχεις μεγάλη εξουσία, αν κατέχεις τον εαυτό σου».


Κείμενο: Eduardo Galan
Μετάφραση: Μαρία Φωτεινάτου
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Βουρνάς
Βοηθός Σκηνοθέτη: Λυδία Τριγώνη
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Σκηνικά: Κασσιανή Λεοντιάδου
Ενδυματολόγος: Σοφία Λεγάτου
Φωτογραφία promo/artwork: Γιώργος Γιαννίμπας
Παίζουν: Χρήστος Καπενής, Γιώργος Κοσκορέλλος, Αλέξανδρος Νταβρής, Αλεξάνδρα Χασάνη